BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEte 5 lira zam geldi!Kurbanlık fiyatları artacak----

Ete 5 lira zam geldi!Kurbanlık fiyatları artacak

Ete 5 lira zam geldi!Kurbanlık fiyatları artacak
30 Temmuz 2015 - 09:11 www.finansgundem.com

Kurban Bayramı öncesinde et fiyatı artıyor. Ocak’ta kesimhanede 20 TL olan yağsız dana eti, Temmuz’da 25 TL’ye çıktı

Kurban Bayramı öncesi kırmızı et fiyatlarındaki artış dikkati çekiyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların hayvan azlığı ve kurbanlık piyasasını bekleyen besicinin elindeki hayvanı kesime göndermemesinden kaynaklandığı, karkas et ithalatının gündeme alınması gerektiğini savundu.

Hayvan az, talep fazla

Ulusal Kırmızı Et Konseyi rakamlarına göre ülke genelindeki kesimhanelerde Ocak ayında 20 lira olan yağsız dana eti, Temmuz sonunda 25 liraya ulaştı. Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat’ta ise fiyatlar 26 lirayı da aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar 40 liranın üzerine çıktı. Fiyatların yükselmesinde hayvan açığının olması, Ramazan’da talebin artması ve Kurban Bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.  Besi hayvanı ithalatına belli oranda yerli hayvan besleme şartı getirilmesi nedeniyle ithalatın düştüğünü, Mayıs’ta kısıtlamaların kaldırıldığını ancak tüketim artışıyla fiyatların yükselmesinin önüne geçilemediğini belirten Bılıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fırsatçılık yapılıyor
 
“Kısıtlama nedeniyle yılın ilk yarısında toplam 40 bin baş olan besi hayvanı ithalatı, kısıtlamanın kalkması sonrası 2 ayda 80 bine çıktı. Ancak bu yeterli değil. 140 bin başlık hayvan açığı var. Elinde hayvan bulunan besici fiyat artırıyor. İthal ettiği hayvanın fiyatı sabit ama satış fiyatları sürekli artıyor. Besiciler fırsatçılık yapıyor.  Piyasaya müdahale edilmesi gerekiyor.”
 
Kurbanlık fiyatını da artıracak

Besilik canlı hayvan fiyatının 15-16 liraya mal olduğunu, karkasa çevrildiğinde fiyatın en fazla 23 lira olması gerektiğine inandıklarını ifade eden Mustafa Bılıkçı, 26 lirayı gören fiyatın kendileri için de çok fazla olduğunu dile getirdi. Bılıkçı, etteki artışın kurbanlık fiyatlarını da artıracağını belirterek, “Artan fiyatlar nedeniyle kurbanlıkta büyükbaş yerine küçükbaş tercih edilecek. Küçükbaş hayvan sayısında bir sıkıntı gözükmüyor” dedi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da küçük işletmelerin besi hayvanı ithalat yapabilmesi konusunda kredi desteği sağlanması konusunda önerilerinin kabul görmediğini, piyasanın birkaç büyük yatırımcıya bırakılması nedeniyle spekülasyonların tartışıldığını ileri sürdü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)