BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKreditörler Atina'nın fon ihtiyacından endişeli----

Kreditörler Atina'nın fon ihtiyacından endişeli

Kreditörler Atina'nın fon ihtiyacından endişeli
03 Mart 2015 - 10:47 www.finansgundem.com

Avrupa Komisyonu özel raporunda, Avrupalı yetkililerin kendilerine danışılmadan Yunan Parlamentosu’na sunulan yasa tasarıları endişesi ortaya çıktı.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Avrupa Komisyonu Yunanistan Temsilciliği tarafından hazırlanan özel raporda, kreditörlerin Yunanistan’ın bu hafta parlamentoya sunacağı yeni yasa tasarıları hakkında endişeli olduğu ancak asıl endişenin ülkenin fonlama ihtiyaçları üzerinde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Raporda bu hafta Kathimerini gazetesinde yayınlanan bir habere değiniliyor. Habere göre, Avrupalı yetkililerin parlamentoya bu hafta sunulacak yasa tasarıları için kreditörlere danışılmamasından ötürü endişelerini ifade ettikleri, ancak asıl dikkatin Atina’nın acil fonlama ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı üzerinde yoğunlaştığı ifade ediliyor.

Avrupalı bir yetkilinin Pazar günü Kathimerini gazetesine Yunan Başbakanı’nın Cuma günü dört yasa tasarısını parlamentonun onayına sunulacağını açıklamasından sonra “Yunan tarafıyla henüz bunları görüşmedik” demecini verdiği kaydediliyor.

ACİL FON İHTİYACI

Tsipras’ın kabineye yaptığı konuşmasında bu hafta parlamentoya sunacağını açıkladığı dört yeni yasa tasarısının krizin sosyal etkilerini gidermeyi amaçladığı belirtiliyor ve devlete olan vadesi geçmiş borçlar için yeni ödeme planı,  yurttaşları hacizlerden korumak ve kamu televizyonu ERT’yi yeniden açmak gibi maddeleri içerdiği ifade ediliyor.

Euro Grubu’nun 20 Şubat’ta gerçekleşen toplantısında Yunanistan ve kreditörlerin “mali hedefleri, ekonomik kalkınmayı veya finansal istikrarı negatif olarak etkileyecek kararları” tek taraflı almayacağına dair anlaşmaya vardığı hatırlatılıyor.

Raporda, Yunanistan’ın kreditörlerinin bu hafta Parlamento’ya sunulacak olan yasaları bu kategoride değerlendirdiğine dair bir netlik bulunmadığı belirtiliyor ancak Atina ve partnerleri arasında iletişim eksikliği bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Ancak asıl problemin önümüzdeki bir kaç ay içerisinde hükümetin acil fon ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanması olduğu ve bu dönemin Mart’ta IMF’ye yapılacak 1,6 milyar euro ile başlayacağı vurgulanıyor. Hafta sonu Maliye Bakanı Varoufakis’in Atina’nın yazın yapacağı 6,7 milyar euro tutarındaki borç geri ödemesinin Avrupa Merkez Bankası tarafından tutulan Yunan tahvillerine eşit olduğu ve müzakere edilmesini deneyeceğini  söylediği hatırlatılıyor. Varoufakis’in televizyon söyleşisinde “Yunanistan’ın parası olsaydı öderdik. Paramızın olmadığını biliyorlar” ifadesini kullandığı da belirtiliyor.Yunanistan’a borç verenlerin ise bu zor durumu, ülkenin fonlama ihtiyaçları daha az acil duruma gelmeden önce hükümete önemli reformları gerçekleştirmesi için baskı yapmak üzere kullanmayı istediği de raporda ifade ediliyor. Avrupalı bir bürokratın Kathimerini gazetesine “Şimdi Yunan hükümetine baskı yapabileceğimiz zaman” dediği de kaydediliyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)