BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇalışan emeklinin maaşı ne kadar artacak?----

Çalışan emeklinin maaşı ne kadar artacak?

Çalışan emeklinin maaşı ne kadar artacak?
26 Nisan 2015 - 08:41 www.finansgundem.com

Yeni bir düzenleme ile ‘çalışan emeklilerin’ maaşından yapılan yüzde 15’lik kesinti yüzde 10’a indirildi.

SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri ticaret yapar ise emekli aylıklarının yüzde 15’i kesiliyor ve karşılığında hiçbir yardım yapılmıyordu. Yapılan düzenleme ile oran yüzde 10’a düşürüldü ve emekli aylıklarında dolaylı bir artış sağlandı, bu artışın ortalama 50 TL olması bekleniyor.

PRİM KURALI DEĞİŞTİ

Bağ-Kur’lu esnafımızın yanında çalışan işçiden daha az prim ödeyemeyeceği kuralı kaldırıldı. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanuna göre işveren yanında çalıştırdığı işçiden daha az prim ödeyememektedir. Bunu bilmeyen esnafımıza geriye doğru prim borcu çıkarıldı. Esnafımızı mağdur eden bu düzenleme, 2008 yılı itibariyle kaldırıldı ve borçları silindi. Bu düzenleme ile esnafımıza istediği tutar üzerinden prim ödeme imkanı tanındı.

İKRAMİYE ALMASI SAĞLANDI

Anayasa Mahkemesi 07/01/2015 tarihli kararıyla memurlar için ikramiyedeki 30 yıl sınırını iptal etmişti. Bu tarihten itibaren artık 30 yıl üstüne de ikramiye ödenmeye başlandı. Ancak, emekli olduktan sonra tekrar memuriyete başlayanlar için 30 yıl sınırı yasada hala durmakta idi ve bu kişilerin ikramiye alması söz konusu olamamaktaydı. Anayasa mahkemesi kararına paralel olarak bu düzenleme de kaldırılarak, bu kişilerin de ikramiye alması sağlandı. Memura yurtdışındaki yüksek lisansta geçen sürelerini borçlanma hakkı verildi. 2008 Ekim ayından önce devlet memuru olanlardan YÖK tarafından yurtdışına master için gönderilen öğrencilerin öğrencilikte geçen sürelerini borçlanma hakkı verildi.

YÖNETİCİLERE MÜJDE

5510 sayılı Kanununa göre şirketlerde hiç ortaklığı olmadığı halde işçi statüsünde çalışarak yöneticilik yapmış olanlar yöneticilik yaptıkları dönemdeki prim borçlarının tamamından sorumludur. Oysa limited şirketin ortağı hissesi ne kadar ise borcun o kadarından sorumludur. Yani şirket ortağına yüklenmeyen sorumluluk orada yöneticilik yapan insanlara yüklenmiştir. Yapılan düzenleme ile sadece iflas etmiş şirketlerde ortak olmadığı halde yöneticilik yapmış olanların prim borçlarından sorumluluğu bir defaya mahsus olarak kaldırılmakta. Yani Kanunun yayımlandığı tarihte iflasına karar verilmiş olan şirketlerde sadece yöneticilik yapmış olanlar artık borçlu olarak SGK tarafından takip edilmeyecek. Ancak bu şirketler TMSF tarafından el konulan şirketler ise bu hüküm onlara uygulanmayacak.

BAĞ-KUR YOLU AÇILDI

Birçok özel hastane doktorları kendi bünyesinde sigortalı olarak çalıştırmak yerine doktorların şirket kurarak onlardan fatura karşılığı hizmet almayı tercih ediyor. Burada iki sorun ortaya çıkmaktadır. Birincisi bu tür tedavi faturalarının SGK tarafından ödenip ödenmeyeceği, ikincisi de bu şekilde fatura keserek çalışan doktorların SSK’lımı Bağkur’lu mu olacağıdır. Yapılan düzenleme ile bu iki sorunda çözüme kavuşturulmaktadır. Bu şekilde fatura karşılığı çalıştırılan doktorların verdiği sağlık hizmetlerinin bedellerinin SGK tarafından ödenmesi ve bu şekilde çalışan doktorların Bağ-Kurlu olacağı hükme bağlanmıştır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)