BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRehineleri kurtaran Türkiye IŞİD'le savaşacak mı?----

Rehineleri kurtaran Türkiye IŞİD'le savaşacak mı?

Rehineleri kurtaran Türkiye IŞİD'le savaşacak mı?
20 Eylül 2014 - 23:43 www.finansgundem.com

IŞİD'e karşı savaşmayı reddeden Türkiye, rehinelerin kurtarılması sonrası fikir değiştirecek mi?

BBC Türkçe Servisi'nden Serkan Demirtaş'ın habirine göre, 4-5 Eylül günlerinde yapılan NATO Zirvesi'nden çıkan en önemli sonuçlardan biri, ABD liderliğinde IŞİD'la mücadele edecek bir "çekirdek grubun" oluşturulduğunun açıklanmasıydı. Türkiye'nin de içinde olacağı açıklanan bu gruba, önce Cidde daha sonra da Paris'te yapılan toplantılar sonucunda 30'dan fazla ülke katıldı.
 
Birçok ülke katılımıyla ilgili çerçeveyi açıklamasına ve hatta Fransa doğrudan hava saldırılarına başlamasına rağmen, merkezi bir rol oynaması istenen Türkiye, katılımının insani yardımlarla sınırlı olacağını, bunun dışında da yürütülmekte olan istihbarat işbirliğinin derinleştirileceğini söylemekle yetindi.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise önceki gün New York'ta yaptığı açıklamada, daha çok şey bekledikleri mesajını verdiği Türkiye'nin ileriki dönemde bazı seçimler yapmak durumunda olacağını söylemişti.
 
SÜRPRİZ OLMADI
 
Bu yeni durum üzerine, ABD'nin Türkiye'ye daha somut ve kararlı bir listeyle gelmesinin sürpriz olamayacağı kaydediliyor. Rehine bunalımının çözülmesinin üzerinden sadece saatler geçtiği için henüz Ankara'da bu yeni durum üzerinden bir değerlendirme yapılmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları da sadece rehine sorununa odaklandı ve IŞİD'le mücadele konusunda herhangi bir mesaj içermedi.
 
TAMPON BÖLGE PAZARLIĞI OLACAK MI?
 
Ancak Ankara'daki kaynaklar, bu değerlendirmenin mutlaka yapılacağını çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazartesi gününden itibaren katılacağı BM Genel Kurulu'nun en önemli konusunun IŞİD'le mücadele konusu olacağını kaydediyorlar.
 
Erdoğan'ın burada başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere önde gelen liderlerle konuşacağı bu önemli konuda, Türkiye'nin pozisyonunu daha net şekilde koymasının beklendiği belirtiliyor.
 
Türkiye, son dönemde giderek artan bir şekilde Suriye içinde "tampon bölge" kurulması ve bunun uçuşa yasak bölgelerle desteklenmesi fikrini işliyor.
 
Yaklaşık 1.5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, IŞID'ın Suriye'nin Kobani bölgesindeki Kürt köylerine saldırmasının ardından sadece 2 gün içinde 45.000 fazla Suriyeliye de kapılarını açmak durumunda kalmıştı.
 
ABD ve diğer müttefiklerin "askeri operasyona katılım ve askeri üslerini IŞİD'e karşı kullanıma" açması baskısı karşısında, Türkiye'nin giderek artan insani trajediyi gündeme getirip tampon bölge ve uçuşa kapalı bölgenin ilan edilmesi konusunu masaya getirmesi büyük olasılık olarak görülüyor.
 
New York'ta temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, giderek artan mülteci sorunu karşısında BM'nin artık mutlaka devreye girmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin önceliğinin insani trajedi olduğunun altını birkez daha çizdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ACEMi21 Eylül 2014 17:09

    işid kurulacak olan kürt devleti ve meşrulaştırılacak olan pkk için kurulmuş bir piyondur......kim kazanır bu olaylardan sorusunu sorun kendinize .....sonuç bu dur...uykuya devam

  • zeki21 Eylül 2014 15:38

    bence ülke olarak işide yardım etmek icap eder ne de olsa pkk lıları temizliyorlar

  • ömer fatih 21 Eylül 2014 09:03

    tekkelimeyle biz katiller le katilere destek olanlarla savaşmayız.işit katilleri hajanları gallelşleri temizlesin bize ne .israilin kaatliamına alkş tutanlar katil sisiyi tanıyanlarlamı beraber olp savaşacağız. asla

  • M.Ali Köse21 Eylül 2014 05:54

    Türkiye ışide bulaşmayacaktır kanaatindeyim ama büyük bir başarı pazartesi borsaya artı olarak yansıyacaktır. al-sat tavsiyesi değildir

  • Demokrat21 Eylül 2014 00:28

    Kahrolsun butun ulusalcı hareketler. bu tur faşizman yaklaşımlar ortadoğuya acı ve kan getirir sadece. Butun halklar dinler butun kimliklri ve doğalarıyla eşitlik adelet içnde yaşamayı sağlayacak demokratik yapının olgunlaşmasıyla ortadoğu yeşerir guzelleşir verimleşir ve mutluluk yukselir! ama diğerlrine saygılı olmayan ulusalcılar hep nefreti işler nefretle ırkçılık yukseltirler

  • Turkmen21 Eylül 2014 00:24

    İslam patenti altında arap ulusalcılığı yapıyorlar. tamamen ırkçı bir hareket, genelde arap olmayanturkmen asuri suryani kurt unsurlara arşı en acımasız katliamları yapıyorlar. Tabi farklı ulkeerden gelmiş alt birim militanlarıda blinçsizce Bu islamla makyajlanmış Baas çılara hizmet ediyorlar