BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeybekçi'den AB'ye Gümrük Birliği resti----

Zeybekçi'den AB'ye Gümrük Birliği resti

Zeybekçi'den AB'ye Gümrük Birliği resti
28 Kasım 2014 - 04:02 www.finansgundem.com

AB'nin 3. ülkelerle anlaşmalarının Türkiye'yi kapsamasını isteyen Bakan Zeybekçi, "Yeni oluşum içinde olmazsak Gümrük Birliği'ni askıya alırız" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB'nin Türkiye'ye uyguladığı vizenin modern ve çağdaş bir uygulama olmadığını belirterek, "Türkiye'nin AB ile değil, AB'nin Türkiye ile vize problemi var" dedi.

Hürriyet'teki habere göre, Türkiye'nin AB ile imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasının "asimetrik yapı" oluşturduğunu kaydeden Zeybekci, "AB'nin üçüncü taraflarla sürdürdüğü STA ve TTIP görüşmelerinin Türkiye için risk ve tehlike yarattığına dikkat çekti.

Zeybekci, Lüksemburg'un çifte vergilendirmeyle ilgili Türkiye'den bazı talepleri olduğunu belirterek, "Taleplerini anlayışla karşılıyoruz. Bazı ufak konular var onları da anladık. Şubat ayında bazı çözümler getirebileceğime inanıyorum" dedi.

AB'NİN VİZE PROBLEMİ VAR

Zeybekci, çok sayıda işadamıyla birlikte Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) toplantısına katıldı. Burada Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan vize problemini gündeme getiren Zeybekci, Türkiye'nin AB ile vize problemi olmadığına, AB'nin Türkiye ile vize problemi olduğunu dile getirdi. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

ASİMETRİK YAPI OLUŞTURUYOR

"Problemi olan taraf sınırlamalar getirir. Bunu vize problemini dillendirmekten dolayı mutlu olmadım. Şu anda da mutlu değilim. Buna çağdaş ve modern dünyaya uygun bir uygulama olarak görmüyorum. Bu problemin bir an önce biteceğine inanıyorum. Lüksemburg'un Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'ndeki asimetrik yapıyı da çok iyi gördüğünü anladım. Yakın gelecekteki AB'nin üçüncü taraflarla sürdürdüğü Serbest Ticaret Anlaşmalarında ve TTİP'de bizim riskimizi anladığını gördüm. Türkiye'nin bu konulardaki haklı davasını AB'nin ilgili kurumlarında da dillendireceğini öğrenmiş bulunmaktayım.

DOSTLARIMIZI UYARIYORUM

Biz tüm üye ülkelere Türkiye'ye serbest şekilde bir kimlik kartıyla girmesi için kapıları açtık. Sınırlamayı, kısıtlamayı koyan AB'dir. AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan dünyada tek ülkeyiz. İki ülkenin vizeyle engellenmişini dostça, medeni ve çağdaş bulmuyorum. Bir risk var, tehlike var. Dostlarımızı uyarıyoruz. AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı STA'ya otomatik olarak tarafız ama buna giremiyoruz. Artık büyük riskler var.

"ASKIYA ALABİLİRİZ" RESTİ

Eğer Türkiye eşzamanlı olarak bunun içinde değilse Gümrük Birliği bizim için sürdürülemez olabilir, devam etme imkanımız olmayabilir. Bizden bunu kabul etmemizi kim bekleyebilir. Ya Gümrük Birliği'ni askıya alacağız, ama asla istemiyoruz. Ya da çok başka sıkıntılar çıkacak. Biz burada aklın öne geçeğine inanıyoruz."

ÖZEL ETEK DİKMEYE HAZIRIZ

Lüksemburglu işadamlarına Türkiye'deki teşvik sistemini de anlatan Zeybekçi, "Kişiye özel etek dikmeye hazırız. Türkiye'de yatırım yapmak istiyorsanız özel isteklerinizi karşılarız" dedi.

7 kat fazlası var

LÜKSEMBURG, 2002 yılından beri 7 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımıyla Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkeler arasında 7. sırada yer alıyor. Son 12 yıllık dönem içerisinde, Türkiye'den Lüksemburg'a yapılan uluslararası doğrudan yatırım tutarı ise yaklaşık 1 milyar dolar oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)