BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakArap kardeşlerimiz konutta yara saramıyor----

Arap kardeşlerimiz konutta yara saramıyor

Arap kardeşlerimiz konutta yara saramıyor
01 Aralık 2016 - 07:31 www.finansgundem.com

Elde kalan konutları Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılara satmak çözüm olmuyor

Türkiye'de oluşan konut stoğunu eritmek için çalışmalar sürüyor. Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılara satılamayan konutlar satılıyor ve ülkeye döviz girdisi elde ediliyor.

Ancak verilere bakıldığında Müslüman kardeşlerimiz gereken desteği tam olarak sağlayamıyor.

Milliyet yazarı Güngör Uras konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Arap ülkelerine, Müslüman Arap kardeşlerimize sempati duyuyoruz.

Ekonominin sıkıntılı döneminde Arap ülkelerinden gelecek turistlerin, Arap ülkelerinden geleceklerin satın alacakları konutların ekonomiye katkıda bulunmalarını bekliyoruz.

Acaba Arap ülkelerinden gelenlerin turizm sektörüne, Arap ülkelerinden gelenlerin satın aldıkları konutların konut piyasasına olumlu katkıları ne ölçüdedir?

Yılın ilk 9 ayında yabancı ziyaretçi sayıları Türkiye genelinde %32 dolayında azaldı. Geçen yıl 29.7 milyon ziyaretçi gelmişti. Bu yıl 22.7 milyon ziyaretçi geldi.

Bu yılın ilk 9 ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 53’ü Avrupa ülkelerinden, yüzde 22’si Birleşik Devletler Topluluğu şemsiyesindeki ülkelerden, yüzde 10’u Arap ülkelerinin de içinde bulunduğu Batı Asya Bölgesi’ndeki ülkelerden geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi dost Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin toplam ziyaretçi sayıları içindeki payı yüzde 4.89 oranında.

Arapların payı %4.89

Görülüyor ki din kardeşlerimizden gelen ziyaretçi sayısı turizm sektörünü ayakta tutmaya yetmiyor. Ziyaretçi sayısında patlama olsa, iki misline de çıksa, turizm sektörünün sorunlarına çözüm getiremiyor.

(Bilgi için: Çin’den gelecek ziyaretçilerde artış beklentisi var. Çin’den ilk 9 ayda 121 bin ziyaretçi geldi. Toplam ziyaretçi sayısında Çinlilerin payı binde 6 oranında.)

İstanbul, Müslüman Arap kardeşlerimizin en çok ilgi duydukları şehir. Yılın ilk 10 ayında İstanbul’a gelen toplam ziyaretçi sayısı geçen yıl 10.7 milyondu. Bu yıl yüzde 27 azaldı. 7.8 milyon oldu.

İstanbul’a gelen ziyaretçilerin yüzde 22’si Arap ziyaretçi. Arap ziyaretçi sayısı bir önceki yıl 2.1 milyon iken, yüzde 23 azaldı, 1.6 milyona geriledi.

2.700 konut satıldı

Acaba Müslüman Arap kardeşlerimizin konut alımları ekonomiye ne katkı yapar?

Bu yılın ilk 10 ayında 470 bini ilk el (yeni), 570 bini ikinci el (eski) 1 milyon 40 bin konut satıldı. Yılın ilk 9 ayında yabancı ülke vatandaşlarına 15 bin gayrimenkul satışı gerçekleşti. En büyük alıcılar Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarının toplam alımı 2.700 dolayında.

Bugüne kadar dost Müslüman Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı ve bu ülke vatandaşlarının satın aldıkları gayrimenkul sayısı gösteriyor ki bu ülke vatandaşlarının turizm sektörünün de, konut sektörünün de çözümüne büyük katkıları olamayacak.

Müslüman Arap ülkelerini önemsemeye devam edelim ama yanlış hesaplar yapmayalım. Turizm sektörünün de, gayrimenkul sektörünün de, ekonominin tamamının da sorunlarına Batı dünyası ile olan ilişkilerimizdeki iyilikler destek verir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir01 Aralık 2016 17:58

    Ne kardeşi yahu?

  • fatih,islambul01 Aralık 2016 10:17

    ARAP,VE,MÜSLÜMAN,KARDEŞLERİMİZ,HARCAMAYI,SEVİYOR,,ON,,,,AVRUPALININ,HARCADIĞINI,BİR,ARAP,KARDEŞİMZ,,HARCIYOR,BUNUDA,HATIRLATAYIM,DEDİM,

  • muavin01 Aralık 2016 09:46

    şu kardeş edebiyatını bi bıraksak. AB ye kafamız bozulunca hepsini kapı dışarı etmemiz gereken fazlalık olarak görmüyor muyuz? onlar elimizde rehine/koz.

  • Kardeşlerimiz01 Aralık 2016 09:38

    Araplar din kardeşimiz. Arapları beğenmeyen yahudi dönmesi yorumcular yahudileri veya hristiyanları sevebilir onda sorun yok. Konut sektörüne gelince ise bence beter olsunlar. İstenilen ücretin 5 de 1 ini bile haketmeyen ucubelere bu paraları isteyenler yok olsun bence.

  • Kardes mi01 Aralık 2016 09:07

    Nereden kardeşimiz oluyormus? Osmanlıyi satan bunlar değil mi lawrence a? Şimdi neden kardeş oldu? Benim kardeşim filan değil. Yarın da bu bedevileri ülkeye bu kadar kolay kabul ettiğiniz için pişman olursunuz benden söylemesi.

  • Murat Kurt01 Aralık 2016 08:36

    Her zaman diyorum bu konut isi piyasasi KOSKOCA BIR BALONDAN IBARET!!