BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak2015'te konutta rekor kırılacak!----

2015'te konutta rekor kırılacak!

2015'te konutta rekor kırılacak!
28 Mayıs 2015 - 10:55 www.finansgundem.com

Piyasada konuta olan talep devam ederse 2015 en çok konut satışının yapıldığı yıl olacak

Yılın ilk çeyreğinde, özellikle de mart ayında konut satışları adeta patladı. Üç aylık satış rakamı 300 bini geçti. Piyasadaki talep aynen devam ederse 2015 en çok konut satışının yapıldığı rekor yılı olabilir.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi hiç kuşkusuz inşaat sektörü. Büyümede itici güç rolünü sürdürüyor. Son 10 yılın parlayan yıldızı konut sektöründe sürekli yeni projeler açıklanıyor. Ekonominin dalgalı olduğu dönemde de iyi olduğu zamanlarda da projeler hiç eksik olmuyor. Zaman zaman sektörde balon olduğu iddiaları gündeme gelse de açıklanan istatistik veriler bu iddiaları boşa çıkarıyor.

Fiyatlar neredeyse hiç gerilemezken, maket üzerinden satılan projeler tamamlandığında yatırımcısına ciddi kar yaptırıyor. TÜIK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan konut satışları rakamları da sektörün halen dinamik bir yapıda olduğunu gösteriyor. 2014'te toplam 1 milyon 165 bin adet konut satıldı. 2015'in ilk çeyreğinde ise 300 bin konut satışı gerçekleşti. Sadece Mart ayında 116 bin konut satıldı. Bu rakam geçen yılın mart ayma göre yüzde 84'lük bir artışı ifade ediyor. Konut talebine ilgi, ekonomide işler yolunda gitmiyor diyenlere inat yüksek. Talepler bu şekilde devam ederse 2015, konut satışlarının rekor yılı olacak gibi görünüyor.

YABANCI İLGİSİ DE YOĞUN

Konut satışlarında yabancı ilgisi de devam ediyor. 2015 ilk çeyreğinde yabancılara 4 bin 268 konut satıldı. Yabancıların konut taleple¬ri daha çok turizm bölgelerine ve İstanbul'a yoğunlaşıyor. 2015 ilk çeyreğinde yabancılara en çok konut satışının olduğu iller bin 391 konut ile İstanbul ve ardından bin 199 konut ile Antalya oldu. Rakamların dili böyle...
Konut piyasasında sahada durum nedir, projelere ilgi devam edi¬yor mu diye projeleriyle öne çıkan işadamlarımızı aradık. Markalı projelere imza atan konut sektörünün önemli isimleri konuta ilginin devam ettiğini vurguluyorlar.

SUR YAPI

Sur Yapı'nın İstanbul Güneşli'de Mirage Rezidans, Sultanbeyli'de İlkbahar, Bayram¬paşa'da Axis İstanbul, Bursa Nilüfer'de Marka projeleri devam ediyor. İstanbul Ümraniye'deki Exen İstanbul projesinde ise yaşam başladı.

Firmanın devam eden projelerinin toplam tutarı 1.6 milyar TL'yi aşmış durumda. Projelerin hepsinin 2016'da tamamlanması öngörülüyor.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 2015'te bin bağımsız bölüm satma hedefi koyduklarını belirterek, "ilk dört ayda 400 ba¬ğımsız bölüm satışı yaptık. 250 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Be-lirlediğimiz hedefin önünde gidiyoruz" diyor. Dolar kurundaki artış nedeniyle yabancı satışlarında da artış yaşadıklarını vurgulayan El¬mas, "Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler özellikle son dönem¬de yatırım için Türkiye'yi tercih ediyor. Halihazırda satışlarımızın yüzde 20'sini yabancıya yapıyoruz" diyor.

DKYİNŞAAT

 İbrahim Dumankaya Holding şirketlerin¬den biri olan DKY İnşaat da Lokum Evler Projesi dışında İstanbul Kartal'da yeni bir proje başlattı. DKY Kartal adlı yeni projede ilk hafta yüzde 40'lık satış performansı yakala¬dıklarını söyleyen DKY İnşaat Yönetim Ku¬rulu Başkanı Ali Dumankaya, 2015'ten olduk¬ça umutlu. Dumankaya, "Hem sektör hem de kendi projelerimiz için beklentimiz satışların gi-derek artacağı yönünde. 2015 yılı 2014'e göre daha hareketli olacak diye ön¬görüyoruz. Özellikle Ramazan ayında hareketli bir satış dönemi. Eylül'de ise lansmanların olduğu yoğun bir dö¬nem bekliyoruz" diyor. Projelere yabancı ilgisinin de giderek arttığını vurgulayan Dumankaya, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yılda yaklaşık 18 bin adet yabancı satışı gerçekleşiyor. Ancak bunu yeterli bulmuyorum. Yabancılara yönelik projeler ortaya çıkararak ve ülkemizi daha iyi tanıtarak rakamı yukarı çekebiliriz. 2014'te 4 milyar doları aşan satış hacmi oluştu. Bu rakam, 2015'te 6 milyar doları bulacak. İlk üç ay verileri bunu teyit ediyor."

ASCIOCLU İNŞAAT

Selenium Ataköy ve Selenium Retro projeleri devam eden Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu, sektörde bir yavaşlamanın olduğu yorumunu yapıyor.  İlk dört aydaki satışlarda önceki yıllara göre düşüş olduğunu belirten Aşçıoğlu, "Dövizdeki dalgalanma ve seçimlerin etkisi yatırımcıyı daha ürkek davranmaya itiyor. Ayrıca bazı bölgelerde oluşan arz fazlası konut satışlarının yavaşlamasına yol açıyor. Bu durum sektörel yavaşlama olarak algılanabiliyor" diyor. Tamamen durgunluk yaşanmadığını vurgulayan Aşçıoğlu, seçim sonrasında daha hareketli bir dönem yaşanacağını, bu hareketliliğin de yılsonuna kadar devam edeceğini öngörüyor. Aşçıoğlu, "Döviz oranlarındaki değişiklik yurtiçinde piyasaları negatif etkilese de gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcıları olumlu etkiledi" diyor.

DAP YAPI

Birçok projeye imza atan DAP Yapı, şu anda İstMarina ve Adam Kule projelerini yürütüyor. DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, satışların artık bir döneme değil yılın tamamına yayıldığını söylüyor.

Yılmaz, "Mütekabiliyet yasaları sektörümüz açısından büyük önem arz ediyor. Eskiden satışlar Mart-Haziran ve Eylül-Aralık aylarına sıkışırdı. Birkaç yıldır tüm seneye yayıldığını görüyoruz. Bu yılda aynı şekilde devam ediyor. Projelerimizde yerli ve yabancı yatırımcılara karlı fırsatlar sunuyoruz. DAP Yapı ulusal ve uluslararası arenada tanınan bir isim oldu. Gayrimenkulün birincil yatırım aracı sayıldığı ülkemizde talebin hala canlı olduğunu düşünüyorum" diyor.

EGE YAPI GROUP

Batışehir ve Pega Kartal projeleriyle tanınan Ege Yapı Group’da 2015 yılı satış grafiğinden oldukça mutlu. Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, siyasi ve ekonomik istikrarın gayrimenkul sek-törünü olumlu etkilediğim söylüyor. Kabadayı, "Yılın ilk dört ayı satışlar sektör genelinde oldukça iyi bir grafik sergiledi. Yaklaşan seçim dönemiyle birlikte kısa bir durağanlık dönemi yaşayacak olsak da geçtiğimiz yıllara oranla bu bekleme ve durağanlık süreleri¬nin kısaldığını gözlemliyoruz. Gayrimenkul ülkemizdeki en güvenilir ve birincil yatırım aracı olduğu ve istikrarlı yapıya sahip bulunduğu için dış etkenlerden daha az etkileniyor" diyor.

Türkiye'nin uluslararası tanıtımlarla yabancıların ilgisini çektiğini belirten Kabadayı, "Özellikle uluslararası fuarlarda gösterilen başarı ve yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen iş birlikleri sayesinde Türkiye dünyanın gayrimenkul alanındaki önemli güçlerinden biri haline geldi" diyor.

METSAN İNŞAAT

Firma İstanbul Kartal'da Metsan Nexus projesini yapıyor. Metsan İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Cemalettin Satoğlu, ilk dört ayda büyüyen sektörün, yılın tamamında da büyümesini sürdüreceğini söylüyor.

Seçim sonrasında sektördeki hareketliliğin hızla artacağım söyleyen Satoğlu, "Ülkede istikrar devam ettiği sürece, kentsel dönüşüm ve yabancıların gösterdiği ilgi sektörü canlı tutacaktır. Yurtdışından gelen talepte de ciddi bir artış gözlemliyoruz. Bunun devam edeceğim düşünüyorum" diyor. Projelerine yurt içinden ve dışından ciddi bir ligi olduğunu söyleyen Satoğlu, Körfez ülkeleri dışında örnek verecek olursak bizim projemize Çin, Kazakistan, Türkmenistan, İran hatta İtalya gibi ülkelerden talepler var" diyor.

ÖZAK GYO

Son dönemlerde önemli projelere imza atan Özak GYO, Bulvar 216'dan sonra İs¬tanbul Bayrampaşa'da Hayat Tepe ve Ha¬yat Tepe Suites projelerini yapmaya başladı. Yılın ilk iki ayında döviz kurlarındaki oynaklıktan olumsuz etkilenen firma, mart ve nisan ayı satışlarında artış yakaladı. Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, yılın ikinci yarısında da piyasanın hareketli geçeceğini, yoğun talep yaşanacağını söylüyor. Keresteci, "Satışlarda yabancı talebi piyasayı dengeliyor fakat döviz kuru artışı ve seçimler gibi gerekçeler yüzünden satışlar şu anda beklentinin altında kalıyor. Ancak bu yılın ikinci yarısında piyasadaki taleplerin artmasıyla beklentilerin karşılanacağını öngörüyoruz" diyor.

