Ana SayfaGündemSeçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur? ---

Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?

1 / 10
Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?
27 Mart 2014 - 08:58 www.finansgundem.com

KAYHAN ÖZTÜRK - FINANSGUNDEM.COM

Kurumsal finansmandan yatırım danışmanlığına, portföy yönetiminden aracılık hizmetlerine çok geniş bir yelpazede söz sahibi olmak... Para ve sermaye piyasalarını koklayan, var olan ya da olası krizlerin analizini yaparak yorum ve raporlar üreten uzman analistleri çatısı altında toplamak... Özetle sektöre yön verecek kadar güçlü bir oranla yatırımcıya ulaşmak, yanında olmak, iş yapmak...  İş'te böylesine bir 'yatırım' şirketinin zirvesindeyim.  İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral'la birlikteyim. Konu malum, Türkiye'yi uzun süredir sarsan bir gerginliğin akabinde girilen seçim atmosferi... Atmosferin günlük etkilerini zaten endeksten, kurdan, faizden izliyoruz. Ama sandıktan çıkacak sonuçların piyasayı nasıl etkileyeceğini çok daha fazla merak ediyoruz. İş'te bu manzarayı, sektörü, Türkiye'yi, yerli, yabancı yatırımcıyı, iş'in ustası Erdal Aral'a soruyoruz, şok yanıtların içinde gizli detayları iyice masaya yayıyoruz. Çünkü, konuşmasının her kelimesi, Türkiye'nin yarını için, yatırımcıya projeksiyon adına çok ama çok önemli... 

İş Yatırım Genel Müdürü Aral'ın gözüyle, hemen seçim sonrası olmamak kaydıyla pozitif bakıldığında borsada görülebilecek seviye, 70 bin. Peki, ya sonrası? Daha üst seviyeler rüya mı? "80 bin veya daha üzerine çıkabilmesi üç şeye bağlı" diye giriyor söze. Enflasyon, banka, makro ekonomik kazanç üçlüsünü bir araya getiriyor, harmanlayıp endeksi tepeye çıkaracak çözümü veriyor. Taze para girişinin de borsaya iki kat olumlu yansıyacağının altına kalın bir çizgi çekiyor. Ama arkadan önemli bir uyarı geliyor: "Seçimlerde sürpriz bir sonuç piyasayı etkiler. İleriye yönelik genel seçimler konusunda koalisyon olasılığının artması riski yatırımcıyı rahatsız edebilir. Tek parti ne kadar sorgulanırsa sorgulansın çok artı yönü var, yabancı yatırımcı koalisyon olasılığını sevmeyecektir..."

Yatırımcının kredi talebinde, bankaların TL hassasiyetinin faiz pazarlığına nasıl yansıdığını deyim yerindeyse şiir gibi anlatıyor. "Yılın iyi geçmesi neye bağlıdır?" sorusunu yöneltiyorum, 'net' konuşuyor, "Banka karları düşüyor ise ya da büyük sanayi şirketlerinin karlılığında bir önceki yıla göre aşağı yönde revizyonlar yapılıyorsa iyi bir yıl değildir" diyor. 

Gelişen piyasalarda yaşanacak bir olumsuzluk Türkiye’ye nasıl yansır? Merak uyandıran olası bir tehlikeyi gözler önüne sererken, "Bizi alan Brezilya’yı, Çin’i de alıyor, bir paket oluşturuyor. Hepimizi aynı sepete koyuyor" şeklinde başladığı konuşmasında sözü sepetin dengesini bozma ihtimali ağır basan Çin'e getiriyor. İnce ipuçları veriyor... İhracat etkisiyle öne çıkan şirket ve sektörleri söylüyor:  "Otomotiv sektörü var. Tekstilciler iyi gidiyor. Özellikle Avrupa’ya ihracat odaklı çalışan şirketlerde bu anlamda olumlu gelişmeler yaşanıyor."

Ve, 7'den 70'e her Türk'ün yatıp kalktığı yastığın altındaki 'gizli' servetimiz 'altın'a geliyor sohbetimiz. "Ne olur bu altının hali?" diyoruz, sözü Erdal Aral'a bırakıyoruz:  "Yükselişlerde 1.400-1.450 seviyelere geldiğinde düzeltmeler olacaktır. Ama öyle beklendiği gibi 800-900’leri görmesini beklemiyoruz. Dar bir bantta hareket edecektir. 1.250-1.450 bandında salınma olasılığı yüksek görünüyor. 1.900 gibi seviyelerin görülmesi için ciddi kötü dönemin görülmesi lazım. Amerika’da verilerin ciddi enflasyon artışını göstermediği bir ortamda, altına talep görülme olasılığı düşük..."

Sektörün önemli bir aktörü, İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, Finans Gündem'e konuşuyor. İşte herkesin kafasını karıştıran olaylar, cevap arayan sorular, işte gündem yaratacak bomba gibi yanıtlar... 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Demir27 Mart 2014 21:13

    İç de dışta suriyeden tutun yellene , kırıma içerde tapeler , varsa yolsuzluklar , siyasi çalkantılar her şey kardeşim ya her şey bistten geçiyor.Bu kadarda olomazki bıktık usandık kardeşim bıktıkkkkkkkkkkkkkkkkk.önümüzü göremiyoruz.Böyle borsa mı olurya bunların yeri borsa mı ????? devletin hakimi savcısı , kırımsa putini barrack obaması bize ne kardeşim ya bize ne???????neden şirketlerin durumu ön plana çıkmıyor.Yuh diyorum.

  • yaşlı kurt27 Mart 2014 12:19

    bu borsa akıllı adam işi değil, bu kadar kafa karışıklığının olduğu yerde

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster