BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2000'den sonra emekli olana zam----

2000'den sonra emekli olana zam

2000'den sonra emekli olana zam
23 Şubat 2015 - 09:22 www.finansgundem.com

2000'den sonra emekli olan milyonlarca kişinin maaşına 355 TL'ye varan zam yapılması gündemde

2000 sonrası emekli olan kişiler için intibak hayata geçerse, bu kişilerin emekli aylıkları 50 TL ila 355 TL arasında artacak.

Bunun için açılan dava 29 Nisan'a ertelendi. Dava bu tarihte karara bağlanır ve 2000 sonrası emekli olanlara da intibak uygulanması gerektiği yönünde karar çıkarsa intibak konusunda umutlar yeniden yeşerecek.

Emeklilik bir gün bütün çalışanların ulaşmak istediği bir hedef. Fakat emeklilikte ele geçen maaşla çalışırken kazanılan para arasında fark olduğu için emekliler eğer çalışırken emeklilik günlerine dair bir plan yapmamışlarsa çok zorlanabiliyorlar. Özellikle 2008 sonrasında aylık bağlama oranlarının düşmesiyle birlikte emeklilerin emekli aylıklarında önemli azalmalar oldu. Bu yüzden pek çok kez bu köşeden Bireysel emeklilik gibi tamamlayıcı sistemlerin önemine işaret ettik. Emekli aylığını tamamlayıcı nitelikte bir tasarruf mekanizması hayata geçirilmezse emeklilerin pek çoğu hayat standartlarını korumakta zorlanıyorlar.

İLK ÖNCE: İNTİBAK NEDİR?

Emeklilerin maaşını yükseltebilecek ve onların yüzünü bir nebze güldürebilecek bir düzenleme 2000 sonrası emekli olmuş kişiler için de intibak hakkının tanınması olacak. İntibak emekli maaşlarına zam veya bir lütuf gibi görülmemeli. İntibak geçmiş yıllarda ülkenin refah payı artışı maaşlarına yansıtılmamış emeklilere bu artışın zam olarak yansımasıdır. Yani geçmiş yıllarda emekli aylığı hesaplaması yapılırken dikkate alınmayan refah artışı kriterinin emekli maaşları hesaplanırken dikkate alınmaya başlamasıdır. İntibak sayesinde emekli oldukları tarihteki emekli aylığı hesaplama yöntemlerinin farklı olması nedeniyle emeklilere farklı emekli maaşı bağlanmasına son verilmiş oluyor. Yalnızca emekli oldukları tarihteki hesaplamanın farklı olması nedeniyle daha düşük emekli aylığı alan kişilerin mağduriyeti bu sayede giderilmiş oluyor.

2000 ÖNCESİ YARARLANDI

Geçtiğimiz yıllarda 2000 öncesi emekliler için intibak uygulaması hayata geçirildi. Yapılan çalışmalar neticesinde, yaklaşık 438 bin emeklinin maaşında 50 TL, 324 bin emeklinin maaşında 50-100 TK, 715 bin emeklinin maaşında 100-200 TL, 284 bin emeklinin maaşında da 200-350 TL iyileştirme yapıldı. Yalnız intibak uygulamasından yalnızca SSK emeklileri yararlandı. Diğer yandan 1 Ocak 2000 tarihi ve sonrasında emekli olanlar için de intibak gerçekleştirilmedi. İşte sorun da tam bu noktada başladı. 2000 sonrası emeklilerin intibaka çok daha fazla ihtiyacı var.

NE KADAR FARK EDECEK?

2008 sonrası emekli olanlar için ise aylıkların hesaplanma yöntemi tamamen değiştiği için intibak hayati önemde. 2000 sonrası emekli olan kişilerin intibak uygulamasına tabi tutulması benzer şekilde emekli aylıklarında iyileştirmeler doğuracaktır. Emekli aylıklarına 50 TL ila 355 TL arasında iyileştirmenin gelmesi söz konusu olacaktır.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)