24 GAYRİMENKUL

24 Gayrimenkul'ün İstanbul Basın Ekspres yolunda Airport 24 ve Halkalı'da İstasyon 24 adında iki projesi bulunuyor. Firmanın CEO'su Ahmethan Yılmaz, ocak ve şubat aylarının normalde satış sezonunun dışında olmasına rağmen kampanyalarla beklentilerin üzerinde ilgi gördüğünü söylüyor. Yılmaz, "Nisan ayında lansmanını yaptığımız iki projenin bugüne kadar yüzde 40'ı satıldı. Seçimlerden sonra, tatil sezonu ve Ramazan ayının gelmesi ile birlikte satışlar normal olarak biraz yavaşlayacaktır. Eylül ayından itibaren başlayacak kam¬panya sürecinde ise satışların hızlanacağını söylemek mümkün" diyor. Gayrimenkul yatı¬rımının birçok yatırım aracına göre daha cazip olduğunu söyleyen Yılmaz, " Bugün 60 ay va¬deli konut kredisi ile alman bir gayrimenkulde ödenen faiz yaklaşık yüzde 30 mertebesinde. Enflasyon ile karşılaştırdığınızda negatif faiz olduğunu görüyoruz" diyor.

ELMAR YAPI

Ankara merkezli Elmar Yapı'nın Elmar Towers adında bir projesi bulunuyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Salih Küsmüş, kurlardaki yükselişin maliyetlere yansıdığını belirterek, "Bu maliyet artışlarını fiyatlara yansıt¬madık. Dolayısıyla bu yıl rekabet ortamında öne geçmek için maliyetlerin çok iyi yönetilme¬si gerekiyor" diyor.

Doğru projelerin hiçbir zaman satış sıkıntısı yaşamadığım vurgulayan Küsmüş, "Nitekim tam da seçim öncesinde satışa çıkardığımız projemizin satış performansı da bunu kanıtlar nitelikte. Projemizin satışları hedeflerimizin çok üzerinde seyrediyor.

Ankaralı yatırımcı projemize inandı, karlı bir yatırım yapacağına ikna oldu, beklentilerimizin üzerinde projemize ilgi gösterdi. Özellikle en küçük 1 + 1 da¬irelerimiz kısa amortisman süresi ile yatırımcının gözdesi oldu" diyor. Yabancı ilgisinin Ankara'da düşük olduğunu söyleyen Salih Küsmüş, "Aslında Ankara'da, özellikle Eskişehir yolu gibi şehrin en önemli gelişen aksında doğru geliştirilen projeler yılda yüzde 30’ara varan oranlarda değer kazanıyor. Bu artış oranını İstanbul'da ya¬kalamak çok zor. Ne var ki, Ankara yabancı yatırımcılar tarafından yatırım değeri henüz anlaşılmış bir şehir değil" diyor.

SEMERKAND YAPI

Semerkand Yapı da İstanbul'un merkezi noktalarında proje ge¬liştiren bir firma. Şu anda Bakırköy Zuhurat-baba'da 217 daireli Semerkand Line Bakırköy projesini yapıyor. Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Cabir Bayrak, merkezi bölgelerde yeni proje ihtiyacının olduğunu belirterek, "Projemiz devam ediyor. İnşaatı yüzde 40 sevi¬yesinde. 217 lüks konut ve yedi ticari üniteden oluşuyor. Şu ana kadar yüzde 50'sini sattık. Doğru projeler her zaman iş yapıyor" diyor.

"KAMPANYALAR SATIŞLARI ARTIRIYOR”

Şemsettin Aydın / Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı


İstanbul Fikirtepe'de İstanbul 2016 projesi yapıyoruz. Satışlarımız hedeflerimiz doğrultusunda gidiyor. Sektör genelinde gözle görülür bir kıpırdanma var. Kış ayları genel olarak sektörümüz için durağan geçen zamanlar olarak kabul edilir. Baharın gelmesiyle birlikte inşaat firmalarının gerek kendi bünyesinde gerekse bankalar aracılığıyla yaptığı kampanyalar satışları doğrudan etkilemeye başladı. Açıklanan raporlar da geçen yılın aynı dönemine baktığımızda bu yılın daha parlak geçeceğini gösteriyor. Ekonomik ve siyasi istikrarın inşaat sektörüne olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Sektörün genelini ele aldığımızda çok büyük oranlarda yabancı satışından bahsetmek doğru olmaz. Ancak ülkemizin birçok yabancı yatırımcının merceği altında olduğu da bir gerçek. Yapılan görüşmeler yakın gelecekte oranların artacağını gösteriyor. Fikirtepe İstanbul 216 projemizde satışların çoğunu yerli yatırımcıya yaptık. Yabancı taleplerini de değerlendiriyoruz ancak yabancılarda karar verme süreci daha zor olduğu için satın alma aşaması uzun sürüyor.

(İDRİZ ÇOKAL/PARA DERGİSİ)
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)