BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDanimarka İsviçre’yi takip eder mi?----

Danimarka İsviçre’yi takip eder mi?

Danimarka İsviçre’yi takip eder mi?
27 Ocak 2015 - 16:55 www.finansgundem.com

BNP Paribas raporunda, piyasalarda Danimarka’nın İsviçre’nin uygulamasını takip edebileceği yönünde spekülasyonlar olduğu belirtiliyor.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

İsviçre’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın  (ECB) parasal genişleme önlemlerinin kendi parasının aşırı değerlenmesine yol açacağı kaygısıyla euro ile olan minimum kur uygulamasını sona erdirmesinin ardından şimdi gözler Danimarka’nın euro çıpası uygulamasına döndü.

Financial Times’ta yer alan BNP Paribas raporunda, Danimarka ile İsviçre’nin cari açıklarının büyüklükleri ve Euro Bölgesi ile olan ticarete bağımlılıkları açısından  benzemelerinin piyasalarda Danimarka’nın İsviçre’nin uygulamasını takip edebileceği yönünde spekülasyonlara yol açtığı belirtiliyor.  Ancak, her iki ülke arasında bazı temel farklılıklar da bulunuyor.

Öncelikle, İsviçre’nin minimum kur uygulamasını finansal krizin en şiddetli zamanında frangı Euro Bölgesi’nden artan sermaye akımlarının baskısına karşı korumak için başlattığı hatırlatılıyor. Geçtiğimiz birkaç yılda Banka bilançosunun ülkenin GSMH’sının %80’ini aşan bir şekilde genişlediğine dikkat çekiliyor.

Her ne kadar Danimarka’da güvenli liman olarak yatırımcıların benzer baskısıyla karşılaşsa da Merkez Bankası’nın bilançosu GSMH’nın yalnızca %30’u büyüklüğünde bulunuyor ve   bilançonun endişe yaratacak noktaya varana kadar daha da  genişleyebileceği öngörülüyor.
BNP Paribas analistleri, ECB’nin parasal genişleme önlemlerinin ve euro’nun süregelen zayıflığının Danimarka Merkez Bankası’nı kron üzerindeki baskıyı hafifletmek için radikal önlemler almaya zorlayacağını  öngörse de kron’un euro ile olan çıpa bağını koparmayacağını ileri sürüyor ve ekliyorlar:

“Danimarka yetkilileri, kur çıpası uygulamasını korumak için sonuna kadar savaşacaklar. Bu uygulamanın sona erdirilmesi ekonomilerine ve politikacılarının kredibilitesine  büyük zarar verir.”

Raporda, Merkez Bankası’nın hareket alanı olduğu ve frangın aksine kron’un uluslararası finansal piyasalarda çok küçük bir yer kapladığı belirtiliyor. Bank for International Settlements’ın tahminlerine göre kron 2013’te küresel para birimi işlemlerinin %0,8’ini oluştururken frangın payı ise %5,2 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta kron’un euro’ya karşı değerlenmesi sonucu Merkez Bankası para birimini daha az cazip hale getirmek için borçlanma ve mevduat faiz oranlarını  indirdi. Analistler mevduat faiz oranının daha fazla da indirilebileceğini öngörüyor.

Danimarka Merkez Bankası’nın ayrıca yabancı ve yerli bankalar tarafından tutulan mevduatlara uygulanan Faiz oranlarında farklılığa gidip yabancı mevduatlara en düşük eşikten faiz uygulayabileceği de belirtiliyor. Yabancı varlıkları satın almak için limitsiz olarak kronun da piyasaya sürülüp para birimine müdahale edilebileceği de öngörülüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)