BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDiploma almanın şartı girişimcilik----

Diploma almanın şartı girişimcilik

Diploma almanın şartı girişimcilik
07 Mayıs 2015 - 06:32 www.finansgundem.com

Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin “Bizim üniversitede gençler mezun olana dek en az 4-5 işte çalışmış oluyor” yorumunu yaptı

Alman Delivery Hero’nun 589 milyon dolara ‘yemeksepeti’ aldığı gün Özyeğin Üniversitesi’nde genç girişimcilerle biraraya geldik. Henüz 20’li yaşlarındaki gençler, ‘Türkiye’den dünya çapında başarılı girişim örnekleri çıkmıyor’ tartışmalarının yapıldığı ortamda ‘yemeksepeti’ nin başarısının ilham vericiliğinden çok etkilenmişlerdi. Özyeğin Üniversitesi henüz yeni bir üniversite, 8 yıllık geçmişi var ama bu kısa sürede özellikle girişimcilik konusunda hızlı yol aldı.

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde 2012 yılından beri hep ilk 10 üniversite arasında yer alıyor. Üniversitenin Girişimcilik Fabrikası arı gibi çalışıyor. Üniversiteye giren her öğrenci bu atmosferden etkileniyor, daha doğrusu bu atmosferi bilinçli olarak seçerek geliyor. Üniversitenin öğrencilerinden yüzde 60’ının ilk 3 tercihinden biri. 

OTOMATÇI GENÇLER

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Altan Öztekin ve Endüstri Mühendisliği öğrencisi Atakan Hamamcıoğlu. 2 genç girişimci. Henüz 20’li yaşlarının başındalar. Antalya’dan çocukluk arkadaşı olan bu iki genç hem okuyor hem de ‘otomat’ işletmeciliği yapıyor. Daha 12’inci sınıftayken kafa kafaya verip, ‘biz ileride ne yapacağız’ diye düşünüp neler yapabileceklerini, hayallerini, hedeflerini yazmışlar. Sonra birlikte Özyeğin Üniversitesi’ne girmeye karar vermişler. Çünkü en çok istedikleri şey girişimci olmakmış. Ve daha ilk sınıftan ‘girişimci’ olmuşlar. Üniversitenin açtığı otomat ihalesine katılıp, şartnameyi dolduran 110 öğrenci arasından çıkıp, 300 bin liralık yatırımla işlerini kurmuşlar. Parayı bulma, 16 otomattan 63 otomata çıkma, üniversite sınırlarını aşma hikayeleri tam bir girişimcilik öyküsü... Masada onlar gibi gençler var. Farklı farklı alanlarda girişimleri olan bir grup genç. Ortak noktaları ve hayatlarındaki kaldıraç ise Özyeğin Üniversitesi.

ÜNİVERSİTEDE ÇALIŞIYORLAR

Üniversitenin kurucusu Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin’in de gençlerle birlikte. ÖzÜ Girişimci Öğrenci ve Mezunları Buluşması’nda üniversitenin rektörü Prof. Dr. Esra Güçlütürk ve Girişimcilik Fabrikası Direktörü İhsan Elgin ile birlikte üniversitelerindeki ‘girişimcilik’ atmosferini anlatıyorlar. Özyeğin, üniversitedeki 4 bin 400 civarındaki öğrencinin 383’ünün üniversitede çalıştığını söylüyor. Öğrencilerin 211’i idare işlerde part time çalışıyor ve maaş alıyor. Asgari ücretten fazla kazananlar da var aralarında. Hüsnü Özyeğin, ‘Bizim üniversitede gençler mezun olana kadar en az 4-5 işte çalışmış oluyor. Hem kendilerini deniyorlar hem de özgüvenleri gelişiyor’ diyor. Özyeğin Üniversitesi’nde 41 ülkeden öğrenci olduğunu, üniversiteye gelen öğrencilerin yüzde 60’ının ilk 3 tercihinden birinin Özyeğin Üniversitesi olduğunu öğreniyoruz. Hüsnü Özyeğin, ‘danışabileceğimiz her şeyi öğrencilere danışıyoruz’ diyor, verdikleri spor burslarını anlatıyor. Takım ruhunun gençlere kazandırdığı motivasyonu ve disiplini örneklerle aktarıyor.

GENÇ GİRİŞİMCİLER NELER YAPMIŞ?

ETKİNLİKÇİM

Efe Kethüda…O diğer arkadaşlarına göre deneyimli girişimci. Girişiminin adı KTH Event Agency. Aynı zamanda sosyal girişimci Efe Kethüda. Etkinlikcim.com diye bir sitesi var. Otelcileri, etkinlik düzenleyenleri, tüm tedarikçileri biraraya getiren bir ortam kurdu Efe Kethüda. Şirketi organizasyonlar düzenliyor, 300’den fazla etkinlik düzenledi Efe. Fendi, TEB, Etohum, Borsa İstanbul, Microsoft gibi markalarla çalışıyor.

MANU ÇANTA
Merve Manastır ablası Beste Manastır ile birlikte Manu markasının yaratıcısı. Aile işi dericilik olan Merve, çanta tasarımları ve üretimi yapıyor. Manu markalı çantaları Vakko ve yurtdışında farklı noktalarda satılıyor.

KIDEM SANAT
Mehmet Kınış ve Can Demirel kırtasiye ve mimarlık malzemeleri satıyor. Şirketlerinin adı Kıdem Sanat. İşe başladıklarında ürün satın almakta, tedarikçileri kendilerine mal satmaya ikna etmekte çok zorlanmışlar.

HAYVANLAR İÇİN
Victoria Shepeleva ve Ceren Yazıcı ise Çekmeköy’deki kampüsteki sokak hayvanlarına sahip çıkan bir proje gerçekleştirmişler. Barınak ve sahiplendirme yapıyorlar hayvanlar için.

OTO YIKILIYO!
Rafet Can Akay. Şirketinin adı ‘Oto Yıkılıyo’. Can Akay’ın arabası yok ama o kampüse arabasıyla gelen hocalarının ve öğrencilerinin bu ihtiyacını görüp 3 çalışanıyla işini kurmuş.  Amacı seri girşimci olmak.

140 PATENTE ULAŞTILAR
Özyeğin Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin de 140 patenti var. Üniversitenin proje hacmi 2015 yılında 34 milyon liraya ulaştı. Son iki yılda üniversite 18 patent başvurusu yaptı.

TÜRKİYE’NİN EN GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTELERİ
1. ODTÜ
2. SABANCI ÜNİVERSİTESİ
3. BOĞAZİÇİ ÜNİVESRİTESİ
4. BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
5. KOÇ ÜNİVESRİTESİ
6. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
7. İTÜ
8. TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
9. İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
10. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)