BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAmca çocuklarının 'ekmek' davası----

Amca çocuklarının 'ekmek' davası

Amca çocuklarının 'ekmek' davası
30 Mayıs 2015 - 06:21 www.finansgundem.com

Murat Ülker'in yönetim kurulu başkanı olduğu UNO Ekmek, Ülker'in amca oğlu Selçuk Berksan'ın "Doygun Ekmek"e açtığı taklitçilik davasını kazandı

Türkiye’nin paketli ekmek markalarının iki önemli oyuncusu UNO ve Doygun, mahkemede karşı karşıya geldi. Hürriyet'te yer alan habere göre her iki markanın ortakları ise iş dünyasının yakından bildiği isimler. UNO’nun (Unmaş Unlu Mamulleri San. Ve Tic. A.Ş.) yönetiminde Murat Ülker ve Ali Ülker yer alırken Doygun’un (Doygun Gıda San. Ve Tic. Dağıtım A.Ş.) yönetiminde ise Murat Ülker’in kuzenleri A. Selçuk- Ö. Faruk Berksan kardeşler yer alıyor. Her ikisi de sektörün önde gelen iki markasının davalı konuma düşüren ise Doygun’un bir ürününde kullandığı ambalaj ve bu ambalaj üzerindeki tost fotoğrafı oldu.

UNO tarafı anılan üründeki görsel ve ambalajın kendi ürünlerinden taklit edildiği, yanıltıcı bir durumun ortaya çıkmasına neden olan durumun ‘markaya tecavüz’ olduğu öne sürüldü. UNO’nun avukatı durumun tespiti ile birlikte anılan ambalajlara el konulmasını istedi. Dava 2012 yılında İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Mahkeme tarafları dinledikten ve delillerini aldıktan sonra dosyayı bilirkişi heyetine teslim etti. Bilirkişiler raporlarını 10 Mart 2014 günü tamamladı. Raporda, UNO’nun gıda sektöründen tanınan bir marka olduğuna işaret edilerek, Doygun’un tost ekmeği için kullanılan ambalajın tasarımının UNO’nun tasarımına benzediği kaydedildi. Raporda, ‘Bu durum tüketici nezdinde karıştırılabilir’ denildi.

'AMBALAJLAR TOPLATILSIN’

Mahkeme gerekçeli kararını geçtiğimiz yıl 15 Mayıs’ta açıkladı. Kararda, marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluştuğuna işaret ederek Doygun’un davaya konu ürününde kullandığı ambalajlara el konulmasına; karar kesinleştiğinde ise söz konusu ürünlerin imhasına karar verdi. Doygun Gıda’nın avukatı kararı temyiz etti.

Dosyaya bakan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi verilen kararı onadı. Yargıtay’ın onama kararı ise geçtiğimiz 12 Mayıs’ta kesinleşti.

İmhası gereken bir ürün kalmadı

Doygun Gıda’nın avukatı Selçuk Donat'ın Hürriyet'e verdiği bilgiye göre şirket davanın görülmeye başladığı süreçte ambalajlarda değişikliğe gittiği için piyasada toplatılması gereken bir ambalaj bulunmuyor.

UNO’nun avukatı Mehmet Hilmi Eratlı ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Bilirkişi raporunun dosyaya sunulması sonrası Doygun Gıda hatasından döndü. Davaya konu ambalajlar toplatıldı. Bizim, bu karardan sonra tazminat davası açma hakkımız var. Ancak bu kararı şirket yönetimi verebilir” dedi.

KARDEŞ ÇOCUKLARI

A. Selçuk ve Ömer Faruk Berksan, Sabri Ülker'in kardeşi Asım Berksan'ın çocukları. Asım Berksan ve Sabri Berksan kardeşler 1944 sonunda Ülker Gıda Sanayi'yi kurdu. Marka öne çıkınca aile soyadlarını 1953’te Ülker olarak değiştirdi. 1979'da ise Asım Ülker çocukları Selçuk ve Ö. Faruk ile birlikte soyadlarını yeniden Berksan olarak değiştirdi. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)