BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIŞİD'i atlatıp Irak'a girdi----

IŞİD'i atlatıp Irak'a girdi

IŞİD'i atlatıp Irak'a girdi
11 Temmuz 2014 - 16:51 www.finansgundem.com

IŞİD saldırıları nedeniyle durma noktasına gelen yumurta ihracatı, yeni nakliye yolları buldu

Irak'ta IŞİD saldırıları nedeniyle durma noktasına gelen yumurta ihracatı, yeni nakliye yolları bulunmasıyla rahat nefes aldı. Irak'a yeteri kadar ürün gitmemesi nedeniyle iç piyasada gerileyen fiyatların ise Eylül ayına doğru tekrar yükselebileceği belirtiliyor. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, yaptığı açıklamada sektörün yıllık 400 milyon dolarlık ihracatının 372 milyon dolarının Irak'a yapıldığını, toplam üretimin ise yüzde 27'sinin bu pazarda tüketildiğini ifade etti.

Irak pazarı sayesinde kanatlı eti ve yumurta sektöründe yeni yatırımlar yapıldığını anlatan Girit, bu pazarda yaşanan bir sorunun sektörü doğrudan etkilediğini ifade etti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları sonrası Irak'ın kuzeyi ile güneyi arasındaki bağlantıların koptuğunu dile getiren Girit, Türkiye'den yola çıkan tırların güneye inememesi nedeniyle çok sayıda şirketin sıkıntıya girdiğini kaydetti.

Alternatif pazar bulunmamasından sektörün bir süre paniklediğini anlatan Girit, şöyle konuştu:

"Ancak yumurta en temel tüketim ürünü. Eninde sonunda bir yol bulacağını düşünüyorduk. Raf ömrü uzun olan diğer gıda ürünleri İran üzerinden güneye girebiliyor. Ancak yumurtanın ömrü 30 gün. Bunun 1 haftası yolda geçerse satışa sunulacak vakit kalmıyordu. Sonuç olarak yeni giriş yolları bulundu. Ancak güvenlik sorunlarının devam etmesi nedeniyle ek maliyetler oluştu. 4 bin dolara hallettiğimiz bir nakliye işini bugün 8 bin dolara çözebiliyoruz. Öyle veya böyle yumurta sevkıyatı devam ediyor."

Yumurta üreticilerinin de Irak pazarındaki sıkıntı nedeniyle kesim dönemi yaklaşan yumurtalık piliçleri kesime gönderdiğini, üretimin bir miktar gerilediğini anlatan Girit, Irak pazarında kademeli olarak iyileşme beklediklerini söyledi.

Girit, atlatılan bu kriz tehlikesi sayesinde sektörün alternatif pazarların önemini kavradığına da dikkati çekerek Suudi Arabistan, Dubai, Azerbaycan gibi ülkelerde daha aktif bir pazarlama yapılacağını ifade etti.

RAMAZAN'DA FİYATLAR DÜŞTÜ

Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkan Yardımcısı Derya Pala, Irak'taki gelişmelerin iç piyasada da fiyatları düşürdüğüne dikkati çekti.

Yaşanan sorun öncesi yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının düştüğünü belirten Pala, "Genelde ramazan ayında fiyatı yükselen yumurtada bu yıl düşüş yaşandı. Yaz aylarında tüketimin düşük gerçekleşmesi nedeniyle bu fiyat seyrinin okulların açılacağı eylül ayına kadar devam etmesi bekleniyor" dedi. (AA)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)