Finans Gündem'i Ana Sayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle RSS Künye İletişim
   24 Mayıs 2012 Perşembe  
 
 
 
Röportajlar
 
Başbakan'ın yerine o mu geçecek?
Başbakan ın yerine o mu geçecek?
 
Başbakan Erdoğan Köşk’e çıkarsa başbakanlık koltuğuna oturacağı yönündeki iddialara cevap verdi...

www.finansgundem.com
 
5.2.2012 - 22:00
 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’la Ankara’da yaptığımız söyleşide karla mücadelenin zorlu taraflarını, İstanbul trafiğine düşünülen tedbirleri,metro yatırımlarındaki yeni düzenlemeleri konuştuk. İstanbul’a göçün durdurulmasına yönelik sorulara, “Yasaklar her zaman ters teper, bu siyasi ve stratejik sonuçları olacakkonu,ben yorum yapamam” diyen Yıldırım, “Şayet İstanbul Belediye Başkanı olsaydınız neler yapardınız” sorusuna akıllı sistemleri anlatarak cevap verdi.

Yıldırım, en önemlisi de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda boşalacak koltuğa oturması muhtemel kişiler arasında isminin geçmesine yönelik kulislere de açıklık getiren Yıldırım, ilginç cevaplar verdi.

Varsayımlara göre hesap yapmam

Bir gün başbakan ayrılırsa yani Köşk’e çıkarsa onun adayının siz olduğu kulislerde konuşuluyor.Böyle bir teklif gelse kabul eder misiniz?

Ben varsayımlara göre hiçbir hesap yapmam, bir şey de söylemem. Ben mühendisim, benim işim hesap kitap. Düşünmek anlamında soruyorsanız, ortada seçim yok, Başbakan evvel Allah ‘Aslan gibi’ başımızda. Böyle bir gündem olmadan, böyle bir şeyle neden kafamızı kurcalayalım, keyfimizi kaçıralım? İşimizden memnunuz, koşturuyoruz, çalışıyoruz.

Sizin deyiminizle, “Amele bakanlığa devam mı” diyorsunuz.

E, ne olacak? Biz elimiz tuttuğunca, gücümüz yettiğince işimize yapmaya devam ederiz. Allah, önümüzde, kader çizgimizde ne varsa onu da gösterecektir. Allah ne verirse, hayırlısını versin. En iyisi, en hayırlısıdır. Bazı şeyleri düşünürsünüz, hayırlı olduğunu sanırsınız, onda şer vardır. Belki, düşünmediğiniz şeylerde de hayır vardır.Uzun emel, geleceğe yönelik planlar benim hayatımda hiç olmadı. Şahsımla ilgili gelecekle ilgili hiç plan yapmadım.

Kaderci misiniz?

Gayet tabii ki.Kaderciyim ama hesabımı kitabımı da yaparım. Yani, böyle hayaller kurup, şöyle olacak, böyle olacak tarzında bir yapım yok. Gerçekçiyimdir.Olabilecek şeyler için kafa yorarım.

Yasaklar aksi tesir yapar

Başbakan Erdoğan, belediye başkanıyken “vize koyalım” önerisini getirmişti. İstanbul’un nüfusuna bir sınırlama düşünülemez mi?

Bu benim vereceğim bir karar değildir, bu konuda yorum yapmam. Çok önemli, stratejik ve siyasi sonuçları olan bir karar bu. Yasaklar aksi tesir yapar.

Kara ve kışa teslim olmadık

Bütün Türkiye’ye kar yağdı, hatta İzmir’e bile. Bir haftalık kar sınavından başarıyla çıktık mı?

Karla mücadele sistemi bile olmadığı için İzmirlilere büyük zorluk oldu. Tarihte de hiç olmamış. Hatırlayın, Avrupa geçen kış, kara teslim oldu. Bu kış da zorlanıyorlar. Biz teslim olmadık. Her türlü mücadele için gücümüz var merak etmeyin. Çok büyük gayretle, özveriyle çalıştık. Ufak tefek bir şeyler oldu. Köylerde bile ‘3G’ sistemi var. Oralarda zaman zaman kara saplanmalar olsa da kara teslim olmadık. Tedbirsizliği her şeye mal etmemek lazım.

Karla mücadeleye çok para gitti mi?

Giden paranın kıymeti yok. Fazla gitmedi. Yolların açıklığı önemli. Bizdeki gibi kış şartları olan ülkelerde hayat durdu. Bakın havaalanlarımız hep açık kaldı, yollarımız da sürekli açıldı.

Eğitim şart!

Peki, halk iyi bir sınav verdi mi?

Eğitim şart. Yollar niye kapanıyor, kabak lastiklerle, yazlık lastiklerle yollara çıkılıyor da ondan. Takozsuz, zincirsiz yola çıkıyor, kayıyorlar. Yolu bloke ediyorlar.

İstanbul’da 2013’ten sonra trafik rahatlayacak

Sayın Bakan, sizinle buluşmamız, ulaştırmanın zor koşullarına karın ve kışın en yoğun zamanına rastladı. Sizin alanlarınıza giren hava, kara ve deniz taşımacılığında kötü durumlar yaşandı ama her zamanki gibi İstanbul trafiği sık sık kilitlendi. Acaba, siz İstanbul Belediye Başkanı olsanız bu trafik kâbusunu nasıl çözerdiniz?



İstanbul ölçeğindeki büyük şehirlerin hepsinde bırakın kış şartlarını, yaşanan olumsuzlukları, felaket veya bir olağanüstü durumu, trafik her zaman vardır. Londra’da, Paris’te, New York’ta trafik tıkır tıkır işliyor diyenin alnını karışlarım. İşlemiyor, işlemez de. Bunlar büyük şehirlerin ve yaşayanların peşinen kabul etmesi gereken bir şey. Neyi konuşmamız lazım? İstanbul’da katlanılabilir bir trafik yükünden bahsetmemiz lazım. Yani, çekilebilir trafik. Bunun üstünde olursa trafik yürümüyor demektir.

Marmaray 1,5 milyon yolcu taşıyacak

Trafiğin katlanabilir olabilmesi için İstanbul’dan geriye göç mü gerekiyor?

Göç demiyorum ama tedbir alacağız. İstanbul’da trafik çok tıkandı, ‘Hadi, buyurun gidin’ diyecek halimiz yok. Çözüm üretmek bizlerin görevi. Bakın Marmaray’ı yapıyoruz. 2013’te bitecek. İstanbul-Ankara hızlı trenini yapıyoruz. Şimdi Kartal-Kadıköy metrosu bu sene nisan ayında devreye girecek. Levent tarafında da yapılıyor. DudulluÇekmeköy yolunun ihalesi yapıldı. Marmaray’ın hemen yanında bir tüp geçit daha yapıyoruz. Oradan da araçlar geçecek. Ve 3’üncü köprü yola çıkıyor. Bütün bunları aldığımızda belli bir rahatlama olacak.

Kısaca soruyorum, 2013’ten sonra İstanbul trafiği rahatlayacak mı? Halka, böyle bir müjde verebilir miyiz?

Kısmen rahatlar. Marmaray başlı başına bir günde 1,5 milyon insanı iki yaka arasında taşıyacak. Bu çok önemli bir şey. Raylı sistemin payı yüzde 8’lerden yüzde 30’lara çıkacak. Deniz zaten olabildiğince yapılıyor. Çok fazla artırma şansımız yok. İstanbul’un trafiği sadece yol problemi değil.

Metrosunu yapamayan belediyelere müjde

Ankara için Keçiören metrosuyla ilgili önemli bir protokol imzaladınız. Büyük şehirlerde metro yapımını Hazine mi üstleniyor? Sırada İstanbul mu var?

