BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFethi Çalık için soruşturma izni----

Fethi Çalık için soruşturma izni

Fethi Çalık için soruşturma izni
07 Mayıs 2015 - 13:50 www.finansgundem.com

Eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı Fethi Çalık için soruşturma izni verildi

Uzan Grubu'ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde haksız yere 8 milyon 244 bin lira ödeme yaptıkları iddiasıyla eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın aralarında bulunduğu 5 sanıklı "zimmet" davasının 10. duruşması görüldü. TMSF Fethi Çalık'ın soruşturulması için izin verdi.

Hürriyet'in haberine göre, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Deniz Bozkurt, Fethi Çalık, Yaşar Akgün, Yusuf Adıgüzel ile katılan TMSF avukatları hazır bulundu. Diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, bu dava dosyası ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "zimmet" dava dosyasının birleştirildiğini belirtti. Sanık Yusuf Adıgüzel birleşen dosya nedeniyle yaptığı savunmasında, asıl görevinin TMSF Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü olduğunu belirterek, "TMSF'nin yönetim kurulu beni TMSF'ye devredilen şirketlere yönetim kurulu üyesi olarak atadı.

Ancak bu görev imza tamamlama mukabilinde verilen bir görevdir. Esaslı bir görev değildir, çok sayıda şirket vardır. Şirketlerle daha çok profesyonel yöneticiler ilgileniyordu. Bana tanımlanan TMSF tarafından verilen görevleri yerine getirdim. Görev yaptığım dönem içerisinde yaptığım işler genel kurul tarafından onaylanmıştır. Herhangi bir suç teşkil eden eyleme rastlanmamıştır. Herhangi bir usulsüzlük yapmış değilim, zimmet suçunu işlemedim. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

TMSF SORUŞTURMA İZNİ VERDİ

Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından Fethi Çalık'a ilişkin olarak soruşturma izni verildiğine dair yazı gönderildiğini belirtti. Bunun üzerine Fethi Çalık, "Soruşturma izniyle ilgili henüz yasal süreç tamamlanmamıştır. Karar bana yeni tebliğ edilmiştir. İtiraz hakkımı henüz kullanmadım" dedi. Çalık, Ayrıca yine benzer dosyalarının ihtisas mahkemesi olarak İstanbul 8.Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2015/9 numaralı dosyada birleştirildiğini ifade etti.

YASAL SÜRECİN TAMAMLANMASI BEKLENECEK

Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun mazeretinin kabulüne ve bir sonraki celse duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Sanık Fethi Çalık'a ilişkin olarak TMSF tarafından verilen soruşturma izniyle ilgili yasal sürecin beklenmesine hükmeden heyet, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki 2015/9 esas sayılı dosya ile bu dava dosyasının birleştirilmesi konusunda muvafakat istenilmesine kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

MAHKEME TMSF'YE YAZI YAZMIŞTI

Sanık Fethi Çalık, yargılanması sırasında hakkında TMSF'den soruşturma izni alınmadığını belirtmişti. Bunun üzerine mahkeme dava şartı olan soruşturma izninin tamamlanması için TMSF'ye yazı yazarak izin istemişti.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimine ait şirketlerin Genel Müdürü olduğu belirtiliyor. Diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ifade ediliyor.

İddianamede, Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un suç tarihinde kendi görevleri gereği zilliyedi kendilerine devredilmiş olan ve gözetimiyle yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle, geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, yapılan ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatılıyor.

Sanıklar Çalık ve Bozkurt'un, diğer sanık Levent Sadıkoğlu ile hareket ederek kamu zararına ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürülen iddianamede, sanıkların "zimmet" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca birleşen dava dosyalarının iddianamesinde sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)