BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye Rusya'dan özür dilecek mi?----

Türkiye Rusya'dan özür dilecek mi?

Türkiye Rusya'dan özür dilecek mi?
26 Kasım 2015 - 15:25 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile gerilimi ilişkin son durumu değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile gerilimi tırmandırmak istemediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, "Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez. Ama üzüntü duyduğumuzu dün telefonda da söyledik. Bugün de birkaç defa 'hepimizi üzen' dedik. Üzüntülerimizi belirttik." dedi.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın, Çavuşoğlu'nun Lavrov'la yüz yüze görüşme ısrarlarını reddettiği açıklamasına rağmen Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı ile Belgrad'da yüz yüze görüşmek üzere anlaştıklarını söyledi. Bir gazetecinin 'Rus tarafından gelen sert açıklamaları' hatırlatması üzerine ise Rusya'nın bugün daha yapıcı açıklamalar yaptığını iddia etti.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın mensuplarının sorularına cevap veren Çavuşoğlu, Rusya'nın Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu ve yerinin ayrı olduğunu kaydetti. Rusya ile çok özel ilişkilerinin olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kırım'daki hassasiyetine rağmen Avrupa Birliği ve Batı'nın ambargolarına rağmen bu ambargoya katılmadıklarını hatırlattı.
 
"ANGAJMAN KURALLARIMIZ AÇIK VE NET"
 
Rusya ile birçok alanda da işbirliği yaptıklarına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Fakat Suriye üzerinden, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları başladığı günden bu yana Rus uçakları bizim hava sahamızı ihlal ediyor. 3-4 Ekim'de de ihlal etti. Bizim hava sahamız ve sınır üvenliğimizle ilgili angajman kurallarımız çok açık ve nettir. Tüm dünyaya duyurduğumuz gibi özellikle 3-4 Ekim'deki ikazlardan sonra Rus dostlarımızla mevkidaşlarımızla bunları paylaştık. Telefonda sayın Cumhurbaşkanmız Putin ile paylaştı. Yine benden önceki Dışişleri Müsteşarımız Feridun Bey, Lavrov ile paylaştı. En son G20 Zirvesi kapsamında da Antalya'da da Sayın Cumhurbaşkanmız sayın Putin ile görüşme sonrasında bunu iletti. 24 Kasım'daki bu hepimizi üzen olayda da radarlarımız 2 tane uçağın bizim sınırlarımıza doğru ilerlediğini tespit ettikten sonra da 5 dakika içinde 10 defa uyardık. Aidiyeti, milliyeti belli olmayan uçak çünkü aynı tip uçaklar rejimin de elinde mevcut. Dolayısıyla bizim de jetlerimiz burada yaklaşan ve hava sahamızı ihlal eden uçakları bir tehdit olarak görüyor. Zaten angajman kurallarımız açık net." şeklinde konuştu.
 
"HEM ASKERİ HEM DE DİPLOMASİ KANALLARININ AÇIK OLMASINI ARZU EDİYORUZ"
 
Tüm uyarılar rağmen Rus uçağının yön değiştirmediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Hava sahamızı ihlal eden bir uçağı bizim uçaklarımız vurdu. Biz bu üzücü olayı Rusya ile ilişkilerimiz bozmasını istemiyoruz. Dün sayın Lavrov ile telefonda görüştük. Kendilerine de tüm bilgileri detayları ile birlikte paylaşmak istediğimizi ilettik.
 
Nitekim askeri makamlar, Rusya'nın askeri ataşesini davet ederek elimizdeki bilgileri paylaştık. Yani hem askeri kanalların hem de diplomasi kanallarının açık olmasını arzu ediyoruz. Ama bugün Rusya'dan gelen açıklamalara baktığımız zaman daha yapıcı açıklamalar olduğunu görüyoruz." açıklamalarında bulundu.
 
"RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ BİRÇOK SINAV ATLATMIŞTIR"
 
Yapıcı açıklamaların devam etmesi gerektiğini bildiren Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Rusya- Türkiye ilişkileri geçmişte birçok sınavları atlatmıştır. Ben inanıyorum ki bu hepimizi üzen olaydan sonra Rusya-Türkiye ilişkileri tekrar tekrar yoluna gidecektir. Diplomasi kazanacaktır. Nasıl ki 3-4 Ekim'deki ciddi ihlallerden sonra biz de diplomasi yolunu seçtiysek bundan sonraki süreçte arzumuz budur. İleriki süreçte yine mevkidaşımla telefonda prensip olarak anlaştık. AGİT Bakanlar Toplantısı'nda Belgrad'da yüz yüze görüşme imkanımız olacaktır. Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan da görüşme imkanı olacaktır. Önemli olan bu süreçte sağduyunun kazanması... Artık ilişkilerimizdeki bu üzücü olayın tırmanmaması gerekiyor. Tam tersi yapıcı ilişkilerimiz yeniden rayına koymamız gerekiyor."
 
"ÖZÜR DİLEMEMİZ GEREKMEZ AMA ÜZÜNTÜMÜZÜ İLETTİK"
 
Putin'in özür talebi yönündeki açıklamaları ile ilgili olarak da konuşan Çavuşoğlu, şöyle dedi:
"Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez. Ama üzüntü duyduğumuzu dün telefonda da söyledik. Bugünde birkaç defa hepimizi üzen dedik. Üzüntülerimizi belirttik. Bizim angajman kurallarımız net ve hava sahamız ihlal edildi. Dün sayın Lavrov'a da söylediğim gibi hiçbir ülke Rusya da da olmuştur. Kendi hava sahasının bu şekilde defalarca ihlal edilmesini tolere etmez. Kaldı ki uyarılara cevap verilmediği için milleti de belli olmayan bir uçaktı bizim jetlerimiz vurduğu zaman... Biz bu konuda gerekli açıklamaları yaptık. Bundan sonraki süreçte de diyalog kanallarımızı açık tutarak düşüncelerimiz ve elimizdeki bilgileri onlarla paylaşacağız."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)