İstanbul var, İzmir, Adana var. Zamanlama ile ilgili herhangi bir şey şimdilik söylemem. Onlar taleplerini yapıyor, biz bütçe planlamalarına göre bu talepleri değerlendireceğiz. Kanun şunu getiriyor; Bakanlık olarak biz de yapabiliriz, belediyeler de yapabilir. Onların yapma yetkisini elinden almıyoruz. Eğer biz yaparsak daha sonra yatırım tutarını kapatana kadar metro gelirlerinin yüzde 15’i her yıl Hazine’ye verilecek.

Belediyelerin bütçeleri, metro yapmaya yeterli gelmiyor değil mi?

Yetmiyor ama bizim de bütçemiz sınırlı, sonsuz değil. Bir öncelik sıralaması yapacağız, ona göre de uygulayacağız.

Perihan ÇAKIROĞLU/ BUGÜN GAZETESİ



Arkadaşına Gönder Yazdır Önceki sayfa Sayfa başına git
 
 
  Toplam yorum 1   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 
w 13 Şubat 2012 Pazartesi 14:03
söylemleriyle eylemleri çelişen bir kişiye ülkemi emanet edilir.allah korusun ...
Katılıyorum   Katılmıyorum  
%100
 
  Bu kategorideki diğer haberler

»  Yılın genç işadamı
»  İnternetten basit ürünler satan dev
»  Şirketlerin ‘bir bilen’i olacak
»  Dolarla oynamayın TL’de kalın!
»  Denizbank 1175 personel alacak
»  'En güvenli liman yatırım fonu'
»  Emin Hitay: Fırsat dolu 3 yılımız var
»  Sektör O’nu, O sektörü izliyor
»  Hedef 2 milyar lira ciro
»  Konut yatırım aracı olmaktan çıktı
»  10 bin dolara çırak arıyor
»  Nida Bektaş: 10 yıldır lideriz
»  SPK, dört büyük kulübü izliyor
»  Aktifbank bölgesinde büyüyecek
»  Ucuz sigorta poliçesine kanmayın!
»  Burhan Karaçam da ‘melek’ oldu
»  'Ben ağzımda altın kaşıkla doğdum'
»  Sotheby’s kişiye özel hizmet veriyor
»  Mevduat cazip, ya borsa?
»  Kendisini 'Süvari' gibi gören bankacı
»  Ekonomi yönetimi çok disiplinli
 
 
Canlı Yayın
Haberleri sitene ekle
  Baycan Şabudak
Yatırımcının Avukatı
İMKB uyuşmazlıkları ve şikayet prosedürü
 
  Serkan Elidolu ile
Finansal Bakış
Türkiye Muhasebe Standartlarına ilişkin açıklamalara giriş
 
  Şenol Babuşçu ile
Bankaların Gündemi
Bankacılık sektörünün verilerinin dünya ile karşılaştırılması - 2
 
 
 
Basın Toplantısı / Ajanda
  • Basın Toplantısı
    PwC
    Çırağan Palace Kempinski
    30 Mayıs 2012 Çarşamba 09:30
    2011 yılında Türkiye’deki 30. yılını kutlayan PwC Türkiye, 30. yılına özel olarak PwC Makroekonomi Ekibi tarafından hazırlanan ve Türkiye ekonomisinin 30 yıl sonrasına ayna...
  • Basın Toplantısı
    UTİKAD
    Grand Hyatt
    29 Mayıs 2012 Salı 09:30
    Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün çatı örgütü UTİKAD, 2011 Yılı sektör değerlendirmesi ile 2012 yılı beklenti ve hedeflerini paylaşacağı...
  • Sigorta Dünyasının Liderleri Buluşuyor
    SAP-
    Les Ottomans, Kuruçeşme
    25 Mayıs 2012 Cuma 09:00
    Günümüzde sigorta sektörü; artan fiyat rekabeti, yüksek hasar-prim ve bileşik oranlar, düşen teknik kârlılık, lokal ve global mevzuata uyumluluk gibi...
Akıllı Yaşam
 
 
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ad-Soyad
E-posta
 
Foto Galeriler
Videolar

 
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur .