BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon----

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon
26 Mart 2015 - 03:44 www.finansgundem.com

Suudi Arabistan, Yemen’de Şii Ensarullah Hareketi’nin ilerleyişini durdurmak için askeri müdahalede bulundu

Suudi Arabistan, Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi'nin sarayın terk ederek deniz yoluyla kaçmasının ardından iç savaşa bir adım daha yaklaşan Yemen'e askeri operasyon başlattı. 10 ülkenin katıldığı operasyonu ABD de destek veriyor.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, Washington'da yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetti.

Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" dedi.

SUUDİ JETLERİ BOMBALIYOR

Suudi Arabistan, Yemen'deki Husilere hava operasyonu başlattı. Başkent Sana'da Husi militanları uçaksavar bataryalarıyla Suudi Arabistan jetlerine ateş açıyor. Kentte yoğun uçaksavar sesleri duyuluyor.

YEMEN CUMHURBAŞKANI HADİ OPERASYON İSTEDİ

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem BM Güvenlik Konseyi hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

ABD'DEN İSTİHBARAT DESTEĞİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdiği bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Husilerin Yemen’in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti.

Bu eylemlerin geniş çaplı istikrarsızlığa ve Yemen halkının iyiliği ve güvenliğini tehdit eden kaosa neden olduğunu belirten Meehan, ABD’nin bölgesel partnerler ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi ile yakın temas halinde bulunduğunu ifade etti.

Meehan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bozulan güvenlik durumuna yanıt olarak Suudi Arabistan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve diğerleri, Suudi Arabistan sınırını savunmak ve Yemen’in meşru hükümeti korumak için askeri eylem başlattı. KİK üyelerinin daha önce açıkladığı gibi, bu eylemi, Hadi’nin talebi üzerine yapıyorlar.

ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİK’in eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemen’de doğrudan askeri eyleme girmese de ABD’nin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz."

Meehan, bunun yanında, ABD’nin, Arap Yarımadası El Kaidesi kaynaklı terör tehditlerini yakından izlemeyi sürdürdüğünü belirterek, ABD ve vatandaşlarına yönelik devam eden muhtemel tehditleri engellemek için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini kaydetti.

Husilerin istikrarsızlığa neden olan askeri eylemlerini bir an önce durdurmasını şiddetle tavsiye ettiklerini ifade eden Meehan, grubun siyasi diyaloğun parçası olarak müzakerelere dönmesi çağrısında bulundu.

Meehan, uluslararası toplumun, silahlı gruplar tarafından Yemen’de şiddet eylemiyle kontrolün ele geçirilmesinin kabul edilemez bulduğunu ve meşru siyasi dönüşümün sadece siyasi müzakereler ve tüm taraflar arasındaki konsensüs anlaşması yoluyla olabileceğini BM Güvenlik Konseyi vasıtasıyla ve diğer forumlarda açıkça ifade ettiğini hatırlattı.

MISIR VE KÖRFEZ ÜLKELERİ DESTEKLİYOR

Mısır, Arap ülkelerinin Yemen'deki Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) yönelik başlattığı askeri operasyonu askeri ve siyasi olarak desteklediğini duyurdu.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt de yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısına yanıt verme kararı aldıklarını duyurdu. KİK üyesi Umman Sultanlığı ise ortak açıklamada yer almadı.

ABD'Lİ SENATÖRLER DE DESTEK VERİYOR

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler, Yemen’de başlatılan operasyonlara destek verdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden Arizona Senatörü John McCain ile Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, yaptıkları ortak açıklamada, “Suudi Arabistan ve Arap ortaklarımız, iç savaşa dönüşen Yemen’de düzeni yeniden sağlamaya dönük çabalarında bizim desteğimizi hak ediyor” ifadesini kullandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)