BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa2019 yılında TL'de yüksek getiri devam edecek mi?----

2019 yılında TL'de yüksek getiri devam edecek mi?

2019 yılında TL'de yüksek getiri devam edecek mi?
12 Aralık 2018 - 00:05 www.finansgundem.com

Yatırımlarını 2018 yılında Türk Lirası bazında değerlendiren yatırımcıların umudu 2019 yılına sarktı

2018 yılında TL'de kalarak kaybeden yatırımcılar için 2019 fırsat sunuyor. 2018'de enflasyonun altında kalan TL mevduat, bono/tahvil, mevduat ve repo yılın son çeyreğinde cazibe kazandı.

Merkez bankası faiz oranı şu anda Dünya liginde ilk sıralarda. Bu faiz oranlarını geçmişte en son 2009 yılı ve öncesinde gördük. Faiz oranları o kadar cazip ki gayrimenkul yatırımlarını öldürdü diyebiliriz.
TCMB tarafından açıklanan 2019 beklenen enflasyona verisi %15,9 a göre %9 ve üzerinde reel getiri bir fırsat gibi görünüyor. Kısa vadeli banka bonoları %26-27 ile çıkıyor. Farklı şirket tahvillerinde ise getiriler %34 ün üzerinde.

O zaman 2019 da TL yatırımcısı ne yapacak? 5,30 seviyelerinden ABD$’a dönerek döviz bazlı yüksek getiri sağlayan devlet ve şirket eurobond’ları mı? Önümüzü göremediğimiz için 1-3 ay arası TL mevduata devam mı? Devlet tahvili ve hazine bonoları ya da banka ve şirket bono ve tahvilleri (ÖST) mi? Gayrimenkul yatırımı mı?

Görünen o ki kısa vadede enflasyon ve yüksek Faiz sarmalı devam. Bu durumda bono ve tahviller ön plan acıkıyor.

Özel sektör tahvil ve bono ihraçları ikincil piyasada likit olmamakla birlikte yatırımcılarına vade boyunca cazip getiriler sunuyor.

Piyasada yaklaşık 80-90 milyar TL ÖST var. Bunun yaklaşık yarıya yakını Banka ve iştiraklerince çıkarılmış. Kalan kısım ise banka dışı finans sektörü ve finans hariç özel sektör tahvillerinden oluşuyor. Bazı tahvillerde gösterge faizin 5-6 puan üzerinde ek getiri sağlamak bile mümkün. Hazine ve mevduat faizlerinde de uzun süredir ilk defa reel anlamda bir getiriden söz etmeye başladığımız bu dönemde bu getiri yatırımcı için iyi bir alternatif.

Özellikle değişken faizli tahviller yani gösterge devlet tahvili veya TL Libor üzerine ek getiri ile çıkartılan tahviller faiz oynaklığına karşı yatırımcıyı koruduğu ve aylık, 3 aylık, 6 aylık kupon dönemlerinde güncel faiz oranına göre sonraki kupon oranı tekrar belirlendiği için mevduatta göre yüksek getiri sağlıyorlar. Hazine bonosu ya da Libora göre 4-5 puan fazla getiri sağlamak mümkün.
Ancak ÖST’ler risksiz yatırım enstrümanları değiller. ÖST için de profesyonel olmayan bir yatırımcının yönetmesi zor olan iki risk söz konusu. Bunlardan biri likidite riski. Yani yatırımcı vadesinden önce bu menkulleri satmak istediği zaman alım ve satım fiyat marjının yüksekliğiyle karşılaşabilir. ikincisi de kredi riski. Yani zora düşen şirket borcunu ödemekte sıkıntı yaşayabilir. Yatırımcılar bu iki riskin yönetilmesinde kollektif yatırım araçlarından yani yatırım fonlarından ya da bu yatırım araçlarını ikincil piyasada alım satım imkanı sağlayan aracı kurumların danışman ve uzmanlığından yararlanabilirler. Bu yeni dönemde altyapısı, uzmanlığı ve sunduğu ürünlerle bu hizmeti iyi veren Finans kurumlarının ön plana çıktığını göreceğiz. Veya yatırımcılar banka bonoları alarak bu riski kısmi olarak yönetmeleri mümkündür.

İhraç edilen ve piyasada işlem gören devlet ve şirket bono ve tahvilleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak önemli. Yatırımdirekt sitesi (www.yatirimdirekt.com) bu konuda araştırma yapmak isteyenler için tüm bu bilgileri sunuyor.

Tüm ihraç edilen devlet ve şirket tahvillerine, piyasa verilerine, tahvillerin detaylı bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)