BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDicle’nin ödediği fatura 5 milyar TL ----

Dicle’nin ödediği fatura 5 milyar TL

Dicle’nin ödediği fatura 5 milyar TL
28 Ocak 2015 - 08:05 www.finansgundem.com

Belediyelerin şirkete milyonlarca lira borcu ve kestiği elektrikle gündeme gelen Dicle Edaş aldığı elektrik için yılda 5 milyar TL ödüyor

Dicle EDAŞ’ın (Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi), dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta kullanılmak üzere yıllık aldığı yaklaşık 20 milyar kWh elektrik karşılığında her yıl yaklaşık 5 milyar TL ödeme yaptığı belirlendi. Üstelik Dicle EDAŞ’ın aldığı elektrik bedelini 24 saatlik periyodlar ile peşin yaptığı öğrenildi.

İLK İCRAATI 640 MİLYONLUK JEST OLDU

Dicle EDAŞ’ın hizmet verdiği illerde elektrik borcu bulunan ve bir türlü ödeme yapmayan belediyelerin elektriğini kesmesi üzerine yaşanan gelişmeler, dikkatleri bu şirket ile faaliyetlerine çekti. Halen yaklaşık yüzde 75 ile Türkiye’de en fazla kayıp-kaçak kullanımın gerçekleştiği 6 ile hizmet sunan Dicle EDAŞ, 1 Temmuz 2013 tarihinde 387 milyon dolar bedel ile özelleştirilerek İşkaya-Doğu Ortak Girişim Grubu’na satıldı. Özelleşme sonrasında Dicle EDAŞ’ın hayata geçirdiği ilk icraat 640 milyon TL tutarındaki fatura jesti oldu. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ta geçmiş dönem elektrik borçlarını tek seferde ödeyenler, 640 milyon lirayı bulan faiz ve gecikme bedelini ödemediler.

YILDA 5 MİLYAR TL ÖDEME YAPIYOR

Özelleşmeden bu yana yaklaşık 1,5 yıl geride kalırken, Dicle EDAŞ’ın 24 saati aşmayan günlük nakit ödemeler yaparak yılda ortalama 20 miyar kWh elektrik enerjisi satın alarak bu elektriği, sorumluluğu altındaki illerde bulunan abonelerine dağıttı. Dicle EDAŞ’ın satın aldığı elektrik enerjisi karşılığında yaptığı ödemenin yıllık 5 milyar TL’ye ulaştığı, artan talep ile birlikte bu miktarın da arttığı öğrenildi. Yine Dicle EDAŞ’ın özelleşme sonrasında abonelerine kesintisiz ve kaliteli enerji sunabilmek için EPDK’ya olan taahhüdünü gerçekleştirerek, yıllık ortalama yaklaşık 130 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdiği belirlendi.

PEŞİN ÖDÜYOR AMA TOPLAYAMIYOR

Dicle EDAŞ yöneticileri, elektrik dağıtım hizmetinin sürekliliği olan bir iş olduğuna dikkat çekerek, ‘’Basit bir dil ile anlatmak gerekir ise biz, her gün abonelerimize vermek üzere elektrik satın alıyoruz. Aldığımız elektriğin bedelini de yine her gün 24 saat dolmadan peşin olarak ödüyoruz. Aldığımız elektriği abonelerimize satarken, bunun bedelini normalde 1 ay sonra talep ediyoruz. Ancak, kayıp ve kaçak oranının yüzde 75 dolayında olduğu 6 ilde sattığımız elektriğin parasının tümünü tahsil etme şansımız ne yazık ki bulunmuyor. Bir de buna bazı belediyeler ile yaşadığımız gibi abonelerin ödeme yapmaması, ödemelerini zamanından çok sonra yapması gibi etkenler ekleniyor. Böyle olunca da yaptığımız işin ne denli sürdürülebilir olduğu da ortaya çıkıyor.’’ dediler.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)