BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMilyonlarca memura kötü haber----

Milyonlarca memura kötü haber

Milyonlarca memura kötü haber
25 Ağustos 2015 - 06:17 www.finansgundem.com

Memur maaşlarına zamla ilgili anlaşmanın mürekkeb kurumadan kötü haber geldi. Vergi dilimlerinin yükselmesi nedeniyle memurun vergi yükü artacak

Hükümetin toplu sözleşmelerde memura verdiği yüzde 6+5’lik zammın bir kısmı, gelir vergisi olarak yine devlete geri dönecek.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, vergi dilimlerinin artması nedeniyle memura verilen 11 puanlık zammın 5 puanının devlete geri gideceğini açıkladı. Gelir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin sınırlı olarak artması nedeniyle çalışanların büyük bir kısmı gelir vergisinde süpriz artışlarla karşılaşıyor ve ödedikleri gelir vergisi oranı yıl içinde yüzde 15’ten 20’ye çıkıyor. Üst vergi dilimine girildiği için maaşından fazladan 5 puanlık gelir vergisi kesintisi yapılması en çok öğretmenler, sağlık personeli, gümrük çalışanları ve KİT personelini etkiliyor. Öğretmenlerin aldığı ek ders, sağlık personelinin aldığı döner sermaye, gümrük çalışanlarının aldığı fazla çalışma ve KİT personelinin aldığı sözleşme ücretlerinin, gelir vergisine tabi olması bu sorunun temel kaynağı olarak görülüyor.

TÜMÜ ETKİLENECEK

Çalışanların maaşlarındaki gelir vergisi kesintisiyle ilgili olarak bir açıklama yapan Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da 2015 yılında memurların bir bölümünün Nisan ayından itibaren, bir bölümünün ise Haziran ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimi kapsamına girdiğini ve bu nedenle aylık yüzde 5 vergi kaybına uğradığını belirtti. 2016 yılı için imzalanan mutabakata göre ise memurların tamamının yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine geçeceğini belirten Yokuş, şu tespitlerde bulundu: “Toplamda yüzde 11 olarak gösterilen zam, memurlara ve memur emeklilerine sadece yüzde 6 olarak yansıyacaktır. Ayrıca hükümetin vergide yeniden değerlendirme oranları yüzde 10.1 artırması nedeniyle memurlarımız iki defa vergiye çarpılmış olacaklar. Memura kaşık ile verilen zamların kepçeyle geri alınacağını toplu sözleşme görüşmeleri başladığı andan ifade ettik. Hatta tarihinde ilk defa asgari ücretlilerin de 2015 yılında gelir vergisi kapsamına gireceğini ve mağdur olacaklarını söyledik. Bu adaletsizliğe tepkisiz kalmamız mümkün değil. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, memurlara tarihi başarı diye yutturulmaya çalışan 2016 için yüzde 11 zammın büyük bir yalan olduğunu, vergi dilimleri sebebiyle memurların ellerine geçecek olan asıl zammın yüzde 6 olduğunu bir kere daha hatırlatırız. 2017 için yüzde 3+4 artışın da en az yarısı gelir vergisi dilimlerinde artışlarla geri alınacak.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)