BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAlbayrak'ın eylem planı piyasayı rahatlatır mı----

Albayrak'ın eylem planı piyasayı rahatlatır mı

Albayrak'ın eylem planı piyasayı rahatlatır mı
16 Temmuz 2018 - 07:17 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Serhat Gürleyen, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın eylem planını değerlendirdi. Albayrak'ın hedeflerinin olumlu olduğunu belirten Gürleyen, plana yönelik çalışmaların piyasaları rahatlatacağı görüşünü paylaştı. İşte o yazı:

Güçlü dolar, artan faizler ve yükselen ABD - Çin dış ticaret savaşına rağmen küresel risk iştahında genele yaygın bir bozulma yok. S&P 500 2800 seviyesinin üzerine çıkmayı başararak son beş ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

2016 Ocak ayında gördüğü dip seviyeye kadar gerileyen Şangay borsası geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatmayı başardı. Ekonomik büyümenin yavaşlamasından endişe edilen Avrupa borsaları tepki alışlarıyla yükseliyor.

Türkiye varlıkları için aynı iyimser tespiti yapamayacağız. Yüksek enflasyon, bozuk cari denge ve sürdürülemez boyutta açık döviz pozisyonu nedeniyle kırılgan görülen Türkiye varlıkları dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor.

Erken seçimler sonrasında istikrarlı bir politika tablosu oluşmasına rağmen Türkiye varlıklarının yüksek risk primlerinde bir gevşeme yok. Cumhurbaşkanlığı kabinesinde Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin olmamasını piyasa dostu politikalardan uzaklaşılacağının sinyali olarak gören küresel yatırımcılar Türkiye pozisyonlarını azaltmaya devam ediyor.

Hasar kontrol yapıldığında ortaya iç karartan bir tablo çıkıyor. Borsa İstanbul’un gelişmekte olan ülkelere göre fiyatı 1997 yılından beri gördüğü en düşük seviyede. Seçim sonrasında dolar bazında %25 gerileyen banka endeksi 2009 küresel krizi sonrası gördüğü en düşük seviyede. Türk lirası reel olarak 2003 yılı seviyelerine geriledi. 10 yıllık devlet iç borçlanma senetleri rekor kırmaya devam ediyor.

Bu satışa gerekçe olarak iki neden gösteriliyor. (i) Türkiye’nin kırılgan olması; (ii) Ekonominin başına işinin ehli bir isim getirilmemesi. İlk tespite katılmıyoruz. İkinci tespit konusunda daha önceden gerekli uyarıları yaptık. Yeni ekibe şans tanınmalı, zarfa değil mazrufa bakılmalı diyoruz.

Mazruf konusunda ilk işaret Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Cuma günü açıkladığı eylem planıyla geldi. Altına imzanızı gönül rahatlığıyla atabileceğiniz yapıcı bir metin hazırlanmış. Dengeli büyüme, tek haneli enflasyon, bütçe disiplini ve yapısal reformlar gibi genel hedeflere vurgu yapılıyor.

Ekonomideki tüm paydaşlarla istişare edilerek hazırlanan makul bir plan oluşturularak Orta Vadeli Programda ilan edilip uygulanacak. Katılmamak mümkün değil. Yeni kabineyi ve özellikle ekonomi ekibine başarılar diliyoruz. Zorlu bir süreç kendilerini bekliyor. Piyasalarla kavga etmeden, yapıcı adımlar atarlarsa başarılı olacaklarına inanıyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sefer16 Temmuz 2018 15:26

    rahatlar tabi 5 tl üzeri rahat rahat takılır yakında.

  • Halkalı Şeker16 Temmuz 2018 13:31

    Rahatlatmaz mı?

  • Ferdi Aybayrak 16 Temmuz 2018 13:18

    Hadi amca oğlu umudumuz sensin

  • iso16 Temmuz 2018 12:22

    Avrupa'lı bir iş adamısınız elinizde 500 milyon $ var. Yatırım yapacaksınız. Allah aşkına bu kadar yetkiyi eline almış bir khk ile yatırımıza el koyabilecek damadını önce enerji sonra ekonomi ve maliye bakanı yapan bir adamın iktidarına 500 milyonunuzu yatırır mıydınız? Bence yatırmazdınız.

  • hale aygün16 Temmuz 2018 11:38

    hep yapacağız , edeceğiz . boş laf

  • eko16 Temmuz 2018 10:55

    KARDESIM DÖVIZ GELMEDIGI MÜDDETTCE KIRALI GELSE BIRSEY YAPAMAZ BUNU BOYLE BILE HERKES DUZ HESAP DUZ MANTIK

  • ERKAN16 Temmuz 2018 08:58

    TİTRETTİN BENİ DAMAT TİTRETTİN...

  • Sauron16 Temmuz 2018 08:47

    Ekonomiyi düzeltmek için ne yapacak gerçekten çok merak ediyorum aklıma nedense bi tek zam geliyor . nasıl bı duruma geldiyse ekonomi marketteki ürünün fiyatının değişmesi 15 gün sürmüyor.hersey çok pahalı incelediği yerden kopsun bu saatten sonra

  • Damat16 Temmuz 2018 07:55

    Damat hiç birşey başaramaz, yabancı sermaya risk sevmez