BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇözüm süreci donduruldu mu?----

Çözüm süreci donduruldu mu?

Çözüm süreci donduruldu mu?
30 Temmuz 2015 - 07:47 www.finansgundem.com

“Çözüm süreci”nde akil insanlar heyetinde yer alan isimlerden bazıları “Süreç donduruldu” derken, bazıları da “sürecin bittiğini” söyledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları, PKK’nın son dönemde gerçekleştirdiği saldırılar ve peş peşe gelen şehit haberleri, “Çözüm süreci bitti mi?” sorusunun daha sıkça sorulmasına yol açtı. Habertürk'ün haberine göre, “Çözüm süreci”nde akil insanlar heyetinde yer alan isimlerden bazıları “Süreç donduruldu” derken, bazıları da “sürecin bittiğini” söyledi.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ DONDU’

Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu: Türkiye’de şu an yaşananlar Suriye sorunuyla doğrudan bağlantılı. Türkiye’de şu an hükümetin olmaması da oldukça etkili. Çözüm sürecine hâlâ ihtiyaç var ama PKK bu kadar saldırı düzenlerken, kamuoyunu buna ikna edemezsiniz. “Çözüm süreci bitti” denilemez ama “Şu an için dondu” diyebiliriz.

‘SÜREÇ BİTİRİLDİ’

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil: Çözüm süreci bitmedi, bitirildi. Hükümet, Kürt sorununu şiddet dışı yollarla bitirmeye çalışıyordu. Bu kararı veren şimdi süreci bitirdi. Oturup verilen sözlerin bir muhasebesinin yapılması gerekiyor. Bu yapılmadan hakkaniyetli bir değerlendirme yapamayız.

‘ÖNEMLİ BİR KIRILMA GERÇEKLEŞTİ’

Doç. Dr. Vahap Coşkun: 7 Haziran seçimlerinden sonra beklenenden farklı bir durum oluştu. Beklenen, barajı geçen HDP’nin siyasetle yola devam etmesi ve silahların tekrar ortaya çıkmamasıydı. Ancak gerilim devam etti. Süreçte çok önemli bir kırılma gerçekleşmiş oldu. Ateşkesi PKK bozdu. İlk adımı PKK atmalı, çatışmaları durdurduğunu ilan etmeli. Bunun ardından devlet de operasyonları durduracaktır.

‘SÜREÇ BİTMEZ, HALK DESTEĞİ VAR’

Avukat Kezban Hatemi: Barış süreci son noktasına gelme aşamasındaydı. Halkın iradesi de bu doğrultuda. Bu sürecin bitmesine imkân yok. İngiltere’de IRA ile müzakere sırasında engellemeler olmuş. Bu ülkede, müzakereler 8 yıl sürüyor, anlaşmanın bitmesi 15 alıyor. Bu sırada Londra bombası patlıyor. Buna rağmen barışa geliniyor. Demek ki bunları biz de yaşayacağız.

‘HANİ ANALARIN GÖZYAŞI DİNECEKTİ’?

KESK Başkanı Lami Özgen: Çözüm sürecinin devamı mümkün değilse savaş süreci mi başlayacak? Toplumun yüzde 80’i Kürt sorununda mutabakata sahipti. Bizzat Cumhurbaşkanı kendisi “Anaların gözyaşı dökülmesin” söylemini dile getiriyordu. Ne oldu da çözüm süreci bitti? Eğer hükümet geleceğini tehlikede görüp süreci askıya alıyorsa, bunun ülkeye zararı daha büyük olur. Çözüm süreci sürmezse, ülke ya Afganistan ya Pakistan olur. Cumhurbaşkanı daha çözümleyici mesajlar vermeli. Kaldığımız yerden devam etmeliyiz.

‘SÜREÇ BİTMEDİ’

TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Çözüm süreci zaten devam ediyor. Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın açıklaması da aslında o mahiyette. Bir tarafta silah ve kan akarken süreç sağlıklı yürümüyor. Bu süreç, Türkiye’nin olmazsa olmazı. Silah bırakılıp siyaseten çözüm üretilecek. O da Meclis’te olacak. Analar ağlamasın, ocaklar sönmesin diye o projede yer aldık. Bu süreç de aşılacak.

‘ESKİ ÖRGÜT YANLILARININ SESİ ÇIKMALI’

Prof. Dr. Erol Göka: Devlet üzerine düşeni yapmaya çalıştı ama örgüt tam tersini yaptı. Örgüt tarafından adım atılmadı. Örgüt bu süreçte alanda hâkimiyete yönelmiş. Çözüm süreci şu anda yüksekten düşüp tüm kemikleri parçalanmış bir insan gibi. Alçı ve ameliyatla çok zor. Çözüm sürecine inanmış eski örgüt yanlıları ses çıkarmalı. Bir daha çözüm süreci ilan edilse, akil insan olarak katılmam.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)