BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltında yeni üs Türkiye olacak----

Altında yeni üs Türkiye olacak

Altında yeni üs Türkiye olacak
09 Eylül 2017 - 10:16 www.finansgundem.com

Son 6 aydır istikrarlı artışını sürdüren mücevher ihracatında 2017 Ağustos döneminde de önemli bir artış kaydedildi.

Mücevher ihracatı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40’a yakın arttı. 2017’de geçen yıla oranla toplam artış ise şimdiden yüzde 60 oldu. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, artışın temelinde Dubai’de uygulanan yüzde 5 verginin olduğunu söyledi. Güner, “Dubai hükümeti tüm sektörlere yılın başından itibaren yüzde 5 vergi yükü getirdi. Dubai mücevher işinde tüm dünyada önemli bir dağıtım merkezi. Bu nedenle altına da gelen yüzde 5 vergi çok yüksek gelince bu talep Türkiye’ye kaymaya başladı. Tüm Körfez bölgesi Türkiye’ye yöneldi. Aslında bu artışlar düşük bile denebilir. Artması için lobi faaliyetlerine ağırlık veriyoruz” dedi.

Turizmcilerle anlaştı

Dünyada ‘üretim üssü Türkiye’ mesajı vermeye çalıştıklarını belirten Güner, Arap ülkelerinin alımlarını Türkiye’den sağlamaya başladığını kaydetti.

Türkiye’nin mücevher ihracatı artışında ilk sırada Birleşik Arap Emirlikleri ile Irak yer alırken, ardından ise ABD, Hong Kong ve Almanya geliyor. Ayhan Güner, uzak ülkelere ulaşmak amacıyla daha önce bölgeye görevliler gönderdiklerini söyledi. Ancak bunu son 5 yıldır bölgelerdeki turizm şirketleri üzerinden yapmaya başladıklarını anlatan Güner, “Kendi çalışanlarımızı gönderiyorduk ama orada kuyumcuları bulup getirtmek zor oluyordu. Biz de bir anlaşma yaptık ve bölgelerin turizm şirketlerine getirdikleri kuyumcu başına bir anlaşma teklif ettik. Bu kuyumcuların uçak ücretlerini de karşılıyoruz. Önemli olan ülkemizi tanımaları, dünyanın en önemli ikinci altın üreticisi ülke olarak gücümüzü görmeleri ve alımlarını buradan yapmalarını sağlamak. Bunun meyvelerini toplamaya başladık” diye konuştu.

Arap müşteri dopingi...

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, sektör olarak hem altın takıda, hem de mücevherde 6 bin yıllık bir mesleki deneyim ve tecrübenin temsilcileri olduklarına dikkat çekerek, büyük becerilere sahip ustalar ve son teknoloji makine parkurlarıyla dünya liderliği için çalıştıklarını söyledi. İşler, sektörün özellikle üretimdeki yüksek becerisi, rekabetçi yapısı ve kalite anlayışı ile ihracattaki artış trendini desteklediğini kaydetti. Ortadoğu’nun ihracatta önemli partner olması yanı sıra iç piyasada da önemli bir müşteri grubunu temsil ettiğini dile getirdi.

İşler, “Arap müşteriler, kuyumculuk sektörü için hep önemli olmuştur ve olmaya devam ediyor. Altın takı ve mücevhere olan ilgileri, bitmeyen talepleri Arap müşteri kitlesini sektörümüzün gözdesi yapmıştır. Arap müşteri profiline bakıldığında her ürün kategorisi ve fiyat aralığında alıcıların yer aldığını görebiliyoruz. Bu olgu da Arap müşterileri, sektörümüzün her firma ve markası için önemini ve değerini ortaya koyuyor. İstanbul başta olmak üzere ülkemize son yıllarda adeta akın yapan Arap turistler, iç pazarda satışlarımızın artmasına önemli katkı sağlıyor” diye konuştu.

‘Elmasta da atılım içindeyiz’

Elmas konusunda da Türkiye’de önemli atılımlar yapıldığını vurgulayan Ayhan Güner, Türkiye’de hem kesim, hem de elmas borsası işlerinin çok büyüyeceğini söyledi. Güner, “Elmasta 60 milyar dolar Belçika, 35 milyar dolar Dubai ve 9 milyar dolar İsrail payı var. Elmas borsasında toplamda 100 milyara yakın bir işlem var. Yüzde 10’una talibiz. Bu işi tam oturttuğumuzda elmas işlemenin yüzde 50’sinde engelli vatandaşlarımıza istihdam sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

‘Fuar etkisi var’

Amerika’nın ise hem altın, hem de mücevher konusunda çok büyük pazar olduğunu kaydeden İşler, özellikle son yıllarda ekonomik göstergelerdeki pozitif işaretlerin, mücevher piyasasına da olumlu yansıdığını ifade etti. İşler, “Sektörümüz yıllardır Hong Kong fuarlarına çok geniş bir katılımla yer alıyor. İhracat verileri, bu ısrarlı fuar katılımlarının ve fuarda yer almanın meyvesini verdiğini ortaya koyuyor” dedi. Duygu Erdoğan / Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)