BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAYM'den askere 'nikâhsız yaşam' vizesi çıkmadı----

AYM'den askere 'nikâhsız yaşam' vizesi çıkmadı

AYM'den askere 'nikâhsız yaşam' vizesi çıkmadı
30 Mayıs 2015 - 10:14 www.finansgundem.com

AYM, Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan ve nikâhsız olarak karı-koca gibi yaşayan subayların ordudan ihracını içeren maddenin iptal istemini reddetti.

Resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngören yasa maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi (AYM), askerlerle ilgili de önemli bir karar aldı. Kararla birlikte nikâhsız yaşadığı tespit edilen subaylar ordudan ihraç edilecek.
Adana’da görev yapan ve sevgilisiyle aynı evde nikâhsız yaşayan bir subay hakkında soruşturma başlatıldı. Kara Kuvvetleri Askeri Savcılığı, subayın Askeri Ceza Kanunu’nun 153. maddesi gereği ordudan ihraç edilmesi talebiyle Kara Kuvvetleri 5. Kolordu askeri mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama sürerken duruşma savcısı, 153. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu itirazında bulundu. İtirazı haklı bulan askeri mahkeme, 153. maddenin “Karı-koca gibi herhangi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur” hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
 
ANAYASA’YA AYKIRI BULMADI
AYM Genel Kurulu, iptal istemini 27 Mayıs’taki oturumunda esastan görüştü. Yüksek Mahkeme, askeri mahkemenin iptal isteminin reddine karar verdi. Kararda, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığına vurgu yapıldı. AYM’nin bu kararı sonrası “nikâhsız olarak karıkoca gibi yaşadığı tespit edilen subaylar hakkında ihraç kararı uygulaması” devam edecek.
 
153. MADDE NE DİYOR?

“İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı-koca gibi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)