BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEmekliler enflasyona göre zam alacak----

Emekliler enflasyona göre zam alacak

Emekliler enflasyona göre zam alacak
03 Mayıs 2015 - 09:42 www.finansgundem.com

Emeklilerin Temmuz'da alacakları enflasyon zammı için 2 açıklama kaldı

Temmuz ayı 11 milyon emekli için maaşların artması anlamına geliyor. Gerek işçi emeklileri gerekse Bağ- Kur ve emekli sandığı emeklileri maaşlarında artış yaşayacak. Bu ayda öncelikle hükümetin açıkladığı seyyanen zamlar maaşlara yansıyacak. Bu zamlar yaklaşık 5 milyon işçi ve Bağ-Kur emeklisini sevindirecek. 11 milyon emeklinin tamamına ise bu zammın dışında, enflasyon artışı yansıtılacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri oluşacak 6 aylık enflasyonu direkt zam olarak alacak. Memur emeklileri ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 3'lük zamlarının üzerine, oluşan enflasyonu, fark olarak ayrıca maaşlarında görecek. 

YÜZDE 3'Ü GEÇECEK 

Geçtiğimiz ay Maliye Bakanlığı tarafından ilk üç aylık enflasyon yüzde 3.03 olarak açıklanmıştı. Bu rakam 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde olacağının ilk sinyalini vermişti. Böylece memur emeklilerinin de fark alacağı kesinleşmişti. Şimdi 6 aylık enflasyonun belirlenmesi için iki önemli rakam kaldı. Mayıs ve Haziran'da oluşacak enflasyon oranları önem kazanıyor. Merkez Bankası bu noktada yıl sonu enflasyon tahminini yukarı doğru revize etti. Bu işaretleri değerlendiren uzmanlar 6 aylık enflasyonun yüzde 4-5 aralığında olabileceğini hesaplıyor. Bu da emekli maaşlarında artış anlamına geliyor. 

BİN 100 LİRA 

Temmuz'da yapılacak bu zamlardan sonra emekliler bu kez yılın son 6 ayı için oluşacak enflasyona da kilitlenecek. Bu oran da emeklilerin Ocak ayında alacakları zammı belirleyecek. Temmuz ayında maaşı bin lira ve altında olanlar 100 liralık seyyanen zamlarını alacaklar. Bin lira ile bin 100 lira arasında maaş alanların ücretleri ise bin 100 liraya tamamlanacak. Yani bin 50 lira maaşı olan bir emeklinin aylığı 50 lira artırılarak bin 100 lira yapılacak. Bin lira maaş alan bir emekli ise 100 lira 
 seyyanen zam alacak.

KESİNTİ AZALIYOR

Öte yandan çalışan Bağ-Kur emeklilerinin maaşından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi de yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldü. Böylece bu emeklilerimizin maaşında da yüzde 5'lik bir artış söz konusu olacak. Böylece çalışan bir Bağ-Kur emeklisi için Temmuz'da seyyanen zam, enflasyon farkı ve kesinti artışı olmak üzere üç ayrı artış gerçekleşecek. 

KREDİ ALIRKEN DİKKAT!

Bankaların maaş müşterisi olan emekliler, kredi alırken piyasaya göre daha pahalı sigorta yaptırmak zorunda kalıyor. Vatandaş bankaya başvurduğunda, 'Hayat ve ferdi kaza sigorta sını bizden yaptırırsanız kredi alabilirsiniz' yanıtıyla karşılaşıyor. Emekli de krediyi alabilmek için sigortayı daha ucuza yaptırabile cekken pahalısına mecbur kalıyor. Uzmanlar, emeklileri bu konuda uyardı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)