BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAltı hastalığa tek operasyon----

Altı hastalığa tek operasyon

Altı hastalığa tek operasyon
05 Mayıs 2015 - 08:07 www.finansgundem.com

Diyabet ve hipertansiyon sıkıntısı çeken Salim Baki ameliyatla bu sorunlarından kurtuldu

8 yıldır diyabet ve hipertansiyon hastası olan 51 yaşındaki Salim Baki tip 2 diyabet, kolestrol, hipertansiyon, trigliserid, uyku apnesi, obezite ve ellerde-ayaklarda yanma-karıncalanma şikayetlerinden tek operasyonla kurtuldu.

Diyabete yakalananların çoğu “Kendinize iyi baktığınız sürece diyabet iyi bir hastalık ama bakmazsanız önünüze dağ gibi sorunları çıkartır” der. İşte bu sorunları tam tamına sekiz yıl yaşayan bir isim Salim Baki. 51 yaşındaki avukat, diyabet hastalığına tutulduktan sonra hayatı komple değişenlerden… Diyabet yanında kolesterol, hipertansiyon, trigliserid, uyku apnesi, obezite gibi hastalıklarla boğuşmaya başladı bir anda… Dağcılık yapan, basketbol oynayan Baki, tüm bu hobilerinden de vazgeçmek zorunda kaldı hastalıklarla boğuşurken. Bir de ellerinde ve ayaklarındaki karıncalanmalar da eklenince hayat onun için gerçekten çekilmez oldu.

İNSÜLİNLİ GÜNLER

Tipik bir metabolik sendromun tüm özelliklerini barındıran Baki, zaman içinde fit bir vücuda sahipken 134 kiloya yükseldi. Üç sene önce de insülin tedavisine başladı. Her gün bacağından ve karnından vurulduğu iğneler artık kendisini rahatsız etmeye başlamıştı. Baki’nin karşısında o günler de bir de karaciğer yağlanması sonucu çıktı. Üstelik uykuları bile rahat değildi çünkü uyku apnesi yüzünden bir cihazla uyumak zorundaydı… Tüm bu hastalıklar mesleğini bile kısıtlayacak duruma geldiği noktada metabolik cerrahi ameliyatıyla karşı karşıya kaldı Baki. Belki de gün içinde iki avuç ilaç içmekten kurtulacaktı…

Yolları Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik ile kesişen Salim Baki, operasyon öncesinde çok zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyerek, “O kadar çok ilaç içiyordum ki, bir ilacın yan etkisini gidermek için başka bir ilaç kullandığım oluyordu. Ve artık vücudum ilaçları kaldıramayacak duruma gelmişti” diyor. 

50 KİLO VERDİ

“Metabolik cerrahiyi duydum ve ameliyatla ilgili Doç. Dr. Alper Çelik’le görüştüm” diyen Baki,  “Tetkiklerim yapıldı ve Alper Çelik ameliyattan çok büyük fayda göreceğimi ve tek bir ameliyatla tüm sorunlarımdan kurtulmamın mümkün olduğunu söyledi. Fazla düşünmedim ve ameliyatım gerçekleşti. Ameliyattan önce 7,7 olan üç aylık kan şekeri ortalamam ameliyatın üzerinden daha üç ay geçmesine rağmen normal değerine yaklaşıp 6,6’ya kadar geriledi. Ameliyattan bugüne yaklaşık 50 kilo verdim. Uyumak için kullandığım c-pap cihazını bıraktım. Deliksiz uykuyla tanıştım diyebilirim. Hipertansiyon problemim tamamen sonra erdi. Bu öyle bir operasyon ki ameliyat olduktan aylar sonra bile neden daha önce ameliyat olmadım ki diyorsunuz. Çok şükür sorunlarım bitti ve sağlığıma kavuştum” şeklinde konuştu. 

HASTA ARTIK İLAÇ KULLANMIYOR

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Alper Çelik de “Obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi metabolik hastalıklar zincirleme gelir. Biri diğerini tetikler. Salim Bey de bu hastalıkların hemen hemen hepsinin bir arada görüldüğü bir hastaydı. Kendisine metabolik cerrahi uyguladık. Şu an vücut kitle indeksine uygun bir kiloda yani çok kontrollü bir şekilde kilo verdi. Metabolizmadaki sıvı yükünün neden olduğu uyku apnesi sorunu bitti. Kan şekeri tamamen kontrol altına alındı. Şu an hiçbir ilaç kullanmıyor. Bu ameliyatlara metabolik cerrahi denmesinin nedeni de bu. Bu ameliyatlar metabolik sendromun bileşenlerini hedef alan ameliyatlar. Uygun hastalarda tek bir ameliyatla metabolik sendromun tüm bileşenlerinden kurtulmanız mümkün” diye görüş verdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)