BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya ekonomisindeki çıkış global risk mi----

Almanya ekonomisindeki çıkış global risk mi

Almanya ekonomisindeki çıkış global risk mi
28 Şubat 2017 - 07:49 www.finansgundem.com

Almanya'nın uzun yıllar sonra bütçe fazlası vermesi Avrupa'daki ortakları ve ABD tarafından nasıl karşılandı? Almanya'nın ekonomisindeki güçlenme global bir risk mi? Deniz Gökçe, Akşam'daki köşesinde bu soruların yanıtlarını verdi. İşte o yazı:

Bu haftasonu Almanya, 1991'deki Doğu ve Batı Almanya birleşmesinden bu bu yana en yüksek kamu bütçe fazlasını gerçekleştirdi. Tabii hemen Avrupa’da 'Almanya biraz kamu harcaması yaparak ekonomik dengelere yardım etmeli!' tezi ortalığa döküldü.

2016'da, dün Ulusal Resmi İstatistik Ofisi'nden açıklanan verilerde, hem yerel, hem kamu, hem de Merkezi Hükümet bütçesinde, rekor düzeyde düşük işsizlik ve faiz düşüklüğü nedeniyle ve kamu borçlarını, faizi çok sınırlı olan Avrupa Merkez Bankası'nın alması nedeniyle, önemli boyutta bütçe fazlası oluştu. 2016'da toplam Almanya bütçesi 23.7 milyar euro fazla yaratmıştı.

Angele Merkel de zaten bütçe dengesine çok önem veren bir kişi olduğundan fazla veren kamu bütçeleri büyük sevinç yarattı.

Veriler Alman ekonomisinin oldukça iyi olduğunu gösteriyor. Almanya her zamankinden daha fazla yatırım yapmasına rağmen gene de bütçe fazlası var. Tabii eleştirmenler Hükümetin biraz daha fazla harcama yapma yolu ile ülkedeki toplam iç talebin artırılmasını sağlayabileceğini düşünüyorlar.

Almanya bütçe fazlasının ötesinde, dış ticarette de fazla üretmekte. Almanlar yurtdışından daha fazla mal alabilirler. Bu da dünyanın dış ticaret açığını küçültür de deniyor.

Almanya’nın son dönemdeki, yani 2016'daki dış ticaret fazlası da kabaca GSYİH sayısının yüzde 8 kadarı idi.

Almanya’nın dış ticaret fazlası iktisatçıları, devletlerarası kurumları ve de özellikle yeni ABD Hükümetini oldukça rahatsız ediyor. Çünkü Almanya’nın dış denge fazlası diğer bazı ülkelerde dış ticaret açığı demek, bu da global bir risk olarak düşünülebilir.

Önümüzdeki eylülde, federal seçim döneminde, hükümetin ortağı olan, Sosyal Demokratlar, Merkezi Hükümetin kamu harcamalarını 6.2 milyar euro boyutundaki fazla nedeniyle, bir miktar altyapı yatırımı için kullanabileceğini düşünüyorlar.

Diğer taraftan da Hristiyan Demokratlar ise devlet borçlarının, GSYİH oranı olarak % 68.2 olduğunu ve bu bütçe fazlasını ile dış borcun bir kısmını AB'nin kuralı olan yüzde 60 oranının altına indirmek istiyorlar.

Bütçe fazlalarıyla ne yapılacağı konusunda anlaşma pek yok. Altyapı yatırımları yapılabilir ama 2015'teki göçmen harcamalarının yarattığı borçların da geri ödenebilmesi için, bir nakit fon rezervi de yaratılmalı deniyor. Tabii dört büyük AB ülkesinden Almanya’nın fazlası var ama Fransa'nın da açığı var ve de çok yüksek bir açık.

Bundesbank Başkanı Jens Weidman fazlaları borç azaltmak için kullanmayı destekliyor. Ifo adlı Münich temelli Think Tank başkanı Clemens Fuest ise bütçe fazlasından 15-20 milyar euro civarında bir transfer yapılabilir diyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)