BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAğustos ayı enflasyonu beklentiyi aşabilir----

Ağustos ayı enflasyonu beklentiyi aşabilir

Ağustos ayı enflasyonu beklentiyi aşabilir
01 Eylül 2014 - 19:07 www.finansgundem.com

Ekonomistler çarşamba günü piyasa beklentisinin üzerinde bir enflasyon oranı gelebileceği görüşünde

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 1.04, toptan fiyatlar yüzde 0.99 arttı.
 
İTO verilerine göre, ağustosta perakende fiyatlar aylık bazda gıda harcamalarında yüzde 1.44 artarken, İTO ve TÜİK gıda enflasyonu arasındaki korelasyona dikkat çeken ekonomistler bu gerçekleşmenin ardından TÜİK'in 3 Eylül'de açıklayacağı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde kalabileceğine işaret ediyor.
 
Reuters anketine göre TÜFE'de ağustosta medyan bazında yüzde 0.1 düşüş beklenirken, 2014 sonu TÜFE beklentisi ise bir önceki anketteki yüzde 8.20'den yüzde 8.60'a yükseldi.
 
İTO'un İstanbul için, TÜİK'in ise Türkiye geneli için açıkladığı enflasyon verileri arasındaki kolerasyon düşük olsa da iki verinin gıda kaleminde ise kolerasyon nispeten daha yüksek.
 
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç: Gıda önderliğinde yüksek bir enflasyon görebiliriz
 
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Gıda fiyatları belirgin şekilde artmaya devam ediyor. Çarşamba günü enflasyon rakamı açıklanıyor olacak. Yeniden gıda önderliğinde yüksek bir enflasyon görme ihtimalimiz arttı. İTO verisi sonrası beklentimiz aylık enflasyonun Ağustos ayında yüzde 0.15 olacağı yönünde. Yıllık rakam da önceki yüzde 9.3 seviyesinden yüzde 9.5'e yükselebilir" dedi.
 
Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici: Beklenti üzerinde bir enflasyon oranı ile karşılaşabiliriz
 
İTO verilerinin genellikle TÜİK verilerinden önemli sapmalar gösterdiğini ancak gıda fiyatlarının korelasyonunun manşet enflasyona göre daha yüksek olduğunu söyleyerek, "Bu yüksek gerçekleşme çarşamba günü piyasa beklentisinin üzerinde bir enflasyon oranı ile karşılaşmamıza neden olabilir. Hatırlatmak gerekirse TÜİK verisi için piyasa beklentisi 0, bizimkisi ise yüzde 0.2. Sıfır aylık enflasyon yıllık enflasyonun yüzde 9.3'ten yüzde 9.4'e yükselmesine neden oluyor" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)