BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD Başkanı Obama'dan tarihi ziyaret----

ABD Başkanı Obama'dan tarihi ziyaret

ABD Başkanı Obama'dan tarihi ziyaret
27 Mayıs 2016 - 13:37 www.finansgundem.com

Obama, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentindeki yıldönümü anmalarına katıldı

Hiroşima'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Barack Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile atom bombası kurbanları için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıta çelenk bıraktı ve Barış Anma Parkı'ndaki konuk defterini imzaladı.

Japonya ziyareti çerçevesinde dün Şima kentinde düzenlenen G7 zirvesine katılan Obama, "Hiroşima'ya atom bombası atılması, 20. yüzyıl tarihinin dönüm noktalarından biriydi. Hiroşima'ya gitme sebeplerimden biri, bizi bekleyen gerçek risklere bir kez daha dikkati çekmek. Ziyaretim, sadece 2. Dünya Savaşı'nın yol açtığı korkunç sonuçları ve dünyanın dört bir yanında yaşamını yitiren masumları değil, aynı zamanda daha görevimizi tamamlamadığımızı hatırlatmak." ifadelerini kullanmıştı.

Nükleer silahların azaltılması için yaptığı çağrılarla 2009'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Obama, Japonya'nın en saygın gazetelerinden Asahi'de okurların sorularına verdiği yanıtta "2. Dünya Savaşı'nda yitip giden milyonlarca canı anmak ve saygılarımı sunmak için Hiroşima'ya gidiyorum. Hiroşima, sebebi ne olursa olsun savaşın özellikle masum siviller için korkunç acılar ve kayıplara yol açtığını hatırlatıyor." ifadelerini kullanmıştı.

ABD, savaşın ardından Japonya'dan özür dilememişti. Bazı çevreler Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının 2. Dünya Savaşı'nın sona erdirilmesi için zorunlu olduğunu düşünürken diğerleri bu fikre karşı çıkıyor.

Başkan Harry Truman liderliğindeki ABD, Hiroşima saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945'te bu kez Nagasaki'ye ikinci atom bombasını atmıştı. 75 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasından 5 gün sonra 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla 2. Dünya Savaşı sona ermişti.

08.15: Zamanın durduğu an

Hiroşima, 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombası saldırısına sahne oldu.

Binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi "Enola Gay" adlı uçak, saatler 08.15'i gösterirken "Little Boy (Küçük Oğlan)" adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı.

3 metre uzunluğundaki atom bombası, 4 bin 400 kilogram ağırlığındaydı. 64 kilogram zenginleştirilmiş uranyum-235 içeren bomba, 13 bin ton TNT (TriNitroToluen) gücündeydi.

Atom bombası, 43 saniyelik düşüşün ardından 600 metre yükseklikte patladığında hem Hiroşima halkı için hem de dünya için zaman durdu.

2. Dünya Savaşı sırasında Japon Deniz Kuvvetleri'nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima'yı yerle bir eden bomba, ilk anda 70 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne seren bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümler devam etti.

Atom bombasının toplamda 140 bin kişinin ölümüne neden olduğu sanılıyor.

Kentte saldırının ardından birkaç bina ayakta kaldı. Bu binalardan Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, felaketin en büyük simgesi haline geldi.

Japon halkı, kitle imha silahlarının yol açtığı felaketi tüm dünyanın görmesi için Hiroşima'nın anısını taze tutmaya çalışıyor. Her yıl 6 Ağustos'ta binlerce insan Hiroşima'da bir araya gelerek 2. Dünya Savaşı'nın isimsiz kurbanlarını anıyor. Atom bombasının canlı tanıkları da felaketin boyutlarını ulusal ve uluslararası platformda her fırsatta tekrar tekrar dile getiriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)