BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAdana'da fil kalıntıları bulundu----

Adana'da fil kalıntıları bulundu

Adana'da fil kalıntıları bulundu
13 Eylül 2017 - 11:07 www.finansgundem.com

Adana'da yürütülen Tatarlı Höyük kazısında Asya filine ait bir diş ve kemik parçası bulundu.

Çukurova Üniversitesinden (ÇÜ) yapılan açıklamaya göre, Kültür ve  Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile ÇÜ tarafından  yapılan ve AdanaBüyükşehir Belediyesi ile Adana Ticaret Odasının katkı verdiği  Adana-Ceyhan/Tatarlı Höyük kazı çalışmalarında Asya filine (Elephas Maximus) ait  diş ve kemiğe rastlandı.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi  Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tatarlı Höyük Kazısı Başkanı Yrd. Doç. Serdar  Girginer, höyükteki çalışmalarda fillere ait kalıntılar tespit edildiğini  belirtti.

Buluntular içindeki molar diş (azı dişi) hakkında yapılan tür  tayininde dişin, bugün yaşayan iki filden biri olan Asya filine ait olduğunun  görüldüğünü anlatan Girginer, şunları kaydetti:

"Dişin aşınma durumu göz önüne alındığında yetişkin bir bireye ait  olduğu tespit edildi. Diğer buluntunun da yapılan çalışmalar sonucunda ön ayak  tarak kemiğine ait parça olduğu belirlendi. Kemiğin kaynaşma yüzeyinin kapanmamış  olmasından dolayı da bunun genç bir Asya filine ait olduğu değerlendirilmiştir.  Hem dişi hem de kemik üzerinde herhangi bir kesim, işleme izine rastlanmamıştır.

Buluntularımızın birinin yamaç açmalarından, diğerinin de kesit  temizliğinden ele geçtiği de göz önüne alındığında fillerimizin Hititler dönemi  ile Geç Hitit dönemi arasındaki zaman dilimine tarihlenebileceğini ve bu dönemde  Tatarlı Höyük'te fillerin yaşamış olduğunu düşünmekteyiz. Fildişi ticaretinin MÖ  2 bin ile bin yılın ilk yarısında Doğu Akdeniz ve Suriye'de yaygın olduğu, ele  geçen fildişi eserlerden zaten bilinmektedir. Tatarlı Höyük de bu ticaretin  içinde yer almış gibi görünmektedir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)