BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTOBB uyardı: İşsizlik artacak----

TOBB uyardı: İşsizlik artacak

TOBB uyardı: İşsizlik artacak
06 Nisan 2015 - 04:58 www.finansgundem.com

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), “Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 11.3’e yükselecek” uyarısı yaptı

İşsizlikle ilgili kısa vadeli tahminlerde bulunan TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), “Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 11.3’e yükselecek” uyarısı yaptı.

SPM, Almanya ve Irak gibi Türkiye’nin iki büyük pazarına yapılan ihracatın azalmasının işsizliği arttırdığına dikkat çekti.  Türkiye’de istihdam konusunda kısa vadeli geleceğe dönük tahminler yapan TOBB ETÜ SPM, 15 Nisan’da açıklanacak olan 2015 Ocak ayı işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,4 puan daha artarak yüzde 11.3’e yükseleceğini öngördü.  SPM tarım dışı işsizlik oranının yüzde 12.9 seviyesinden 0.7 puan artışla 13.6’ya çıkacağını, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da yüzde 12.7 olarak gerçekleşeceğini öngördü.

DIŞ BELİRSİZLİK RİSKİ

Rapora göre yüzde 44.7’lik istihdama katılım oranında değişiklik beklenmezken, sanayi istihdamının küçük bir artışla 5 milyon 266 bin kişiden 5 milyon 280 bin kişiye çıkacağı hesaplandı. Araştırmacıların “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasında ise ocak dönemi verilerinin işgücü piyasalarındaki negatif trendin devam etmesi beklentisinin süreceği belirtilerek, şu tespitlere yer verildi: “Fed’den para sıkma beklentisi olmasına karşın, henüz bunu gerçekleştirmemiş olması ve Euro Bölgesi’nde toparlamanın halen tam olarak sağlanamaması gibi dış belirsizlikler; yatırımları olumsuz yönde etkilemektedir. Sabit sermaye oluşumunun 2014 yılının son çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde bir, bir önceki yıla göre ise yüzde 1.3 daralması, belirsizliklerin Türkiye ekonomisindeki olumsuz etkilerini doğrular niteliktedir. Diğer yandan Avrupa Birliği ülkelerinde istikrarlı bir toparlanmanın halen sağlanamamasına bağlı olarak, en büyük ihracat partnerimiz Almanya ile ocak dönemi ihracatımızın bir önceki döneme göre yüzde 4.9, bir önceki yıla göre ise yüzde 15.2; Irak’a ihracatımızın bir önceki döneme göre yüzde 24.6, bir önceki yıla göre yüzde 17.6 azalmasına bağlı olarak ihracat aylık bazda yüzde 7.1, yıllık bazda ise yüzde 5.5 küçülmüştür. Bu nedenle, ocak döneminde mevcut konjonktürün büyümeye ve dolayısıyla işgücü piyasalarına olumsuz yansımalarının sürmesi beklenmelidir.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)