BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem800 milyar dolarlık hatta imzalar atıldı----

800 milyar dolarlık hatta imzalar atıldı

800 milyar dolarlık hatta imzalar atıldı
17 Şubat 2018 - 10:11 www.finansgundem.com

Türkiye’nin 800 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan, BTK’nın da içinde yer alacağı Trans-Hazar Koridoru’nda söz sahibi ülke haline geleceği protokole imzalar atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 30 Ekim 2017'de açılışı yapılan, Çin'den Avrupa'ya kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak ve tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin ana hattı olan Trans-Hazar Koridoru'nda Türkiye de söz sahibi ülkeler arasına girdi. BTK'nın da içerisinde yer alacağı ana güzergâh olan Çin, Kazakistan, Hazar Denizi su alanı, Azerbaycan, Gürcistan'dan geçen ve devamında Avrupa ülkelerine kadar ulaşan 800 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip Trans-Hazar Koridoru'nda Türkiye de ana oyuncu hale geldi.

HEDEF 4 MİLYON TON

Sabah'ın haberine göre; TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt ile Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Birliği Genel Sekreteri Baurzhan Kulushev arasında protokol imzalandı. Kurt, Türkiye için çok önemli olan Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı'nın, Çin'den Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Avrupa'ya uzandığını ifade ederek, koridorda yapılacak taşımanın 4.5 milyar insanı ilgilendirdiğini bildirdi. Azerbaycan Demiryolları Başkanı Cavid Gurbanov da TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin konsorsiyum daimi üyeliğinin önemli bir konu olduğunu dile getirerek, hedeflerinin bu koridorda 4 milyon ton yük taşınması olduğunu söyledi. Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı'na 15 bin konteyner taşımacılığını da eklemeyi planladıklarını anlatan Gurbanov, 1 Nisan'dan itibaren düzenli feeder (besleyici sefer) ulaşımının Aktau ve Bakü limanları arasında yapılacağını kaydetti. Kazakistan Demiryolları Ulusal Şirketi A.Ş. Başkanı Kanat Alpysbaev de Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı'nda geçen yıl 750 bin ton yük taşınması hedeflenirken, 1 milyon 900 bin ton yük taşındığını bildirdi.

MARMARAY KRİTİK ÖNEMDE

Türkiye, Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı ile BTK hattının entegre edilmesi çalışmalarına büyük destek verirken, koridorun Türkiye'den geçen 2 bin 200 kilometrelik demiryolu aksının iyileştirilmesi için projeleri hayata geçiriyor. Marmaray'ın tamamen devreye girmesiyle Pekin ile Londra arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı mümkün olacak.

ÇİN'DEN 12-15 GÜNDE AVRUPA'YA

Ana projesi devam eden ancak önemli sac ayaklarından biri olan BTK, açılışı ile birlikte ülkeler arasında gönül köprüsü vazifesi de görmeye başladı. Halihazırda, Çin'den AB'ye yük taşıma süresi 45-62 gün sürüyor. BTK ise süreyi 12-15 güne indirecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şimşek17 Şubat 2018 14:19

    BTK Rusya ve Çinsiz,Kazakistansız olmaz. Rusya ile kötü olursan Avrasya,Asya ile de kötü olursun. Ermenistan baypas ediliyor. Güzel. İranda baypas edilmeli. İrandan Hindistana ulaşamazsın. Pakistan ve Çin izin vermez. Pakistan Gwadar limanına (Çin) karşılık İranın Chabahar limanı (Hindistan). Hindistana ulaşmak için demiryolu söz konusu ise Türkiyeden Basra körfezine ulaşmak siyasi olarak şu an zor. 8000 TEU üstü konteyner gemilerle ulaşım dizel lokomotiften 5 kat daha ucuz. Artık açık ara rakipsiz 400 metrelik 20.000 TEU konteyner gemileri var. Denizyolu Türkiye için vazgeçilmezdir. Yunanistanın Pire limanına (Çin'in) karşılık Çandarlı limanına Çin sokulmalı. Türkiye Süveyş kanalı için Mısıra güvenmemeli. Kızıldenizde (Sevakin adası) Basra Körfezinde (Katar) varlık göstermelidir. Maşallah Türkiyenin önü açık.

  • demirkan 17 Şubat 2018 11:36

    TÜRKİYE KİLİT ÜLKE. DÜNYANIN ANAHTARI TÜRKİYENİN ELİNDE.

  • Mustafa kıraç17 Şubat 2018 12:45

    Proje ülke için çok iyi olur. Maşallah. Ama Yok Türkiye kilit ülkeymis yok bilmemne, hala ilkokul sosyal bilgiler dersi seviyesinde analizler yapıyor halkımız. Ama okumuyoruz, diğer herkes her devleti de düşman görünce bu faşist cahil ordusu çıkıyor ortaya. En çok cehalet ve hamasetten nefrrt ediyorum. İkisine de sahip bireyler kolayca kandırilabiliyorlar. Sadece secimlere bakın ne dediğimi anlarsınız.

  • ilhan17 Şubat 2018 12:24

    ipek yolu prejesi için çok kritik bir öneme sahip .