BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSağlık personeline dil eğitimi verilmeli----

Sağlık personeline dil eğitimi verilmeli

Sağlık personeline dil eğitimi verilmeli
25 Ekim 2014 - 10:54 www.finansgundem.com

Türk Health Tourism Başkanı Acıkök, devletin hemşireler ve sağlık personeline yabancı dil eğitimi vermesi gerektiğini söyledi

Yabancı dil bilmeyen sağlıkçılar için öneri geldi. Türk Health Tourism Başkanı Acıkök, “Devlet desteğiyle başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık personeline ücretsiz dil eğitimi verilebilir. En azından tıbbi terimlere yönelik hızlandırılmış bir dil eğitimi, sağlık turizminde hızla büyüyen ülkemize büyük yarar sağlayabilir” dedi

Türkiye'nin sağlık turizminde özellikle AB ülkeleri konusunda yükselen pazar haline gelmesi sektörde yabancı dil bilen personelin önemini artırıyor. Sektörün en önemli kesimini oluşturan sağlık çalışanlarının yabancı dil eğitiminden özellikle İngilizce Tıp Dili eğitiminden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Türk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. 2013 yılı turizm gelirinin 32.3 milyar dolar olduğuna işaret eden Acıkök 'Geçtiğimiz yıl sağlık turizminin ülkemize katkısı 2.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Ancak bu çok az. Türkiye'nin potansiyeli en az 2 milyon Avrupalı hasta ve 20 milyar dolar olmalı' dedi.

PAZAR BÜYÜK, SEKTÖR POTANSİYELİ YÜKSEK

Sağlık turizmi kapsamında dünyanın dikkatini üzerine çeken Türkiye’de, yabancı dil sorunu sektöre zarar veriyor. Kenan Acıkök, “Ülkemizin turizm potansiyeli çok yüksek. Fakat yabancı dil bilmeyen sağlıkçı sorunu yüzünden hedeflerimize ulaşmak için sıkıntı yaşıyoruz” dedi
Türk Health Tourism (Türk Sağlık Turizmi) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, “Yabancı dil bilmeyen sağlıkçı kalmamalı” dedi. Sağlık turizmiyle dünyanın dikkatini çeken Türkiye’nin bu konuda hızlı ilerlemesine karşın bazı sorunlarını da halletmesi gerektiğini belirten Acıkök, “Sağlık personeli, özellikle de hemşireler başta İngilizce olmak üzere Arapça dillerini iyi konuşmak zorunda. Doktorların çoğunluğu İngilizce’yi biliyor. Fakat gelen hastayla en fazla muhatap olan kişiler hemşireler.  Hemşirelerin yanı sıra sağlık personeli, sağlık dış personeli, medikal personeli, sekreter, temizlik personeli… Ve büyük çoğunluğunun yabancı dil sorunu var. Devlet desteğiyle yerinde eğitim verilerek en azından sağlık terimlerine yönelik bir pratik İngilizce eğitim almaları sağlanabilir.” dedi. 

HASTANELER TEŞVİK EDEBİLİR

Sağlık personelinin yabancı dil öğrenmesi hakkında maliyet konusuna da değinen Kenan Acıkök, şunları söyledi: “Sağlık turizminin gelişimi için Türkiye’deki özel olsun, kamu olsun tüm hastanelerde görev yapan sağlık personeline ücretsiz eğitimin yolu açılmalıdır. Bunun için yabancı dil kurslarıyla anlaşmalar yapılmalıdır. Hatta iyi bir anlaşmayla yabancı dili çalıştıkları hastanelerde de öğretmek mümkündür. Yüzbinlerce sağlıkçının bu eğitimleri çalıştıkları yerde almaları halinde maliyetler de düşer, eğitimi aksatma da olmaz. Kısa sürede yabancı dil bilmeyen sağlıkçı kalmaz.” 

HEDEF 2 MİLYON KİŞİ 20 MİLYAR DOLAR

Bu arada TÜRSAB tarafından sağlık turizmi konusunda hazırlanan rapor sektörün potansiyelini de gözler önüne seriyor. 
TÜRSAB tarafından hazırlanan '2014 Sağlık Turizmi Raporu', Türkiye'nin sağlık turizminde geldiği noktayı, başka ülkelerle karşılaştırmalı tasarrufu ve hedefleri ortaya koyuyor. İşte rapordan öne çıkan başlıklar:

2013'te Türkiye'ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 300 bin. 2014 yılı için ise hedef 400 bin kişi. Ancak bu rakama saç ekimi, plastik cerrahi gibi sağlık merkezlerine kendi inisiyatifleriyle gelen kişiler de eklendiğinde rakam 2013 yılında bile 480 bine ulaştı.

Sağlık turizminden elde edilen gelir 2.5 milyar dolar. Hedef bu rakamı 2023'te 20-25 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Türkiye, diğer ülkelere kıyasla tıbbi operasyon maliyetlerinde yüzde 60'a yakın tasarruf sağlıyor. Örneğin, kalp by-pass'ı olmanın Türkiye'de faturası 8 bin 500 ile 21 bin dolar arasındayken İspanya'da 39 bin ile 43 bin dolar arasında. Almanya'da omurga füzyon ameliyatı olmak 29 bin dolar iken, Türkiye'de 7 bin dolara bu ameliyatı olmak mümkün.

Türkiye sadece zorunlu tıbbi operasyonlar için değil, saç ekimi ve estetik için de gözde bir destinasyon. Saç ekimi Türkiye'de ortalama 5 bin TL iken bu rakam Avrupa'da 10 bin Euro, ABD'de 30 bin dolar seviyesinde. Türkiye plastik cerrah sayısı açısından bin 200 cerrah ile dünyada 9'uncu sırada yer alıyor.

Türkiye'de tedavi için gelen hastaların büyük çoğunluğu temmuz ayını tercih ediyor. En çok gelinen şehirler arasında ise Antalya ilk sırada yer alıyor. Bu da gösteriyor ki sağlık ve turizm aynı potada ilerliyor. Hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar uzanıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)