BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDil öğrenmek için gitti neler başardı?----

Dil öğrenmek için gitti neler başardı?

Dil öğrenmek için gitti neler başardı?
21 Nisan 2015 - 10:02 www.finansgundem.com

Sivaslı Cafer Mahiroğlu, dil öğrenmek için gittiği İngiltere’de konfeksiyoncu oldu. Ama bununla da bitmedi…

Türkiye’nin yurt dışındaki en önemli gücü haline gelen ‘girişimci diasporası’nın iyi örneklerinden biri de Sivas Gürün doğumlu Cafer Mahiroğlu. 1989’da Londra’ya dil öğrenmek için giden Mahiroğlu, önce konfeksiyonda ütücü olarak çalıştı, sonra kendine küçük bir atölye kurdu ve üretime başladı. 1994’te Türkiye’nin üretimdeki maliyet avantajını kullanmak için Keşan’da fabrika yatırımı yaptı. Hürriyet'in haberine göre, “Bana üretim heyecan veriyor. Binalar, gayrimenkuller çekmiyor. Sosyal kapitalistim, solcuyum. Liberalizmi paylaşımcı bir anlaşıyla benimsiyorum” diyen Cafer Mahiroğlu şöyle devam ediyor:

İNGİLİZCE ÖĞRENME AŞKI

“Gürünlüyüz. Ailece İstanbul’a geldik ve 1982’de Unkapanı’nda plakçı olduk. 6 kardeşiz. Ben 1989’da İngiltere’ye, dil öğrenmek için gittim. O zamanki ruh halimle İngilizce öğrenmeyi çok istiyordum ve bu beni sürükledi. Orada Türkler genellikle, dönerci, taksici ve tekstilciydi. Baktım ki okumuş İngilizler bile geçim sıkıntısı çekiyor. ‘Bir an önce kendi yolumu çizeyim’ dedim. Bir konfeksiyon fabrikasında 3 ay kadar ütücü olarak çalıştım. 1990’da da küçük bir atölye açtım. Kadın dış giyim üretimine başladım. 1994’te baktım oradaki üretim dışarıya kayıyor. Ben de Türkiye’ye fabrika yatırımı yaptım.

FASONDAN MARKAYA

Markalara fason üretim yapıyorduk. 2001’e geldiğimizde ‘artık koleksiyon yapmalıyız’ dedik ve İngiltere’de perakendeye ürün veren firmalardan birkaçını aldık. İşin üçüncü adımını DA perakendeye tam girerek attık. 2008’de iflas masasında İngiliz kadın giyim mağaza zinciri Select’i 13 milyon Sterline aldık.

TÜRKİYE’DEN İHRACAT

Türkiye’deki üretimimiz büyüdükçe buradan ihracatımız da büyüdü. Şu anda 100 milyon dolara ulaşmış durumda. Vietnam ve Romanya’da da fabrika kurduk. Çin’de ofisimiz var. Şirketlerimin bordrosunda 6 binin üzerinde çalışanım  var. İngiltere’deki ciromuz 2015 sonu 500 milyon doları bulacak. İngiltere’de perakendede 3000 kişilik, Türkiye’de üretimde 1000 kişilik istihdamımız var. Romanya, Vietnam ve Çin’deki istihdamımız da 2000 kişi kadar. Select’i, 2008’de iflas masasından aldım. 13 milyon sterlin vermiştik. 350 mağaza vardı, önce 125’e düşürdüm. Şimdi 200’e geldik. Haftada 1 mağaza açıyoruz.”

TÜRKÜLERİN PLAKÇISI

Cafer Mahiroğlu, 1982’de Unkapanı’nda kurdukları Özdemir Plakçılık’ın halen ortakları tarafından yönetildiğini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Sosyal sorumluluk gibi düşünüyoruz. Mahsuni Şerif, Ali Ekber Çiçek gibi büyük ustalara hizmet verdik. Bu işte kâr derdimiz hiç olmadı.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)