Ana SayfaRöportajlarArena Faktoring’den çarpıcı açıklamalar---

Arena Faktoring’den çarpıcı açıklamalar

1 / 6
Arena Faktoring’den çarpıcı açıklamalar
03 Haziran 2014 - 08:42 www.finansgundem.com

BERRİN UYANIK BEKAR – FINANSGUNDEM.COM

5 yıldır sektörde olan, 5 yılda sektörün önemli bir aktörü olma başarısını yakalayan bir şirketteyim. Vizyonuna, misyonuna ve değerlerine ‘sadık kalma’ sözüyle 5 yıldır faktoring faaliyetlerinde bulunan şirketin içinde yürüyorum. İlk merhaba diyen koridordaki çiçekler. Oldum olası yeşilin verdiği samimiyeti, yaydığı sıcaklığı severim. Çevreme bakıyorum, ekip kızlı erkekli, çalışkan, neşeli. Kasvetin getirdiği baskıyı da iyi bilirim ki zaten gramı yok içeride. Bu benim ilk adımlarımdaki gözlemim. Bu ışık, bu enerji ‘tepe’den geliyor, eminim. Ve karşımda Ahmet Peçen… İşte ben buna tam isabet derim.

Bu bina aslında koca bir marka. Hitay Yatırım Holding’deyim. Adım adım, süzerek yürüdüğüm koridorun sonundaki adres ise Arena Faktoring.

‘Doğru, hızlı, değer yaratan çözümler’ sloganıyla hizmet üreten, sektörün rekabet çarklarında  ayrıcalık yaratarak mücadele eden Arena Faktoring’in patronu Peçen, aslen banka kökenli. Geride kalan yıllarda, Yapı Kredi Bankası Kurumsal Şube Müdürlügü’nde hummalı bir tempoyla görev yapan, şubeler kuran Peçen, ardından Dışbank’a transfer olmuş. Dışbank ise önce Fortis, sonra Fortis TEB’le iki kez kabuk değiştirince haliyle Ahmet Bey’in kartvizitindeki banka sayısı da çoğalmış. Zaten kendisi de bu durumu, “İki banka değiştirdim ama özgeçmişe baktığınızda dört kurum görünüyor” diyor. Şikayet mi ediyor? Tabi ki hayır, espri tadında anlatıyor. Sohbetimiz boyunca yüzünden eksilmeyen tebessüm bunun en canlı kanıtı.

Bankacılık sektöründe hem birleşme hem de satın almayı yaşayan nadir insanlardan biri olduğuna dikkat çeken Peçen, kendi tabiriyle, “Tamam artık, zamanı geldi” diyor. Ve soluğu Arena Faktoring’de alıyor.

Finans sektörü için zor bir yıl

Genç bir şirkette, genç ama tecrübeli bir sektör oyuncusu olarak, geçtiğimiz 30 Mart’ı hatırlatıp üzerine bir de Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi de ekleyerek 2014 manzarasını çiziyor: “Finans sektörü için kolay bir yıl olmayacak…”

 Finans sektörü için kolay olmayacak bir yıl kimin için kolay olur? Bunu, Türkiye ekonomisi adına bir ‘uyarı mesajı’ olarak not alıyorum. Güçlü bir mali yapıya sahip Arena Faktoring’i iki yıldır yöneten Ahmet Peçen, hissettirdiği bu tedirginliğe rağmen şirketinden emin. Nisan ayında yakaladıkları yüzde 11’lik büyümeden bahsediyor, yüzde 100 büyüme ile tamamlama hedeflerinde bir değişiklik olmadığına vurgu yapıyor. Belli bu, kendine, ‘nitelik’lerinden gurur duyduğu 50 kişilik ekibine olan güvenin eseri. Geride bıraktığı iki yılda arkadaşlarıyla aldığı yoldan önümüze bu fotoğraf geliyor: Gurur. Son bir yıl içinde müşteri sayısında kaydettikleri iki kattan fazla artışın gururunu bizimle paylaşırken büyük heyecan duyuyor, sesinin tonunda yakalıyoruz.

Sorularımız arka arkaya geliyor, sohbet sürüyor. Satış kadrosunu ‘işini bilen’ faktoringcilerle genişletmeye, güçlendirme devam edeceklerini söylüyor. Yani Hitay çatısı altında yeni bir istihdamın da haberini veriyor.

İşletmelerin ve Faktoring dünyasının tüm sorunlarını masaya yatırdığımız bu konuşmada en dikkate değer noktalardan biri de 2015 sonuna kadar Faktoring şirketlerine getirilen sermayenin 20 milyona çıkarılmış olması şartı. Yani devlet diyor ki, bu alanda aktör olmak istiyorsan, cebinde 20 milyon lira bulunmalı. 5, 6 milyondan başlayan yıllık karları dikkate alırsak 20 milyon iyi para, doğruya doğru. Peki Ahmet Peçen bu noktada ne düşünüyor, Arena Faktrong nasıl bir strateji izliyor?

“Hedefi yakalayacağız, daha 1.5 yılımız var”

“Biz Arena Faktoring olarak kuruluşundan beri sermayeyi ve karı içeride bırakarak devam ediyoruz” diye başlıyor cümleye Peçen, devam ediyor: “2015 sonuna kadar bu böyle olacak.  Bu nedenle hedefimiz, yarattığımız katma değerle, kendi öz kaynaklarımızı 20 milyona taşımak. Şu anda 17 milyon seviyesinde bir öz kaynağımız var. Daha 1.5 yılımız var”.

Ee, ben hesap uzmanı değilim ama, Allah’tan hesap makinesi var; 17’yi 5’e bölüyorum, çıkanı çarpıyorum 1.5’la, bakıyorum 5.1 yazıyor minik ekranda. Eksik kalan 3 milyon TL’yi kendi öz kaynaklarıyla yaratacakları ortada. “Yırttınızzz! Üstelik cepte de bi ton para kalacak, ne güzel!!” diyorum. Ama tabi içimden. Bunu söylememe de gerek yok zaten. Yapacakları hamleleri sıralarken sesindeki o güveni, yüzündeki o gülümsemeyi size tercüme ediyorum: “Siz hiç yorulmayın, biz bu hesabı çoktan yaptık bile Berrin Hanım…”

İşleri çok, piyasa beklemez. Röportajı bitirmeden önce, kurları, faizlere masaya getiriyorum. Türkiye’nin gündemi haliyle onların da gündemi. Peçen, kur riski taşımayan sektörün gösterge faiz oranlarını yakından takip ettiğini belirtiyor, faizlerin öngörülebilir olmasının sektörün kârlılığını doğrudan etkileyeceğini de hatırlatıyor.

Bu ciddi hatırlatma konuşmanın da finali oluyor. Ayrılıyorum, “İyi faktoringler” diyorum. Faktöring şirketlerine olan güvensizlik aşıldı mı aşılmadı mı, sektördeki rekabette neler yaşanıyor, çek krizinde son durum ne? Ahmet Peçen’in düşüncelerini yazmak için sabırsızlanıyorum… Size de ‘İyi okumalar’ diliyorum…

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster