BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAntalya'ya turizmden ağır fatura----

Antalya'ya turizmden ağır fatura

Antalya'ya turizmden ağır fatura
26 Haziran 2015 - 01:28 www.finansgundem.com

Turizmde ilk defa eksi rakamların yaşandığı Antalya'da turist kaybı 450 bine yükseldi.

Antalya'da 25 Haziran itibariyle turist kaybı 450 bine yükseldi. Bu kayıp nedeniyle istihdamda 18-20 bin civarında düşüş olduğu kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin büyük kriz yaşanan turizm sektöründeki durum değerlendirmesi toplantısına katılan Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın bugün itibariyle 450 bin daha az misafir ağırladığını söyledi.

Bu gidişatın sezon sonuna kadar 1 milyon, oran olaraksa yüzde 8 civarında eksileceğinin düşünüldüğünü belirten Hacısüleyman,"Buradaki esas etken turizm altyapısı veya tanıtımımızla ilgili olmayan Rusya'daki ekonomik kriz. Bunun olacağını daha önceden bildiğimizden bazı önlemleri aldığımızı, bazılarını alamadığımızı düşünüyorum. Fakat önümüzdeki yıl bazı konulara daha iyi çözümler bularak eğilmemiz geriyor. Çünkü Rusya devlet başkanı ekonomik krizin önümüzdeki yıl da devam edeceğini söylüyor. Biz artık bu sayılarla turizmimizi yönetmeye çalışacağız" dedi.

Bakanlık yetkililerine sundukları önerilerden de bahseden Hacısüleyman, "Nisan- Mayıs'taki uçak desteğinin 1 Eylül'den itibaren yeniden yürürlüğe konulması, kış döneminde çalışanların istihdamına yönelik destekler, 12 ay turizm politikasının geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasını önerdik. Bu konular çok önemli. Antalya'ya özgü yatak yatırımının kontrollü yapılması gerektiğini belirttik. Teşvik belgesinin 2-3 yıl, bazı bölgeler için 4 yılda bir yapılması ve daha sağlam bir turizm altyapısı oluşturulması yönünde taleplerde bulunduk" dedi.

'Daha önceden hesaplamıştık'
Sezon sonunda sadece Antalya'nın 1 milyon kişi eksiğinin Antalya ekonomisine kaybının 2.5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Hacısüleyman, "Bunu daha önce hesaplamıştık. Önümüzdeki yıl alacağımız önlemlerle bu kaybı mümkün olduğunca azaltmaya çalışacağız. Elimizdeki verilere göre 2.5 milyar dolar civarında bir kayıp olacağını düşünüyorum. Burada genel bir kayıp var ve biz bunu önümüzdeki yıla taşımadan nasıl devam ederiz, tekrar normalleşme sağlayacak mıyız ona bakacağız. Yerli turistler için de cazip fiyatlar oluşmasını sağlayabiliriz. Ekonomik olarak daha uygun tatil imkanı var" diye konuştu.

Kaybın istihdama etkisini değerlendiren AKTOB Başkanı, gelecek misafir sayısı azalmasının istihdama yaklaşık yüzde 10 olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Dolayısıyla düşüşe sadece parasal açıdan bakılmaması gerektiğini belirten Hacısüleyman, "Evet ülkemizin turizm gelirine ihtiyacı var ama esas sosyal hayatın devamı için de önemli. Turizm gençlere daha çok istihdam verilen bir sektör. O yüzden istihdama yönelik alınacak önlemler özellikle kış dönemi için çok önemli. Yüzde 10'un karşılığına bakıldığında Antalya SGK'ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı var ve yaklaşık 18-20 bin kişilik azalma var" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ise Türkiye'nin Mayıs ayında yüzde 2.46 civarında olan turizmdeki kaybının, Ocak- Mayıs dönemindeki oranının da yüzde 1.2 civarında olduğunu söyledi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)