BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa şeker kotasını kaldırıyor----

Avrupa şeker kotasını kaldırıyor

Avrupa şeker kotasını kaldırıyor
29 Kasım 2014 - 08:33 www.finansgundem.com

AB, 2017’de şeker üretim kotalarını kaldıracak. Kota sistemi değişince, uygulama sadece Türkiye’de olacak

Her yıl düzenlenen Uluslararası Şeker Organizasyonu’nun (ISO)  Londra’da gerçekleştirilen 23’üncü konferansına 84 ülkeden 400’ün üzerinde delegasyon katıldı. Vatan'ın haberine göre, konferansın ana başlıklarından biri, AB şeker üretimine yönelik kotaların kaldırılmasıydı.

Verim % 40 arttı

Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, AB’nin 1970 yıllarından bu yana uyguladığı dışa kapalı, pancar ve şeker üretiminin sübvanse edildiği şeker rejimini, dünya ile entegre hale getirmek, rekabetçi bir yapıya kavuşturmak için 2006 yılında reform stratejisinin uygulamaya konulduğu ifade edildi. Bu strateji doğrultusunda AB’de, pancar verimi, ölçek ekonomisi ve coğrafi şartlar açısından rekabetçi olamayacak ülke ve üreticilerin şeker sektöründen teşvik edilerek çıkmaları ile şeker üretim maliyetlerinin, dünya ile rekabet edebilir bir düzeye gelmesinin sağlandığı belirtildi. Bu süreçte AB genelinde 83 adet fabrikanın kapatılarak sektörden çıkması sağlandı ve  pancar üreticileri verimliliklerini yüzde 40 artırdı. Böylece AB’de üretilen şekerin dünya fiyatlarıyla rekabet etmesi için önemli mesafeler alındığı konferans sırasında paylaşılan konulardan biriydi.

2017’de kota kalkıyor

AB Komisyonu’nun kotaların kalkmasına yönelik yaşanan süreci çok iyi yönettiğini ifade eden Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AB’de oluşan genel kanı 2017’den sonra AB şeker üreticilerinin serbest piyasa koşullarında rekabet edeceği ve bu sayede sektörün ayakta kalabileceği doğrultusunda. Bugün AB’de uygulanmaya başlayan reform süreci kapsamında ekonomik olarak değer yaratmayan net ihracatçı konumdan kontrollü olarak ithalatçı konuma gelindi. Şu anda 26 adet rafineri AB dışından ithal ettikleri ham kamış şekerini işleyerek AB pazarına sürüyor. 2017 yılında AB’de uygulaması bitecek olan kota sistemi, bir tek Türkiye’de uygulanıyor olacak. Kota kalktıktan sonra AB iç piyasa fiyatları serbest piyasa koşullarında şekillenecek ve dünya şeker fiyatı seviyelerine inebilecek.”

Türk şeker sektörü dünya ile paralel

Ayrıca, ISO toplantısında yapılan değerlendirmeler doğrultusunda izoglikoz üretim artışının AB’de yaşanacak tüm serbest piyasa şartlarına rağmen kayda değer olmayacağı ve en fazla 1 milyon tonda kalacağı tahmin edildi. Konferansa katılan Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin yaptığı değerlendirmede, AB’nin kota uygulamasının kaldırılması yönünde başlatmış oldukları reform sürecini takip ettiklerini belirterek, Türkiye şeker sektörünün dünya ile paralel geliştiğini ifade etti. Türk şeker sektörünün dünya ile rekabet edebilmesi açısından önünde hiçbir engel olmaması gerektiğini ifade eden Hüsnü Tekin, “AB’de devam etmekte olan reform sürecinin son aşamasını teşkil eden, kotaların kaldırılmasıyla ilgili kararın netleşmesine müteakip Türk şeker sanayine de yansımaları değerlendirilecek” dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)