BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk işadamları Nepal'de yara saracak----

Türk işadamları Nepal'de yara saracak

Türk işadamları Nepal'de yara saracak
28 Nisan 2015 - 06:50 www.finansgundem.com

Türk-Nepal İş Konseyi Başkanı Çiğdem Penn, Türk firmalarına mali yardım çağrısında bulunacaklarını söyledi

Nepal’de 3 binden fazla kişinin ölümüne neden olan 7.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında Türk İş dünyası hareket geçti. Eylem Türk'ün Milliyet'teki haberine göre Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde resmi bir yardım kampanyası başlatacaklarını söyleyen Türk-Nepal İş Konseyi Başkanı ve Xsights’ın kurucusu Çiğdem Penn, “Firmaları Nepal’e destek konusunda yardıma çağıracağız” dedi.

Ülkenin öncelikleri arasında temel ihtiyaç maddeleri olduğunu belirten Penn, “Özellikle bisküvi gibi dayanıklı yiyecekler lazım. Ayrıca hiyjenik ürünler, ilaç ve giyime de ihtiyaç var” diye konuştu.
Yıllık milli geliri 19.3 milyar dolar olan Nepal’in en önemli gelir kaynağının turizm olduğunu anlatan Penn, “Nepal’in en iyi korunmuş eski kenti olan Bhaktapur’da evlerin yarısının yıkıldığı, tapınakların yüzde 80’inin hasar gördüğü bildiriliyor. Tapınaklar turizm açısından büyük önem taşıyordu” dedi.
Nepal’in acil yardıma ihtiyacı olduğunu kaydeden Penn, “Yaraların sarılması için destek gerekiyor” diye konuştu.

Çinliler, Hintliler...

Yeniden inşasının 5 milyar dolara malolacağı söylenen Nepal’in en milli gelirindeki en büyük payı turizm alıyor. Ülkede Himalayalar, Everest Tepesi, Budist tapınakları, Hindu kutsal ibadet yerleri en çok ilgi çeken yerler. Ülkeyi en çok Hintli ve Çinli turist ziyaret ediyor. Geçen yıl Nepal’e gelen Çinli turist sayısı 124 bin iken, Hintli turist sayısı ise 135 bin...

Halı alıyoruz

Türkiye ile Nepal arasında 20 milyon dolara yakın bir ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye’nin Nepal’e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında demir-çelik ürünleri, transformatörler, demir çelikten mamul iskeleler, beton ve harç karıştırıcılar bulunuyor. Nepal’den ithal edilen mallar ise halı, tekstil, el işleri ve pamuktan mamul hazır giyim ürünleri.ülkeye Türkiye’den ihracat yapan firmalar ise şöyle: “TTZ Pazarlama Plastik, Akat Kozmetik, Turkuaz Medikal Kozmetik ve Hobi Kozmetik.”

Sarar ve Süvari orada

Ayrıca Nepal’de erkek giyim markaları Süvari ve Sarar’ın da mağazaları bulunuyor. Süvari’nin Katmandu’da iki franchise mağazası olduğunu söyleyen şirketin yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, “İki gündür mağazalarla irtibat kuramıyorduk. Nihayet ulaştık. Şükürler olsun ki, mağazalarımızda can kaybı olmamış. Hasar da yok. Ancak tabi oradaki yaraların sarılması iki üç ayı bulacaktır” diye konuştu.

EKONOMİSİ KÜÇÜK...

Yıllık milli gelir    19.3 milyar dolar
Kişi başına düşen gelir    600 dolar
Yıllık büyüme    yüzde  5.5
Enflasyon oranı    yüzde  6.9
İhracat    1.1 milyar dolar
İthalat    7.1 milyar dolar

TÜRKİYE’DEN TURLAR İPTAL

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Nepal’deki deprem dolayısıyla Türk turizmciler olarak üzüntü içinde olduklarını belirterek, bu felaket nedeniyle ülkeye yapılan turların da tamamen iptal edildiğini söyledi.
Nepal’i daha çok maceracı ve dağ tırmanışçılarının tatil destinasyonu olarak belirlediğini aktaran Ulusoy, “Genelde Everest ve Katmandu için gidiliyor. Ülkemizden Nepal’e giden turist sayısı az. Yılda 2.500 kişi ancak gidiyor. Şu anda tur talepleri ve organizasyonlar da tamamen durdu” dedi. Ulusoy, Türk turizmciler olarak da ülkeye Kızılay üzerinden yardım yapacaklarını belirtti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)