BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVergisini ödemeyenler dikkat!----

Vergisini ödemeyenler dikkat!

Vergisini ödemeyenler dikkat!
15 Ağustos 2014 - 07:39 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2016’dan itibaren vergi denetimlerinde yeni dönemin başlayacağını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2016’dan itibaren vergi denetimlerinin artacağını açıkladı. Vergide yeni dönemin başlayacağını belirten Şimşek, “Sorumluluklarını yerine getiren mükellef korkmasın” dedi.

TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ

Şimşek, TOBB Konferans Salonunda düzenlenen 6. Promosyona Mensup Vergi Müfettiş Yardımcıları Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi programında, hedeflerinin istihdamı, üretimi ve yatırımı desteklemek olduğunu, bunu yaparken de kamunun ihtiyaç duyduğu kaynakların esas itibarıyla vergi gelirlerinden oluşmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. "Borçlanmayla, taşıma suyla değirmen dönmüyor" diyen Şimşek, söz konusu kaynağın vergi gelirleriyle sağlanmasıyla büyümenin de daha sürdürülebilir olacağını bildirdi. Bakan Şimşek, denetim ve uygulama kapasitesinin artırılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "İdare olarak biz, mükelleflerin gönüllü uyumunu arzularız. Esas itibarıyla olması gereken de bu ama gönüllü uyum noktasında herkes arzulanan performansı ortaya koymuyor. O zaman da vergi denetimi çok önem arz ediyor. Vergi denetiminde zaman zaman gündeme bazı tartışmalar geliyor. Yılda binlerce, yakında belki yüz binin üzerinde denetim yapılacak. Onlardan bir kaç tanesi ön plana çıkarılıp, tartışmalar bunun üzerinden yapılıyor ama şunu bilmenizde büyük fayda var. Denetim kararı, yani incelemeye alınacak mükellefler, esas itibarıyla nesnel bir çerçevede, risk analizlerine tabi olarak yapılıyor. Dolayısıyla bu tartışmalar sizin heyecanınızı kırmasın." Bakan Şimşek, esas itibarıyla incelenecek mükellefleri, risk analiz modelinin çıktılarına göre belirlediklerini vurgulayarak, bu incelemelerin, vergi mevzuatına göre yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi.Vergi Denetim Kurulu’nun yapısına da değinen Şimşek, VDK’nın kurulmasıyla birlikte denetimlerin daha etkin ve verimli yapıldığını kaydetti.

RİSK ANALİZ SİSTEMİ

Risk analiz sisteminin nasıl çalıştığını da anlatan Şimşek, ellerinde çok geniş bir veri ambarı olduğunu söyledi. Gelişen teknolojinin imkanlarını da iyi kullandıklarını dile getiren Şimşek, söz konusu sistemle hangi mükelleflerin denetlenmesi gerektiğine yönelik gruplar veya sektörlerin rahatça saptanabildiğini kaydetti. Sadece bununla da kalınmadığını ve risk alanlarının da rahatça belirlendiğini belirten Şimşek, sistemde bu çerçevede belirlenen mükelleflerin, objektif kriterler baz alınarak tespit edildiğini bildirdi.

DENETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRDIK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar denetim kapasitesini artırmak üzere 7 kez vergi müfettiş yardımcısı sınavı açtıklarını hatırlatarak, bu sürecin sonunda 5 bin 800 kişinin daha aralarına katılmış olacağını söyledi. Bu yılın sonuna doğru da bir sınav açacaklarını anlatan Şimşek, 300 kişi daha almayı düşündüklerini ifade etti. "Denetimler 4 şekilde başlayabilir"Vergi denetimine ilişkin spekülasyon ve haksız ithamlar yapıldığını ifade eden Şimşek, denetimlerin 4 şekilde başlayabileceğini anlattı. Denetim yapılacak mükelleflerin yüzde 90'nın risk analiz sisteminin çıktılarına göre belirlendiğini kaydeden Şimşek, ihbar ve şikayetlerin de dikkate alındığını bildirdi. Zaman zaman teftiş, soruşturma ve incelemeler de yapılabileceğine değinen Şimşek, burada çıkan sonuçların da vergi incelemesini doğurabileceğini söyledi. Şimşek, kamu kurum ve kuruluşlarına intikal eden vergisel konular içeren hususların da dikkate alındığını belirterek, "Bizim için önemli olan kayıtdışılığın en aza indirilmesidir. Bunu yaparken elimizdeki yetkileri adil bir şekilde kullanacağız. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum; tarafsız, objektif ve bilimsel ve mesleki yetkinlikler çerçevesinde hareket etmeliyiz" diye konuştu.

2016 VE SONRASINDA VERGİ DENETİMLERİ ARTACAK

Vergi denetimlerinde ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Şimşek, 2011'de 16 bin, 2012'de 47 bin, 2013 yılında ise denetim sayısının 71 binin üzerine çıktığını kaydetti. Şimşek, 2016 ve sonrasında da denetim ve inceleme sayısında büyük artış olacağına inandığını dile getirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)