Türkiye, BlackBerry'nin sahibi Research In Motion'ı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi güvenlik protokolü yapmaya zorlayacak
Sabah gazetesinin haberine göre; Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan ve Hindistan'da güvenlik gerekçesiyle yasaklanması gündeme gelen BlackBerry telefonlarına karşı Türkiye de hareket geçti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sürdürdüğü incelemenin sonucuna göre Türkiye, BlackBerry markasının sahibi Research In Motion'ı (RIM) Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi güvenlik protokolü yapmaya zorlayacak. RIM, Suudi Arabistan'la Suudi yetkililere BlackBerry Messenger haberleşmesinin içeriğini istedikleri zaman görebilmesine olanak tanıyan bir protokol imzalamıştı. Şirket, Hindistanlı yetkililerle biraraya gelmiş ancak bir sonuca varamamıştı. Türkiye ile RIM arasında imzalanması beklenen özel güvenlik protokolünün milletvekillerinin yanı sıra kamu personelini de kapsayacağı tahmin ediliyor. Hazırlanacak protokolde iki konu gündeme gelecek. İlki devlet yetkililerinin ve kamu kurumlarının kullanımıyla ilgili özel güvenlik önlemleri ve veri akış trafiğinin düzenlenmesi, ikincisi ise terörist örgütlerin haberleşme trafiğinin takibi. Güvenlik önceliğine göre şirketin ne gibi tedbir alacağının üzerinde durulacak. Gerekirse sunucuların Türkiye'ye taşınması ve Türkiye'ye özel bir güvenlik yazılımı hazırlanması talep edilecek. Bu konuda Türkiye'de hizmet veren GSM operatörlerinden de destek istenecek.
Obama da telefonunu değiştirdi
ABD Başkanı Barack Obama da seçildiğinde e-posta yazışmaları devlet kayıtları olarak kabul edildiği için, e-maillerin ifşa edilebileceği endişesiyle BlackBerry cihazını bırakmak zorunda kalmıştı. Fransız Milli Savunma Sekreteryası da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve kabine üyelerine, verilerin güvende olmayabileceği endişesiyle BlackBerry hizmetlerini kullanmaya son vermelerini önermişti. Avrupa Birliği de geçtiğimiz günlerde 32 bin çalışanının BlackBerry kullanmasını yasakladı. TBMM'de de birkaç yıl önce GSM şirketleri ile yapılan anlaşma kapsamında milletvekillerine BlackBerry telefonlar dağıtılmıştı. Vekiller de güvenlik konusunun araştırılmasını istemişti.
Güvenlik endişesi
BLACKBERRY telefonlar arasındaki özel haberleşme ağının takip edilememesi ve bu cihazlar üzerinden gönderilen epostaların karşı taraf yerine öncelikle RIM'in Kanada ve İngiltere'deki mesaj merkezlerine gitmesi, gizlilik ve bilgi güvenliğiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirmişti.