BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa2017'de piyasalarda volatilite sürecek!----

2017'de piyasalarda volatilite sürecek!

2017'de piyasalarda volatilite sürecek!
31 Aralık 2016 - 06:38 www.finansgundem.com

Işık Yatırım Başanalisti Gizmen Nalbant Dünya'daki köşesinde 2017’de öne çıkacak gelişmeleri değerlendirdi. İşte o yazı;

2016’da İngiltere’nin AB’den ayrılması, Deutsche Bank ve İtalya bankalarının yaşadığı sermaye yeterlilik sorunu, ABD’de Trump, jeopolitik gelişmeler, küresel ekonomik büyümeye dair tedirginlikler piyasalardaki volatiliteyi artıran gelişmeler arasında yer aldı.

2017’de ise yine yüksek volatilitenin olduğu bir yıl geçirebiliriz. 20 Ocak’ta Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturmasıyla başlayacak yeni yılda, ABD’nin dış politikada atacağı adımlar, FED’in toplantıları, Avrupa’da seçimler ve İtalyan bankalarının durumunu takip edeceğiz.

Trump’ın göreve başladıktan sonra ticaret anlaşmalarını ortadan kaldırması, Çin’e yüklü gümrük vergisi uygulaması, 3 milyona yakın göçmeni sınır dışı etmesi gibi vaatlerinin ne kadarını hayata geçireceği önemli olacak. Ayrıca ekonomik teşvik paketinin büyüme ve enflasyona yaratacağı etki FED’in yıl içinde öngördüğü 3 faiz artışına ne kadar yakın olduğunu gösterecek.

Avrupa’da 360 milyar euro büyüklüğünde batık kredi sorunu olan İtalya’da, yaşanan krizin daha ciddi boyuta ulaşması ve İtalexit olasılığı euro üzerinde baskı yaratacak. Yıl içinde Almanya, Fransa ve Almanya’da yapılacak seçimlerde muhafazakar partilerin galip gelmesi durumunda, birlikten çıkma referandumları ve birliğin dağılması gündeme gelebilir. Özellikle Fransa ve İsveç, ayrılma senaryolarının en çok konuşulduğu ülkeler arasında. Ayrıca Brexit sürecinin resmen başlayacağını da söylemeliyim.

Ülkemize baktığımızda ise darbe girişimi, not indirimleri, terör olayları, siyasi gelişmeler Türk varlıkları üzerinde negatif bir süreci beraberinde getirdi.

Yurtdışındaki gelişmelerin dışında ülkemizde 2017 yılına Fitch değerlendirmesiyle başlayacağız. Sonrasında anayasa değişikliği ve başkanlık referandumu piyasalar için önemli olacak. Jeopolitik riskler de yine piyasaları etkileyebilir.

Önümüzdeki yıl ekonomik görünümün de dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yılın 3. çeyreğindeki daralma sonrası 2017 yılında nasıl bir büyüme göreceğimiz önemli olacak. Yılın ilk aylarında gecikmeli kur etkisi ve son zamların enflasyona yansıyacağını ve baz etkisinin kalkmasıyla enflasyonda %9’lara yükseliş görülebileceğini düşünüyorum. Kurdaki yükselişinde devam etmesi durumunda Merkez Bankası ilk çeyrekte faiz artırımı yapabilir.

2017 yılı Avrupa kaynaklı volatilite, FED kararları, Trump’ın politikaları ve içerideki gelişmeler ile yine hareketli günler geçireceğiz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)