BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBinlerce eczane kapanma eşiğinde----

Binlerce eczane kapanma eşiğinde

Binlerce eczane kapanma eşiğinde
23 Mayıs 2014 - 16:37 www.finansgundem.com

Türk Eczacılar Birliği uyardı önlem alınmazsa 4 bin 900 eczane kapanacak

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, Türkiye'de 4 bin 900 eczanenin vergi sonrası karının aylık bin 500 lira olduğunu ve önlem alınmazsa bunların kapanacağını bildirdi. Antalya Eczacı Odası tarafından bilimsel eczacılığın 175'inci yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "İlaç Geri Ödeme Politikaları ve Meslek Hakkı" konulu toplantı Antalya Grida City Otel'de yapıldı. Burada konuşan Kızılay, artan döviz kurunun ilaç ithalatında büyük sorun olduğunu söyledi.
Bütçe uygulamaları nedeniyle ithal ilaçlar için euro kurunun 1.95 liradan hesaplandığını belirten Kızılay, oysa şu anda serbest piyasada euro kurunun 2.9 lira düzeyinde seyrettiğini kaydetti.
Kurun bu kadar düşük hesaplanmasının bazı ithal ilaçların Türkiye'ye getirilmesini zorlaştırdığını anlatan Kızılay, ilaç ithalatında baz alınan TL-euro kurunun kabul edilebilir sınırlara derhal çekilmesi gerektiğini bildirdi.

'FİYATLAR BASKI ALTINDA TUTULMAMALI'

Kızılay, şöyle devam etti: Bu şekilde ilaç fiyatlarını baskı altında tutmak maalesef söz konusu olamaz. Bu şekilde devam ettiği sürece önümüzdeki süreçte ilaç tedarikiyle ilgili ciddi bir durum söz konusu olabilir. Eğer kurda bir düzenleme yapılmazsa ithal ilaç tedarikinde zorluk yaşanacak. Çünkü siz 1.95 liradan euro kurunu hesaplayarak ilaç ithal etmeye çalışırsanız bunu ithal edecek firma bulamazsınız. Euro 2.9 elbette olmayacaktır, ama en azından 2.2 lirada kurun düzenlenmesi sektöre bir soluk aldıracaktır.
Eczanelerin yapısal sorunları hakkında da bilgi veren Kızılay, Türkiye'de şu anda 24 bin 456 adet eczane bulunduğunu, bunların yüzde 41'inin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da toplandığını kaydetti.
İlaç fiyatlarının ciddi anlamda düşmesiyle birlikte eczane cirolarının da düştüğünü ifade eden Kızılay, bu düşüş ve yeni eczane açılışlarıyla birlikte var olan potansiyelin gittikçe küçüldüğünü bildirdi.
Türkiye'de şu anda 4 bin 900 eczanenin aylık sıfır ile 30 bin lira arasında fatura kestiğini, bunların kazançlarının vergi sonrası bin 500 lira olduğunu bildirdi.
Dolayısıyla 5 bine yakın eczanenin ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşadığını belirten Kızılay, işçi istihdam eden, vergi veren, devletin kapısında iş istemeyen eczacıların ekonomik sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kızılay, ekonomik sıkıntı yaşayan bu eczanelerin sorununa çözüm bulunmazsa bu eczanelerin yakın zamanda kapanacağını ifade etti.

'YENİ KARARNAMEDE DÜZELTİLSİN'

Yeni düzenlenecek ilaç fiyat kararnamesinde eczacı karlılığının artırılmasını istediklerini belirten Kızılay, şu anda eczacıların net karının yüzde 8'lerde olduğunu ve bu karlılıkla eczacıların ayakta durmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kızılay, "Hükümetin eczane sektöründe ciddi anlamda bir inceleme yapması gerekiyor. Sadece ilaç fiyatlarını baskı altında tutmak bu işi çözmez, çünkü artık ceket bu şişman vücuda dar geliyor" diye konuştu.
Bir eczacının ayakta kalabilmesi için 100 liraya kadar olan ilaçlarda karlılığının yüzde 25'ten yüzde 30'a, 200 liranın üzerindeki ilaç fiyatlarındaki karlılığın yüzde 12'den yüzde 16'ya çıkarılmasını, ayrıca yıllardır AB ülkelerinde uygulanan kutu başı sabit bir ücretin alınmasını istediklerini bildirdi.

Piyasada bulunmayan kanser ilaçları
Kızılay, kanser ilaçlarıyla ilgili çok büyük bir sorun yaşamadıklarını, çok sıkıntılı birkaç ilacın Türk Eczacıları Birliği Yurtdışından İlaç Temin Birimi aracılığıyla tedarik edildiğini kaydetti.
Eczanelerde bulunmayan kanser ilaçlarının bazı kişiler tarafından karaborsadan temin edilmeye çalışıldığını belirten Kızılay, "Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temini için mutlak suretle eczacı meslektaşlarımıza başvurulmasını istiyoruz. Onlar eğer ellerinde ilaç bulunmazsa TEB'in Yurtdışından İlaç Temin Birimine müracaat ederek bunların getirilmesini sağlayabilirler" dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)