BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAskerlerin harçlıklarına ‘asgari ücret’----

Askerlerin harçlıklarına ‘asgari ücret’

Askerlerin harçlıklarına ‘asgari ücret’
23 Ağustos 2015 - 07:45 www.finansgundem.com

Ağbaba ve Özel imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu’nda değişiklik içeriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, er ve erbaşlara asgari ücret verilmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif, er ve erbaşlara ödenecek olan harçlıkların net asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngörüyor.

‘Hakkaniyetten uzak’
Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi: “Belirli zaman aralıkları ile gündeme getirilen bedelli askerlik uygulaması, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde zorunlu olan askerlik hizmetini para karşılığı yapabilme imkânı tanımaktadır. Bu noktada, gelire orantılı bir şekilde kademelendirilmeyen tutarlar sebebiyle bedelli askerlik uygulaması hakkaniyetten uzak bir sistem yaratmaktadır. Belirlenen tutarlar çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği tutarlar olmakta. Askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlık yaratan bu uygulama ile maddi imkânı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul halk çocuklarının zorla askere alındığı eşitsiz bir sistem ortaya çıkmaktadır.

‘Göstermelik düzeyde’
Bu uygulamaya ek olarak askerlik hizmeti süresince er ve erbaşların 12 ay süreyle çalışma hayatından alıkonulması yoksul halk kesimlerine ek maddi külfete neden olmaktadır. Askerlik hizmeti sırasında ödenen harçlık tutarları göstermelik düzeyde olduğundan harçlıklar yeniden belirlenmeli, asgari ücret düzeyinde harçlık almaları sağlanarak eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.”

35-45 TL arasında
Son yapılan düzenlemeyle erler 35 TL, onbaşılar 40 TL ve çavuşlar 45 TL maaş alıyor. KKTC’de görev yapan er ve erbaşlar ile terörle mücadele bölgesinde görev yapan er ve erbaşlar bu miktarın iki katını alıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)