BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZam görüşmesi gergin başladı----

Zam görüşmesi gergin başladı

Zam görüşmesi gergin başladı
04 Ağustos 2015 - 05:43 www.finansgundem.com

Memur sendikalarıyla Kamu İşveren Heyeti arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilkinde oturma düzeni nedeniyle gerginlik yaşandı.

5 milyon memur için toplu görüşmeler dün başladı. Çalışma Bakanı Çelik 2002’den bu yana memur maaşlarının yüzde 48 arttığını söylerken bakanlığın önünde görüşmeleri protesto eden KESK’li memurlara biber gazıyla müdahale edildi.

Milyonlarca memuru ilgilendiren toplu görüşmeler, KESK üyesi memurlara yapılan polis müdahalesi ile başladı. Her sendikanın farklı zam oranlarıyla masaya oturduğu görüşmelerin ilk gününde, 2005 yılından sonra kadroya alınan memurlara 1 derece verilmesi konusunda bir kez daha uzlaşıldı. Hükümet daha önce de benzer kararlar almış; son olarak da uygulama seçimler sonrasına bırakılmıştı. 



GERİLİM 45 DAKİKA GECİKTİRDİ

Memurların 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısında Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yaptı. Ancak toplantı başlamadan hemen önce Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen üyeleri arasında oturma düzeni sebebiyle tartışma yaşandı. Salondaki gerilim nedeniyle toplantı 45 dakika gecikmeli başladı.

13 YILDA YÜZDE 48 ARTTI

Toplantının açılışını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, 2002 yılından bu yana memur maaşlarındaki artışları anlattı. 2002 yılından bu yana memur maaşlarındaki artışın yüzde 48.7 olduğunu belirten Çelik, “Küresel kriz sebebiyle birçok Avrupa Birliği ülkesinde kamu harcamalarında kısıtlamalara gidilmiş, işten çıkarmalar olmuş, kamu çalışanlarının ücretleri dondurulmuştur. Küresel ekonomik ve siyasi krizlere rağmen Türkiye’de ise kamunun imkanları ve çalışanlarımızın beklentileri dikkate alınarak özlük haklarında daima iyileştirme yapılmıştır. Yasaya göre yaptığımız toplu görüşme süreci müzakereleri 22 Ağustos’a kadar sürecek. Uzlaşma olursa toplu sözleşme imzalanacak. Eğer uzlaşma olmazsa 3 gün içinde yetkili konfederasyon ve sendikaların kamu görevlileri hakem heyetine itiraz hakkı var. Kurulun karar vermek için 5 günlük bir süresi var. Yani 3 Ağustos tarihinde başlayan süreç en geç 31 Ağustos’ta sonuçlanmış olacak.” dedi.

ZAM GÖRÜŞÜLMEDİ

Toplantı sonrası Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, konfederasyonların taleplerini yazılı olarak aktardığını ancak ilk görüşmede zam oranlarının tartışılmadığını söyledi. 2005’ten sonra kadroya alınanlara 1 derece verilmesi konusunda ise Bakan Çelik’in “Bu konuyu halledeceğiz” dediğini aktaran Koncuk, “Bu konu toplu sözleşmeye mutabakata varılan hükümler kapsamında yazılacak. Normalde 3 yıl beklendikten sonra bir derece alınıyor. Derece iyileştirmesi maaşlara da yansıyacak. Bakan bey, memurların eşinin çalıştığı yere tayinin çıkması için gereken 3 yıl kesintisiz sigorta şartının da tekrar değerlendirilebileceğini belirtti. Bu konuda da uzlaşı olabilir” diye konuştu.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği

Yetkili konfederasyon Memur-Sen’e bağlı bazı sendikaların talepleri şöyle oldu:
- eğitim-Bir-Sen: Öğretmenler için bin 302 liralık öğretim yılına hazırlık ödeneği, ek ders ücreti yerine sınav görev ücreti,  seminere katılan öğretmenlere ek ders ücreti, Öğretmenler günü’nde bin 973 lira ikramiye, öğretim elemanları hakkında sicil uygulamasının kaldırılması.
- Bem-Bir-Sen:  Kılık kıyafet yönetmeliğinin tamamen kaldırılması, memura siyaset ve ticaretin serbest olması, kamu görevlilerine her gün 4 kap helal yemek.
İmama siyaset yasağı
- Diyanet-Sen: “Görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma” maddesinin kaldırılması, “din görevlilerini siyasi açıklamalarda bulundu” şeklinde suçlamalara imkan verilmemesi. Müftülere resmi nikah yetkisi. İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı. Cami görevlilerine cami ve çevresinde yaptıkları bakım ve temizlik için ek ücret.
- Ulaştırma Memur-Sen: Haftasonu mesaiye 7 kat fazla ücret. Biletsiz yolcu yakalayan kondüktörlere para ödülü, görev başında ölen memura şehitlik ünvanı, havaalanında x-ray ile çalışan memura radyasyon tazminatı. 

SENDİKACILARA GÖZALTI

TOPLU görüşmeyi protesto etmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürümek isteyen KESK üyelerine polis, kalkanlarla ve biber gazıyla müdahale etti. Gruptakilerden bazıları gözaltına alındı. Ancak bir süre sonra polis, “kaldırımdan olmak koşuluyla” grubun yürüyüşüne izin verdi. Yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan KESK Başkanı Lami Özgen, “Hükümet kurulana kadar görüşmeler ertelenmeli. 2014 enflasyonundan kaynaklanan kayıplar telafi edilmeli. Daha önce imzalanan toplu görüşme zaptı satış sözleşmesiydi. Toplu sözleşme masasında ikinci bir satış sözleşmesine engel olacağız” dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • memur04 Ağustos 2015 09:32

    önce 2014 de seyyanen 125 tl diyerek enflasyonun çok çok altında artış yapıp maaşlarımızda meydana gelen erimeyi tazmin etsinler. eğer etmezlerse iki cihanda davacıyım ve vallahi de hakkımı helal etmeyeceğim. eğer ahiret varsa, ki var olduğuna inanıyorum, orada alacağım. Allah şahidim olsun.