BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya'da 5 yıl sonra ilk kez negatif enflasyon----

Almanya'da 5 yıl sonra ilk kez negatif enflasyon

Almanya'da 5 yıl sonra ilk kez negatif enflasyon
29 Ocak 2015 - 18:53 www.finansgundem.com

Almanya'da enflasyon 5 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez negatif seviyeye döndü

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde -0,3'e geriledi. Enflasyon beş yıldan uzun bir süre sonra ilk kez negatif seviyeye indi.  

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) öncü verilerine göre, Almanya'da TÜFE ile ölçülen enflasyon, 2015 yılı ocak ayında yıllık bazda yüzde -0,3 oldu. Daha önce negatif enflasyon en son 2009 yılının eylül ayında yüzde -0,2 ile ölçülmüştü.

Böylece enflasyon 5 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez eksi seviyeye dönerken, enerji ve gıda fiyatları enflasyonun düşmesinde büyük ölçüde etkili oldu. 

Piyasalarda ülkedeki enflasyonun aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 0,1 azalması bekleniyordu. Gıda ve enerji haricindeki TÜFE’nin ise yıllık bazda yüzde 1,1 arttığı tahmin ediliyor. 

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu TÜFE ise ocak ayında aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 1,3 geriledi. Piyasalarda AB uyumlu TÜFE'nin aylık bazda yüzde 1 ve yıllık bazda yüzde 0,2 azalış göstermesi bekleniyordu.

Enflasyon hedefin altında
Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2 seviyesinin oldukça altında gerçekleşti. 

Enflasyon, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde de düşük seyretmeye devam ediyor. Ekonomistler, bu durumun bölgede deflasyon riskinin oluşabileceği yönündeki endişeleri artırdığını bildiriyor. 

Ayırca, daha önce Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), zayıf toparlanmanın sürdüğü Almanya'nın 2014, 2015 ve 2016 yılına ilişkin büyüme ve AB uyumlu TÜFE beklentilerini aşağı yönlü revize etmişti.

ECB'de geçen haftaki toplantıda Avro Bölgesi'ndeki fiyat istikrarını sağlamak için parasal genişleme kararı almış ve devlet tahvilini de kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alacağını açıklamıştı.

Enflasyona ilişkin nihai veriler ise, 12 Şubat 2015 tarihinde yayınlanacak. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)