BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'den Vatikan'a zeytin dalı----

Türkiye'den Vatikan'a zeytin dalı

Türkiye'den Vatikan'a zeytin dalı
27 Nisan 2015 - 23:04 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Papa Francesco’yu ve Vatikan delegasyonunu, Expo 2015’teki Türkiye pavyonuna davet etti.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, 1915 Olayları’nı “soykırım” olarak niteleyen ve Vatikan-Türkiye hattında diplomatik krize yol açan Papa Francesco’yu ve Vatikan delegasyonunu, Expo 2015’teki Türkiye pavyonuna davet etti. İtalyan basını bunu, “Türkiye Papa’ya barış eli uzattı” diye yorumlarken, Vatikan bu davete olumlu yanıt verdi.

İzmir’le 2008 yılında girdiği yarışı kazanan İtalya’nın Milano kenti, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösterilen Expo’ya bu yıl ev sahipliği yapacak.

1 Mayıs Cuma günü açılışı yapılacak olan fuarın 147 katılımcısından biri de Türkiye.
4 bin 170 bin metrekare alanla, 1 milyon metrekare büyüklüğündeki fuarda en büyük 5’inci alana sahip olacak olan Türkiye pavyonun tanıtımı, Milano’da yapılan bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi. 

Expo 2015 Türkiye Komiseri Tarık Sönmez, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, burada İtalyan ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İtalyan basınının aktardığına göre, sorulardan biri de, 12 Nisan’daki ayin sırasında Papa’nın yaptığı “soykırım” açıklamasının ardından Vatikan-Türkiye arasında yaşanan gerilime ilişkindi.

“PAPA’YI AĞIRLAMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIZ”
Adnan Yıldırım ise buna, “Expo’daki Türkiye pavyonunda Papa’yı ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Eğer kişisel olarak O gelemezse, bir Vatikan delegasyonunu da misafir edebiliriz, böylece Türkiye’nin tarihsel medeniyet değerlerini tanıyabilirler” diye yanıt verdi. 
Papa’nın, Türkiye’nin beklemediği bir açıklama yaptığını söyleyen Yıldırım, “Belki bunu Vatikan bile beklemiyordu. Türkiye her zaman, kendi arşivlerini açmak suretiyle dünya tarihçileri için müsait olduğunu belirtmiştir. İki devlet arasındaki ilişkilerin önceki haline döneceğini düşünüyoruz, zira Türkiye bunun için her zaman müsait olacaktır” diye sözlerini sürdürdü.

VATİKAN’DAN CEVAP GECİKMEDİ: “BU DAVETİ ZEVKLE KABUL EDERİZ”
Yıldırım’ın Papa’ya ve Vatikan’a açık daveti İtalyan basınında, “Türkiye Papa’ya barış eli uzattı” ve “Türk bakan yardımcısının bu sözleri, Türkiye’nin Vatikan’a karşı sert tonunun düşürüldüğünün sinyali gibi” yorumlarıyla geniş yankı buldu. 
Vatikan’dan bu davete cevap ise sadece birkaç saat sonra geldi. Vatikan’ın Expo 2015 Komiseri ve Papalık Kültür Konseyi (Bakanlık seviyesinde) Başkanı Kardinal Gianfranco Ravasi, “Bakan yardımcısının (Adnan Yıldırım) sözlerini dikkatle okudum. Vatikan delegasyonu, Expo fuarı süresince düzenlenecek olan çeşitli etkinliklere katılacak. Açılışın ardından delegasyonumuz, Türkiye pavyonunu ziyaret etme davetini zevkle kabul edecektir.”
Ancak Ravasi, Papa’nın Türkiye pavyonunu ziyareti için söz veremeyeceğini de ekledi.   

“BİZ DE TÜRKİYE’Yİ DAVET EDİYORUZ”
Ravasi ayrıca, evrensel paylaşım ve dayanışma değerlerinden, israf edilmemesi ve yağmalanmaması gereken yeryüzü kaynaklarının korunmasına kadar, beslenme konusunda insanları derin düşünmeye sevk edecekleri “Sadece ekmek değil” temalı Vatikan pavyonuna da Türkiye delegasyonunu davet ederken şu ifadeleri kullandı:  
“Ben de Türk temsilcileri, gerek fiziksel ve gerekse manevi açlık, yardımlaşma, oruç gibi konuları merkezine alan, teması itibariyle Müslüman dünyasıyla da paylaşılabilecek Vatikan pavyonuna davet ediyorum.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)