BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAbraaj Türkiye Fonu 526 milyon dolar oldu!----

Abraaj Türkiye Fonu 526 milyon dolar oldu!

Abraaj Türkiye Fonu 526 milyon dolar oldu!
26 Temmuz 2016 - 09:23 www.finansgundem.com

Yatırım şirketi The Abraaj Group 500 milyon dolarlık hedefini geçerek ‘Abraaj Türkiye Fonu 526 milyon dolarla kapattı

Darbe girişimi engellenmesine, ekonomideki tepkiler cılız kalmasına rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı negatif açıklama ve not indirimi kararlarına en güzel cevap yerli ve yabancı yatırımcılardan geliyor.

Dün erken saatlerde YDA’nın 200 milyon liralık tahvil ihracına 250 milyon liralık talep geldiğini açıklamasının hemen ardından yabancı bir fonun da Türkiye yatırım için 526 milyon dolarlık dev bir fonu hazırladığını duyuracağını öğrendim.Bu fon, son 10 yıldır Türkiye’de yaptığı yatırımlarla dikkat çeken The Abraaj Group’tan başkası değildi. Dubai merkezli şirket Türkiye’ye özel fonuna, ortak yatırım için toplanan 40 milyon doların da eklenmesiyle 500 milyon dolarlık hedefini geçerek ‘Abraaj Türkiye Fonu’nun kapanışını gerçekleştirmiş oldu.

Şirket dev fona Abraaj Türkiye Fonu I (ATF I) adını verdi. ATF I’in ardından gelecekte ATF 2 ve diğer fonların da devreye sokulacağına ilişkin önemli bir ipucu aslında. Fon için taahhüt edilen sermayenin yüzde 70’i Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılardan gelmiş. Kurumsal yatırımcılar ve ulusal varlık fonları ise taahhüt edilen sermayenin yüzde 78’ini oluşturmuş.

FONU ETKİLEMEDİ

Aldığım duyum sonrasında The Abraaj Group Ortağı ve Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu’nu aradım. Yorgancıoğlu’na darbe girişimi sonrasına kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları var. Bu darbe girişimi sizi etkilememiş gözüküyor, doğru mu” diye sordum. Selçuk Yorgancıoğlu şu cevabı verdi: “Türkiye’de yaşananlar bizi ve bu fonu hiç etkilemedi. Çünkü biz uzun vadede Türkiye’ye inanan yatırımcıyız. Türkiye’nin demografisine, coğrafyasına, ekonomisine en önemlisi insanına inanan yatırımcıyız. Bu uzun vadeli bir yatırımdır.

Biz kısa vadeli değil uzun vadeli düşünüyoruz.” Türkiye pazarında, lider olma kapasitesine sahip iyi yönetilen şirketlerin sayısının gün geçtikçe arttırmakta olduğuna dikkat çeken Yorgancıoğlu, “Türkiye pazarı başarılı yatırım fırsatları sunmaya devam etmektedir. Fonun yatırım stratejisi, hem sektör hem de yatırım tipi olarak çeşitlendirilmiş bir portföy sunmak üzere hem uluslararası deneyimimizi, hem de Türkiye’de on yılı aşan piyasa tecrübelerimizi kullanacaktır. Başarılı Hepsiburada ve Fibabanka yatırımlarımızı takiben, hem bölgesel hem de ulusal liderler haline getirebileceğimiz, yüksek büyüme oranına sahip işletmeleri tespit ederek ortaklık kurmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

İNANCIMIZI YANSITIYOR

Abraaj Türkiye Fonu I ile ilgili yorumda bulunan The Abraaj Group Kurucusu ve Grup İcra Başkanı Arif Naqvi, de “İlk özel Türkiye Fonumuzun başarılı bir şekilde kapatılması, Türk ekonomisine olan güçlü inancımızı ve mevcut cazip yatırım fırsatlarını yansıtmakta. Türkiye, genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve artan girişimcilik kültürü ile 2030 yılı itibariyle dünyadaki en büyük 15 ekonomiden biri olma yolunda ilerliyor. Bugüne kadar 800 milyon doların üzerinde çıkış geliri oluşturduğumuz Türkiye’de, büyüyen ekonomiyi güvenilir bir yatırım getirisi kaynağı olarak görüyoruz. Yatırımcılarımıza Türkiye’ye ve Abraaj’a göstermiş oldukları güvenden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

900 milyon dolarlık yatırım

*Abraaj, 900 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı 11 portföy şirketi ile Türkiye’de özel sermaye sektöründe önde gelen yatırımcıları arasında.
*Grubun Türkiye’deki başarılı işlemleri arasında Hepsiburada ve Acıbadem Sağlık Grubu bulunuyor.
*Grup, 2 milyar dolar tutarında 2012 yılındaki dünyada 5’inci büyük halka arzı gerçekleştirerek Acıbadem Sağlık Grubu’ndaki hissedarlığından başarılı bir şekilde çıkış yapmıştı.
*Latin Amerika’dan Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan büyüyen pazarlarda ofisleri bulunan Abraaj’ın Türkiye ve Orta Asya yatırımlarını da yönettiği İstanbul ofisi, beş ana merkezinden biri olarak faaliyet gösteriyor.

BİRÇOK SEKTÖR VAR

ATF I, güçlü büyümenin sunduğu fırsatları yakalamak üzere grubun Türkiye’deki yatırım deneyimlerinden fayda sağlayacağı belirtilirken, “Fon, özellikle tüketici ürünleri ve hizmetleri, sağlık hizmetleri, finansal hizmetler, lojistik ve perakende gibi büyüyen yurtiçi tüketimden faydalanan sektörlerde faaliyet gösteren ve de iyi yönetilen orta ve büyük ölçekli işletmeler ile ortak olmayı hedefliyor. ATF I hali hazırda Türkiye e-ticaret sektöründe pazar lideri olan ve bu yıl itibari ile beş milyon aktif müşteri ve 1.8 milyon stok kaleminden oluşan bir ürün yelpazesine sahip olan Hepsiburada ve ticari, kurumsal ve KOBİ müşteri segmentlerine odaklanan ve hızlı büyümesi ile Türkiye’nin en çok dikkat çeken bankalarından biri olan Fibabanka A.Ş.’ye yatırım yapmıştır” denildi.

Hürriyet- Sefer Levent

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • görüş26 Temmuz 2016 11:09

    koyduğunuz sermaye, önümüzdeki 2-3 yıl kredi büyümesi ve aktif karlılığı yaratmaz..batacak kredileri belki karşılamaya yeter..

  • gerçek26 Temmuz 2016 10:38

    son yatırımınızdan verim alamayacağınızı, stratejik bir hata olduğunu ve hatta %20-30 ihtimalle zarar edebileceğinizi dahi düşünüyorum nacizane..

  • abc26 Temmuz 2016 09:56

    fiba'daki payı kaça aldığınızı açıkladınız mı ?