Ana SayfaPara PiyasaEn iyi fon yöneticilerinden yatırım stratejileri---

En iyi fon yöneticilerinden yatırım stratejileri

1 / 9
En iyi fon yöneticilerinden yatırım stratejileri
11 Ocak 2017 - 11:13 www.finansgundem.com

Piyasalar yüksek dalgalanmanın yaşandığı bir yılı geride bıraktı. 2016 yılana göre daha iyimser bir hava olmakla birlikte bu dalgalanmaların 2017'de de devam etmesi bekleniyor. Bu dönemde özellikle bireysel yatırımcılara profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları öneriliyor. Bireysel emeklilik fonları tarafında da katılımcıların fon dağılımlarını daha aktif yönetmeleri tavsiye ediliyor. Ekonomist dergisi 2016 yılında kendi türlerinde fon performansında başarılı olmuş portföy yöneticilerinin 2017 beklentilerini ve yatırım stratejilerini derledi.

2016 yılı yatırımcılar açısından hayli zorlu geçti. Yüksek dalgalanmanın olduğu bu dönemde yatırım stratejisi belirlemek, gemiyi yüzdürebilmek hayli zor oldu. Bu ortamda döviz ve emtiaya dayalı ürünler getirileriyle yatırımcılarının yüzünü güldürmeyi başardı. TL faiz ve hisse senedi yatırımcısı ise ya enflasyon baz alındığında reel olarak zorlukla artıda kaldı ya da zarar etti. Yılın geneline bakıldığında dolar/ons bazında gerilemesine rağmen gram altın yüzde 32 getiriyle en çok kazandıran yatırım aracı olurken, dolar yüzde 21, Euro yüzde 18 getirisiyle öne çıktı. Böylece döviz bazlı yatırım araçları yüksek getirileriyle öne çıktı. Yılın kaybettireni tahvil-bono olurken, mevduat ve hisse senedi yatırımcısının da yüzünün güldüğü pek söylenemez. 

2017 yılında piyasalar 2016 yılına göre biraz daha iyimser olmakla birlikte, dergimizin giriş haberinde okuyacağınız üzere, yoğun bir piyasa takvimi var. Yurtdışı piyasalardaki belirsizlikler, FED başta olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz politikaları, yurtiçinde anayasa değişikliği süreci, bölgesel riskler, kredi notu ile ilgili belirsizlikler dalgalanmayı artıracak ana faktörler olarak karşımıza çıkıyor. 

20 MİLYON TL KRİTERİ 

Dalgalı piyasalarda özellikle bireysel yatırımcının işi hayli zorlaşıyor. Böyle ortamlarda yatırımcıların profesyonel yardıma ihtiyacı daha da artıyor. Buradan yola çıkarak 2016 yılında başarılı olmuş yatırım fonu yöneticileriyle konuştuk. Yine son yıllarda Türkiye'de tasarruf oranının yükseltilmesi için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) önemli bir yer buluyor. 6,6 milyon katılımcının olduğu sektörde fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 60,2 milyar TL seviyesinde. Bu yıl otomatik katılım ile kademeli olarak 14 milyon çalışan sisteme dahil edilecek. Buradan hareketle 2016 yılında fon kategorisinde başarılı olmuş BES fon yöneticilerini de çalışmaya dahil ettik. 

Burada şu konuyu öncelikle vurgulamamız gerekiyor. BES fonlarında da yatırım fonlarında da her kriter için 20 milyon TL'nin altında büyüklüğe sahip olan fonları çalışmamıza dahil etmedik. Yani bazı fon türlerinde getiri açısından ilk üçe giren ancak büyüklük kriterine uymayan fonlar olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. 

TEFAS BÜYÜK AVANTAJ 

Yatırım fonları tarafında fon platformu TEFAS sayesinde tüm fonlar türlerine göre analiz edilebiliyor. www.tefas.gov.tr adresi üzerinden yatırımcılar fonları analiz edebilir, beş yıla kadar dönemsel getirilerini inceleyebilir. 20 milyon TL'nin altında olan fonların performansı da burada görülebilir. TEFAS uygulaması ile birlikte aynı hisse senedinde olduğu gibi yatırım fonlarında da müşterisi olduğunuz kurum haricindeki şirketlerin fonlarını da alabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Böylece sadece çalıştığınız kurum değil, TEFAS dahilindeki tüm yatırım fonlarını alabilirsiniz. 

2016 yıl sonu itibariyle TEFAS'ta yer alan fonların toplam büyüklüğü, 39,7 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Bunun 22,6 milyar TL'si borçlanma araçları şemsiye fonu, 12,8 milyar TL'si de para piyasası şemsiye fonu. Ortalamada bu iki fon türünün getirişi 2016 yılında sırasıyla yüzde 10,45 ve yüzde 9,32 oldu. Kıymetli madenler şemsiye fonları ortalamada yüzde 27,5 getiriyle liderliğe oturdu. Fon sepeti şemsiye fonları da yüzde 22 getirisiyle dikkat çekti. Borsa geçen yıl yüzde 9 kazandırmışken hisse senedi yatırım fonlarının getirişi ortalamada yüzde 14,1 seviyesinde gerçekleşti. Yani fon yöneticileri borsanın daha üzerinde bir getiriyi yatırımcıya sunmuş oldu. 

YÜZDE 25 DESTEK 

BES fonları tarafına bakıldığında öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Bireysel emeklilik katılımcısı kendi portföy dağılımını yapabiliyor ve fon dağılımını yılda altı kez değiştirebiliyor. Ancak BES katılımcıları hangi emeklilik şirketiyle çalışıyorlarsa sadece o şirketin fonlarını alabiliyor. Yani başka şirketlerin BES fonlarını alma hakkına sahip değiller. Burada katılımcı, fonlarının performansını beğenmiyorsa, süre kıstaslarına uyarak emeklilik şirketini ve dolayısıyla emeklilik fonlarını değiştirebilir. 

2015 yılında BES fonlarının performansı ile ilgili eleştiriler yoğundu. 2016 yılında ise BES fonlarının genel olarak daha iyi performans sergilediğini söylemek mümkün. BES katılımcısının 2013 yılı başından itibaren yatırdığı paranın yüzde 25'i kadar da devlet teşviki aldığını belirtelim. Yüzde 25 devlet katkısına yüzde 100 hak kazanabilmek için 10 yıl prim ödeme ve 56 yaş koşulunu yerine getirmek gerekiyor. 

Tüm bu noktaları hatırlattıktan sonra, portföy yöneticilerinin başarılarının sırlarına, 2017 beklentilerine ve yatırımcılara tavsiyelerine geçebiliriz. Haberimizin kalan bölümünde en iyi fon yöneticilerinin yorumlarını detaylıca okuyabilirsiniz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster