Finans Gündem'i Ana Sayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle RSS Künye İletişim
   24 Mayıs 2012 Perşembe  
 
 
 
Emlak-Mortgage
 
Dilek Sabancı gayrimenkule iddialı girdi
Dilek Sabancı gayrimenkule iddialı girdi
 
Sakıp Sabancı’nın kızı Dilek Sabancı, turizmin ardından “Dilek AŞ” ile gayrimenkule de girdi

www.finansgundem.com
 
9.7.2010 - 18:16
 

Annesi Türkan Sabancı ile kardeşi Sevil Sabancı’nın da ortak olduğu Dilek AŞ, İstanbul’un birçok noktasında lüks konut ve rezidance projesine imza atmaya hazırlanıyor. Sabancı’nın gündemindeki iki önemli proje Alaçatı’da resort otel ve İstinye’de lüks konut yapmak.

Okhan Şentürk / Ekonomist

Babası merhum Sakıp Sabancı’nın “Kızım seyahat etmeyi seviyor” diyerek kurduğu turizm
şirketi Vista’yı alanında lider yapan Dilek Sabancı, şimdi de gayrimenkul sektöründe adından
söz ettirmeye hazırlanıyor.
Sabancı, bundan dört yıl önce kız kardeşi Sevil Sabancı ve annesi Türkan Sabancı’yla birlikte kurduğu Dilek AŞ adındaki şirket ile sektörünün birçok alanında yatırım yapacak. Öncelik ise butik otel ve lüks konut projeleri olacak. Sabancı bu yeni atılımı ve hayata geçireceği projeler ile ilgili olarak ilk kez Ekonomist’e konuştu:

Sizin kardeşiniz Sevil Sabancı ve anneniz Türkan Sabancı ile birlikte 2006’da kurduğunuz TDSS Gayrimenkul Yatırım şirketinin ismi yakın zamanda Dilek Gayrımenkul AŞ olarak değişti. Şirket Sakıp Sabancı Holding AŞ bünyesinde mi faaliyet gösterecek?

Evet Dilek AŞ, Sakıp Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösterecek. Annem ben ve kardeşlerimin Hacı Ömer Sabancı Holding’de yüzde 14 oranında hissesi bulunuyor. Bu hisseleri de Sakıp Sabancı Holding AŞ yönetiyor.

Gayrimenkuldeki hedeşerinizin anlatabilir misiniz?

Sabancı adına yakışır düzgün işler yapmak istiyoruz. Gayrimenkul konusunda Türkiye’de önde gelen ilk üç firma varsa biz 10 yılda onların arasına girmek istiyoruz. Ben yeni bir şey yapmak istiyordum. Ne yapalım diye bakınca gayrimenkul işleri son zamanlarda kriz hariç gayet iyi giden bir sektördü. Otel yapmak benim işime çok uygundu. Otelle turizm çok birbirine bağlantılı işler. ileriye dönük İstanbul’da şehir otelleri de olabilir. Her türlü alternatife açığız esasında. A plus’a hitap etmek istiyoruz. Mümkün olduğu kadar exclusive projeler, butik projeler yapmak istiyoruz. Daha çok lüks resort otel markalarının çalıştırabileceği beş yıldızlı oteller düşünüyoruz.

Çeşme-Alaçatı’da bir butik otel projeniz vardı. Ne oldu, hangi aşamada?

İşletmeci adayları ile projelerin son detaylarını toparlarken, gerekli izinler için de kamu makamları ile sonuca gelmek üzereyiz.

İnşaat ne zaman başlanacak, ne zaman hizmete girecek?

Bu yılın son çeyreğinde inşaata başlanacak. Alaçatı Resort Otel’in 2013 sonu, 2014’ün başı gibi hizmete girmesini planlıyoruz.

Bu otelde hangi müşteri kitlesini hedefliyorsunuz, nasıl bir anlayış ile çalışacak?

Türkiye’nin turizm sektöründe yaşadığı çok büyük bir problem var. Kaliteli turistleri ülkemize çekemiyoruz. Her şey dahil konseptinde faaliyet gösteren binlerce otel düşük bütçeli turistleri hedef alıyor. Ben bir turizmci olarak bu tarz bir konsepte karşıyım. Benim otelime gelen turist otelde kapalı kalmamalı, dışarıya çıkmalı, etraftaki tarihi ve turistik mekanları gezmeli.

Nasıl bir konsept düşünüyorsunuz?

Alaçatı bölgesi bu tip bir turizm anlayışı için mükemmel bir konumda. Alaçatı ve çevresinde çok güzelve otantik yerler var. Gelen turistleri oralara gitmeleri için teşvik edeceğiz. Ben otelimde her şey dahil uygulaması istemiyorum. Otelimiz oda + kahvaltı konseptinde çalışacak. Öğle yemekleri akşam yemekleri fiyata dahil olmayacak. Otelimizde restaurant olmayacakmı? Elbette olacak ama gitsinler çevredeki balıkçılarda, restaurantlarda da
yemeklerini yesinler. Çevre halkının da, çevredeki işletmelerinde gelen turistlerden para kazanmasını istiyorum. Sonra değişik bir konferans hizmeti anlayışımız da olacak.

Bu konuyu biraz açar mısınız?

Çok büyük oturumlar, konferanslar, bayi toplantıları için değil küçük gruplar için butik çalışmalar yapacağız. Bizim otelimizde firmaların üst düzey yöneticilerinin katılacağı, küçük
boyutlarda konferanslar, toplantılar yapılacak.

İşletmesi için hangi zincirlerle görüşüyorsunuz?

Resort otel işletmesi için dünyanın bu konuda önde gelen marka ve firmaları ile görüşmelerimiz devam ediyor.

Şehir otelleri de düşünüyoruz musunuz?

Evet, İstanbul, Antalya, Bodrum ve İzmir olabilir. Butik tarzda oteller düşünüyoruz. Beş yıldızlı da olabilir.

Başka somutlaşmış projeniz var mı?

İstinye de bir projemiz var. Orda; 4 bin 304 metrekare büyüklüğünde bir arsamız var. S Binicilik’in tam karşısında bulunan arazimiz üzerine A plus kesime hitap edecek bir konut
projesi planlıyoruz.

Proje hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Proje 7 bin 100 metrekare inşaat alanında 3 blokta toplam 22 butik konuttan oluşacak. Her blokta 6 daire olmak üzere 18 dairenin yer alacağı projede konutlara ek olarak 4 bahçeli konut da yer alacak. Konutların büyüklükleri 110 metrekare ile 270 metrekare arasında değişirken proje 'esnek mekan' anlayışına uygun olarak gerçekleştirildi. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan projenin inşaatına bu yılın son çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. Proje 2011 yılında tamamlanarak teslim edilecek.

Konut sektöründe başka ne tür projeler hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Dilek AŞ olarak yapacağımız projeler küçük çapta ama nitelikli olacak. Büyük çapta devasa projeler yapmak istemiyoruz. Zaten büyük çapta projeler üreten birçok firma var ve gayet
başarılılar. Bu projelerde müşterilerimize ayrıcalıklı, özel ve içinde bulundukları ortamdan mutluluk duyacakları yaşam alanları sunmak istiyoruz. Kısaca az ama öz iş yapmak istiyoruz.



“Kendi arazi portföyümüzü değerlendireceğiz”

Dilek Sabancı’ya yeni iş sahası gayrimenkulde bugünün en büyük sorunlarından biri olan arazi temini konusundaki yaklaşımlarını da soruyoruz. Şunları anlatıyor:
“Özellikle İstanbul’da nitelikli ve arazi bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Yapılaşmaya uygun arazilerin fiyatları ise çok yüksek, bu rakamlar ile projelerimizin hayata geçirilmesi imkansız. Bize teklif edilen arazilerin fiyatlarına baktığımda rakamların inanılmaz derecede yüksek olduğunu görüyorum. Bu durumda projelerimiz için farklı araziler aramaktan başka seçeneğimiz kalmıyor.”
Sabancı kendi portföylerinde bulunan arazilerin değerlendirilmesi hakkında da şu bilgileri
veriyor:
“Öncelik sıralamamıza göre Dilek AŞ’nin sahip olduğu arsalar üzerinde proje geliştirme çalışmalarına başladık ve çalışmalarımız devam ediyor. Diğer gayrimenkulleri yine öncelik sıralaması yaparak zamanı geldiğinde değerlendirebiliriz.”
“istanbul Türkiye’nin lokomotif şehri ve artık bu lokomotif bu ağırlığı çekemiyor” diyen Sabancı şöyle devam ediyor:
“Başka lokomotif şehirleri ön plana çıkartmalı, yatırımlarımızı bu şehirlere yapmalıyız. İşin birde doğal afet boyutu var. Muhtemel bir İstanbul depreminde sadece İstanbul değil bütün ülke çok büyük zarar görecek. İstanbul’a alternatif şehirler yaratarak bu riski azaltmalıyız. Bu bağlamda İstanbul dışı projelere olumlu bakıyorum. iyi bir fırsat gördüğümüz farklı illerde projeler yapabiliriz.”



Arkadaşına Gönder Yazdır Önceki sayfa Sayfa başına git
 
 
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
  Bu kategorideki diğer haberler

»  Konutta talep var bankalar faiz düşürüyor
»  10 binlerce kişi mağdur olabilir
»  Mortgage faizleri dip yaptı
»  Konut satışları 2012'de hareketlenecek
»  Ev sahiplerinin kira zulmü bitti
»  ‘Verdiği sözleri yerine getiremedi’
»  Romanlar için 11 ilde ihale
»  erdoganbayraktar.com yayında
»  İnşaat sektöründe ciro yüzde 19 azaldı
»  Gayrimenkul çöküşü bankaları vuracak
»  Sıcak para inşaatçıları güldürebilir
»  Akmerkez'de kiralar düşürüldü
»  Yapı Kredi'den yeni mortgage paketi
»  TOKİ Mali Kural dışında tutuldu
»  Arıkan, ‘organik kasaba’ya soyundu
»  TOKİ’den konut alan tavsiye de ediyor
»  Dünyanın ucuz lüks yaşam merkezleri
»  ABD'de mortgage faizleri rekor düşükte
»  Bu ihale herkesi sevindirecek
»  Bu ihale herkesi sevindirecek
»  ABD konut satışları Mayıs'ta düştü
 
 
Canlı Yayın
Haberleri sitene ekle
  Baycan Şabudak
Yatırımcının Avukatı
İMKB uyuşmazlıkları ve şikayet prosedürü
 
  Serkan Elidolu ile
Finansal Bakış
Türkiye Muhasebe Standartlarına ilişkin açıklamalara giriş
 
  Şenol Babuşçu ile
Bankaların Gündemi
Bankacılık sektörünün verilerinin dünya ile karşılaştırılması - 2
 
 
 
Basın Toplantısı / Ajanda
  • Basın Toplantısı
    PwC
    Çırağan Palace Kempinski
    30 Mayıs 2012 Çarşamba 09:30
    2011 yılında Türkiye’deki 30. yılını kutlayan PwC Türkiye, 30. yılına özel olarak PwC Makroekonomi Ekibi tarafından hazırlanan ve Türkiye ekonomisinin 30 yıl sonrasına ayna...
  • Basın Toplantısı
    UTİKAD
    Grand Hyatt
    29 Mayıs 2012 Salı 09:30
    Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün çatı örgütü UTİKAD, 2011 Yılı sektör değerlendirmesi ile 2012 yılı beklenti ve hedeflerini paylaşacağı...
  • Basın Toplantısı
    Tufts Üniversitesi
    GARANTİ BANKASI MERKEZ BİNASI
    28 Mayıs 2012 Pazartesi 09:30
    Amerika’nın en seçkin araştırma üniversiteleri arasında yer alan Tufts Üniversitesi; 28-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulunmak üzere;...
Akıllı Yaşam
 
 
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ad-Soyad
E-posta
 
Foto Galeriler
Videolar

 
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur .