BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAkben'den bankalara faiz uyarısı----

Akben'den bankalara faiz uyarısı

Akben'den bankalara faiz uyarısı
01 Ekim 2016 - 08:32 www.finansgundem.com

Bankaları mevduat faizi yarışına girmemeleri yönünde uyaran BDDK Başkanı Akben, esas para sahiplerini de ülke menfaatlerine göre hareket etmeye çağırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, son dönemde yükselen mevduat faizlerine ilişkin olarak, “Bilhassa büyük mevduat sahipleri, kurumlar var. Esas para sahibi tarafların da bu konuda ülke menfaatine hareket etmeleri gerekiyor. Bu sadece bizim temennimiz ile bankaların yaklaşımıyla olacak şey de değil. İnşallah bunu da sağlayacağız ve son aldığımız rakamlara bakıldığında onda da aşağı doğru yön var” dedi.

Ziraat Portföy Katılım Endeksi gong törenine katılan Akben, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin mevduat faizlerinin düşürülmesine yönelik açıklaması hatırlatıldığında, bir faiz yarışının olmasını istemediklerini belirtti. Akben, “Bu konuda hassasız. Bankalarımız da bunda son tablolarda gördüğümüz kadarıyla hassasiyet gösteriyor” ifadelerini kullandı. Akben, 15 Temmuz sonrasında konut kredilerindeki faiz düşüşünün bu alandaki kredilere ilgiyi artırdığına ifade etti.

Yurtdışından ilgi var
Akben, İslami finansal ürünlerdeki büyüme beklentisiyle ilgili olarak da, 2023 için yüzde 15 hedefleri bulunduğunu hatırlatarak, bu hedefin bu hızda biraz güç olduğunu söyledi. Akben, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açılışını yaptığımız endeks ürünlerinin çoğaltılması gerekiyor. Bu alanda Vakıf Katılım’ın Vakıfbank’taki hisselerinin oraya devri ile ilgili çalışmamız var. Bu sektörün büyütülmesi gerekiyor. Yatırımların gelmesi gerekiyor. Bu sektör için Türkiye’deki yüzde 5’lik pay az. Bu sadece bankacıların düşüneceği şeyler değil. Bu alana yatırım yapan mevduat sahiplerinden tutun kredi kullananlara kadar bu sektörü büyütecek kişiler bu ülkede yaşayan insanlar. Yurtdışından da yeni yatırım talepleri de var. Bu rayına girerse sektörün büyüyeceğine umutluyuz. Bu yüzde 5’lik pay Türkiye’ye yakışmıyor.”

Yapılandırmada faiz...
Kredi yapılandırmasında faizlerin nasıl olacağına ilişkin olarak da konuşan Akben, “BDDK’nın Faiz konusunda ‘şunu uygula, bunu uygula’ diye bir şeyi yok. Tabii ki, bekliyoruz ki düşük faiz uygulasınlar. 72 ay derken, esnek bir vade aralığı bıraktık. Kredi kartlarının yüzde 40’ı yaklaşık 40 milyar lirası taksitli, geri kalan yüzde 50 taksitsiz kart şeklinde cereyan ediyor. Toplam kredi hacmi içerisinde çok büyük boyutlar da değil, yüzde 2’lere falan denk geliyor. Her borçlunun ya da borcunu yapılandırmak isteyenin bankalarla uzlaşacaklarını düşünüyoruz.”

Ziraat Portföy için gong çaldı
Borsa İstanbul’da gong dün Ziraat Portföy Katılım Endeksi için çaldı. 2015 yılında özel portföy alanında En Yüksek Özel Portföy Büyüklüğü Ödülü’ne layık görülen ve 6 farklı katılım fonuna sahip olan Ziraat Portföy, Katılım Bankacılığına sağladığı katkılara bir yenisini daha ekledi.

Ziraat Portföy Genel Müdür Hakan Eryılmaz “2013 yılı Kasım ayında başladığımız yapılandırma ile Ziraat Portföy’ün sektördeki konumunu daha da kuvvetlendirdik. 2013 yılı sonu itibarı ile 1.8 milyar TL olan toplam yönetilen varlık büyüklüğümüz 2016 yılı Ağustos ayı sonu itibarı ile 9.1 milyar TL’ye ulaşırken sektörün 5. büyük portföy yönetim şirketi olduk. Bahsi geçen dönemde sektör yüzde 75 büyüme sergilerken Ziraat Portföy’ün büyümesi yüzde 400 üzerinde gerçekleşti” dedi.

Ziraat Finans Grubu ayrıca Türkiye’nin 2023 hedefleri çerçevesinde Katılım Bankacılığına hizmet verecek ürünlere odaklanarak bu alanda sektörün büyümesine katkı sağlıyor. 2015 Mayıs ayında faaliyete başlayan Ziraat Katılım Haziran sonu itibarı ile 45 şubesi ile 4.85 milyar TL aktif büyüklüğüne ulaşarak yaklaşık yüzde 4 pazar payına ulaştı. Aynı dönemde Katılım Bankacılığı sektörü toplamda 126 milyar TL aktif büyüklüğü ile bankacılık sektöründe yüzde 5 paya sahip oldu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)